Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
од Д’Ор Институтот за истражување и образование
Загриженоста за менталното здравје на болничките професионалци се зголемува во последниве години, а кога, на почетокот на 2020 година, пандемијата COVID-19 беше прогласена и брзо се рашири, имаше голем пораст на преоптовареноста на работниците во Одделенијата за интензивна нега (ИЦУ). .
Имајќи го предвид ова, истражувачите од Институтот за истражување и образование D’Or (ИДОР) и други национални институции ја процениле распространетоста и степенот на психолошки нарушувања како што се исцрпеност, анксиозност, депресија и посттрауматско стресно растројство (ПТСН) во детските ИЦУ. PICU) здравствени работници. Студијата беше објавена во научното списание Pediatric Critical Care Medicine и беше избрана како карактеристика напис и избор на уредникот на месецот, добивајќи специфичен едиторијал.
Во едиторијалот објавен за студијата, д-р Џилијан Колвил започнува со прашањето: „Како беше работата денес? и истакнува: „Невино прашање, но не е лесно да се одговори кога работите на интензивна нега. И кога единицата е единица која лекува деца, се чувствува социјално неприфатливо, надвор од болницата, дури и да се навестува со што се занимаваме секојдневно“.
Пандемијата COVID-19 наметна исцрпно и продолжено оптоварување на здравствените работници, особено оние во ICU, поради клиничката состојба на пациентите и, како што истакна д-р Фернанда Лима-Сета, првиот автор на студијата, „Педијатриски Работниците во ИЦУ, исто така, се соочија со најголемите предизвици, иако децата не беа најсериозно погодената возрасна група во пандемијата. Имаше многу промени во клиничките протоколи, а тимот мораше да се справи со мултисистемскиот воспалителен синдром поврзан со COVID-19, кој имаше стапка на смртност од 6,85 отсто“.
Понатаму, децата остануваат чувствителна група во многу земји поради доцнењето во напредокот на педијатриската вакцинација.
Ова истражување опфати 29 PICU (13 јавни и 16 приватни) во различни бразилски региони помеѓу јули и октомври 2020 година. Учесниците добија онлајн анкета што опфати демографски варијабли, професионални карактеристики и самопријавени прашалници за ментална и емоционална благосостојба. Меѓу професионалците кои ги исполнуваат условите за студијата, 1.084 одговориле на прашалникот, во кој биле вклучени лекари, медицински сестри, физиотерапевти и техничари за нега.
Испитаниците беа претежно млади, женски, а една третина беа лекари. Околу 20% од учесниците пријавиле претходна дијагноза на ментално нарушување потврдена од специјалист, а речиси 80% се изјасниле дека се задоволни или многу задоволни од нивната моментална работа. На прашалникот, оценките за исцрпеност во врска со емоционалната исцрпеност и личните достигнувања беа високи.
Пронајдена е и преваленцата на анксиозност (33%), депресија (19%) и ПТСН (13%). Покрај тоа, истражувачите исто така забележаа дека оние со претходни проблеми со менталното здравје имаат највисоки резултати и дека помладите членови на персоналот пријавиле поголемо исцрпување.
Вреди да се напомене дека професионалците кои работат во јавниот здравствен систем беа повеќе изложени на ризик од исцрпеност и ПТСН. Во Бразил, јавните здравствени институции се одговорни за поголемиот дел од грижата за населението, а тие имаат хроничен недостиг на ресурси и работна сила, што кулминира со многу поголем обем на работа и стрес за тимот на PICU.
Во професионалните категории, лекарите имаа полоши резултати на исцрпеност, иако не беа пронајдени разлики во преваленцата помеѓу подгрупите. Комплексното одлучување кога се работи со ограничени ресурси наспроти екстремно високите барања наметнати од пандемијата можеби влијаеше на овие податоци.
Авторите известуваат дека има малку студии поврзани со педијатрија за да се направи споредба. Сепак, стапките на исцрпеност беа повисоки од оние добиени во друга студија спроведена од група истражувачи на ИДОР пред пандемијата, во која беа вклучени возрасни професионалци во ИЦУ. Ограничувачка точка на ова истражување е фактот што се работи за вкрстена студија и не е можно да се процени причинско-последичната врска.
Се чини дека бразилските работници на PICU се изложени на поголем ризик да искусат симптоми на ментални нарушувања за време на првиот врв на COVID-19 во 2020 година во споредба со периодот пред пандемијата. И покрај високите нивоа на лични достигнувања во комбинација со општо задоволство од тековната работа, организациската поддршка може да помогне во предизвикувачки ситуации на психолошки вознемиреност и трауматски стрес.
Во едиторијалот, д-р Колвил заклучил дека „Треба да можеме искрено да одговориме „Како беше работата денес? и да признаеме дека дури и во најтемните времиња, можно е да се најде смисла во она што го правиме“.
Повеќе информации:
Фернанда Лима-Сета и сор., Ментално здравје и емоционални нарушувања за време на пандемијата на COVID-19: преваленца и степен во персоналот на PICU*, Медицина за критична нега на педијатри (2022). DOI: 10.1097/PCC.00000000000003119
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview