Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Флорида Атлантскиот универзитет
Речиси 4 милиони бебиња се раѓаат во САД секоја година. И покрај подобрувањата во акушерската и перинаталната грижа, смртноста на доенчињата во САД е од постојана загриженост. Нацијата е рангирана на 23-то место во светот за стапки на смртност на доенчиња со 5,4 смртни случаи на 1.000 живородени деца, со полоши резултати забележани кај црните бебиња отколку кај белите.
Сега, новото оригинално истражување од Медицинскиот колеџ Шмит на Универзитетот Флорида Атлантик и соработниците укажува дека смртноста на доенчињата сама по себе може да биде недоволна како здравствен индикатор. За студијата, истражувачите ги истражуваа временските трендови и расните нееднаквости во смртноста на доенчињата, ниската родилна тежина и предвремено родените раѓања од 2007 до 2019 година користејќи ги широк опсегот онлајн податоци за епидемиолошки истражувања на Центрите за контрола и превенција на болести на САД (WONDER) и поврзаното раѓање/ Евиденција за смрт на доенчиња (LBIDR).
Резултатите неодамна објавени во Annals of Pediatrics and Child Health покажуваат дека од 2014 до 2019 година опаднала смртноста на доенчињата, додека ниската родилна тежина и предвременото породување се зголемиле. За сите три индикатори, истражувачите пријавиле значителна нееднаквост помеѓу белите и црните доенчиња. Во споредба со белите бебиња, црните доенчиња искусиле значително двојно поголема смртност на доенчиња и ниска родилна тежина и еден и пол пати поголема стапка на предвремено раѓање.
„Во овој период, смртноста на доенчињата, во просек, се намали кај сите групи“, рече Чарлс Х. Хенекенс, м-р, д-р.ПХ, коавтор и прв професор по медицина Сер Ричард Дол, виш академски советник на деканот и привремен претседавач на Катедрата за здравје на населението и социјална медицина, на Медицинскиот колеџ Шмит на ФАУ, и дополнителен професор по семејна и медицина во заедницата на Медицинскиот колеџ Бејлор. „Имаше статистички значајно зголемување на стапката на ниска родилна тежина и предвремено раѓање во целина и кај црните доенчиња.
Разликите меѓу црните и белите бебиња останаа главно непроменети со децении. Врз основа на податоците од тековното оригинално истражување, стапката на смртност кај црните доенчиња во 2018 година се приближуваше на стапката на смртност кај белите доенчиња од 1981 година. Од 1980 година, иницијативата за здрави луѓе на САД (ХП) подготви цели за подобрување на здравјето и благосостојбата во САД се надеваше дека ќе ги елиминира расните нееднаквости до 2010 година. Иницијативата HP 2023 смета дека смртноста на доенчињата е водечки здравствен показател за здравјето на децата.
За студијата, истражувачите пресметале годишна стапка на смртност на новороденчиња на 1.000 живородени и ниска родилна тежина, како и стапки на предвремено раѓање на 100.000 живородени деца. Новороденчињата со мала родилна тежина беа класифицирани како оние со тежина од приближно 5,5 фунти или помалку. Предвремените раѓања беа класифицирани како гестациски 20-36 недели. Анализирани се вкупно 47.474.176 новороденчиња од ЛБИДР во текот на 11 години, од кои 7.111.385 и 25.735.338 се родени бели и црни, соодветно.
Истражувачите добија податоци по година и раса на мајката: пријавени како бели и црни нехиспанци, како и црнци кои не се хиспанци.
„Иако се потребни дополнителни аналитички студии, сигурно има важни клинички и јавно здравствени импликации врз основа на нашите наоди од студијата“, рече м-р Сара К. Вуд, виш автор, директор на Институтот Харвард Мејси на Медицинскиот факултет Харвард и поранешен професор по педијатрија. и продекан за медицинско образование на Медицинскиот колеџ ФАУ Шмит. „Тоа е примамливо да се претпостави за можните етиолошки фактори, покрај социјалните и економските детерминанти на здравјето, како што се образованието на мајките, пристапот до здравствена заштита, сиромаштијата и криминалот, како и структурниот расизам.
Коавтори на студијата се Ханиа Дијаз Алион, прва авторка и студентка по медицина на втора година на Медицинскиот колеџ Шмит на ФАУ; и Роберт С. Левин, М.
Повеќе информации:
Ханиа П. Дијаз Ајлон и сор., Временски трендови кај новороденчињата во Соединетите држави: импликации за постигнување здравствена еднаквост, Анали на педијатријата и здравјето на децата (2023).

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview