Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од НИХ/Национален институт за алергија и заразни болести
Мнозинството родители на деца дијагностицирани со Лајмска болест изјавиле дека нивните деца закрепнале во рок од шест месеци по завршувањето на антибиотскиот третман, според новата заедничка студија од Детскиот национален истражувачки институт и Националниот институт за алергија и заразни болести (NIAID), дел од Националниот институт за здравје, објавен во Педијатриско истражување.
Наодите, засновани на податоците за исходот од лекувањето на Лајмската болест од 102 деца во Соединетите Држави, исто така открија дека на значително мал процент од децата им требале подолго од шест месеци да се опорават и имале значително влијание врз нивното секојдневно функционирање.
Лајмската болест е најчеста болест која се пренесува преку вектор во Соединетите Држави, при што повеќето случаи се предизвикани од бактеријата Borrelia burgdorferi која се пренесува преку каснувања на заразени црноноги или еленски крлежи. Децата на возраст од 5 до 9 години претставуваат голем дел од приближно 476.000 случаи на Лајмска болест дијагностицирани и третирани годишно во Соединетите Држави. Вообичаени симптоми на Лајмска болест вклучуваат: треска; главоболка; замор; и посебен осип на кожата наречен еритема мигранс.
Без третман, инфекцијата може да се прошири на зглобовите, срцето и нервниот систем. Антибиотскиот третман што резултира со целосно закрепнување е успешен во повеќето случаи на Лајм. За некои, сепак, симптомите на болка, замор или тешкотии во размислувањето продолжуваат или се враќаат по антибиотскиот третман. Симптомите кои значително ги намалуваат нивоата на активност и влијаат на квалитетот на животот повеќе од шест месеци по третманот се класифицирани како синдром на Лајмска болест (PTLD) по третман.
Ова истражување ги проучуваше долгорочните исходи на децата со Лајмска болест преку вкрстена евалуација со помош на потврдени анкети. Студијата собра одговори на анкетата од родители на 102 деца на возраст од 5 до 18 години на кои им била дијагностицирана Лајмска болест помеѓу шест месеци и 10 години пред да се запишат. Адолесцентите на возраст од 10 до 18 години исто така беа поканети да пополнат прашалници специфични за адолесцентите.
Според овие одговори на анкетата на родителите, 75% од децата целосно закрепнале во рок од шест месеци по завршувањето на третманот: 31% од сите деца закрепнале во рок од еден месец; 30% закрепна за еден до три месеци; а 14% се опоравиле за четири до шест месеци. Приближно 22% од децата во студијата искусиле барем еден симптом кој опстојувал шест или повеќе месеци по завршувањето на третманот; од нив, 9% имале симптоми класифицирани како PTLD синдром.
Шест проценти од децата не биле целосно закрепнати во времето на истражувањето, а 1% доживеале симптоми доволно значајни за да го нарушат секојдневното функционирање, забележале авторите.
Според авторите, оваа студија ги поддржува претходните податоци кои покажуваат одлична севкупна прогноза за децата со Лајмска болест, што треба да помогне во ублажувањето на разбирливиот родителски стрес поврзан со долготрајните неспецифични симптоми кај заразените деца. Тие забележуваат дека наодите од оваа студија може да им помогнат на лекарите да управуваат со очекувањата на семејствата за различните времиња на закрепнување по третманот на педијатриските пациенти со Лајмска болест.
Истражувачите сугерираат дека овие нови податоци би можеле да помогнат да се намали потенцијалот за семејствата кои бараат опасни алтернативни терапии за децата кои доживуваат продолжено време на закрепнување. PTLD синдромот останува слабо разбран кај децата и возрасните, а потребни се повеќе истражувања за подобро да се разберат овие продолжени симптоми и да се идентификуваат целите на третманот, според авторите.
Повеќе информации:
Морин Монаган и соработници, Педијатриска Лајмска болест: систематска проценка на симптомите по третманот и квалитетот на животот, Педијатриско истражување (2023). DOI: 10.1038/s41390-023-02577-3
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview