Итни случаи:  

Повикај доктор

Понекогаш медицинските сестри од болничкиот персонал не можат да ја обезбедат потребната нега поради временските ограничувања. Оваа реалност може да придонесе за потенцијално страшни исходи за доенчиња со многу ниска родилна тежина (VLBW), кои тежат помалку од 3,3 фунти. при раѓање. Овие новороденчиња зависат од медицинската сестра за опстанок. Пропуштената нега за нега е веројатно клинички релевантна за тоа дали доенчињата VLBW развијат инфекција, развиваат мозочно крварење или дури и умираат. Со оглед на недостигот на кадар по пандемијата и зголемениот товар на медицинските сестри, рутинското мерење на пропуштената нега и менаџерските напори за спречување може да бидат од витално значење за подобрување на здравјето и животниот тек на доенчињата VLBW.
Во новото истражување на 190 болници низ Соединетите Американски Држави, истражувачите од Факултетот за медицински сестри на Универзитетот во Пенсилванија (Penn Nursing) открија дека на одделенијата за нега каде што медицинските сестри пропуштаат поголема потребна грижа, доенчињата VLBW имаат поголеми шанси за инфекција на крвотокот и подолги останете. Инфекцијата на крвотокот е многу сериозен исход. Тоа го удвојува ризикот од смрт за доенчиња VLBW.
„Кога медицинската сестра не може да го заврши целосниот опсег на потребната грижа, тоа може да доведе до послаби здравствени исходи чувствителни на медицинската сестра, вклучувајќи инфекции на крвотокот и подолг престој“, вели водечкиот автор Ајлин Т. Лејк, д-р. , RN, FAAN, Едит Клемер Стајнбрајт, професор по геронтологија, професор по медицински сестри и помошник директор на Центарот за здравствени резултати и истражување на политиките.
„Поради сложеноста на грижата што ја бараат доенчињата VLBW, нивната кревка здравствена состојба и нивната анатомска, физиолошка и имунолошка незрелост, тие истовремено имаат висок ризик за негативни исходи и ниска толеранција за лошите процеси на нега.
Истражувачите откриле дека една четвртина од медицинските сестри изјавиле дека пропуштиле клиничко барање на претходната смена. Истражувачите претходно документираа – во студија објавена во Medical Care Research and Review во 2018 година – дека медицинските сестри со поголем обем на работа, задачи со поголема острина или во лоши работни средини имаат поголема веројатност да пропуштат грижа.
Според Лејк, „Комбинираните докази испраќаат јасна слика до администраторите на болниците и менаџерите на единиците за неонатална интензивна нега за да се поправат недоволното вработени и неподдржаните работни средини“.
Новите наоди се објавени и во Medical Care Research and Review.
Повеќе информации:
Ајлин Т. Лејк и сор. DOI: 10.1177/10775587221150950

Ајлин Т. Лејк и сор., Здружение за острина на пациентот и пропуштена нега во неонаталните единици за интензивна нега во САД, Истражување и преглед на медицинска нега (2018). DOI: 10.1177/1077558718806743.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview