Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Турку
Истражувачите од Универзитетот во Турку и Институтот за биологија на инфекции Макс Планк ја истражувале улогата на бабите во спречувањето на смртноста кај децата од заразни болести во Финска во 18 и 19 век. Според студијата, бабите ја намалиле смртноста на децата од сите причини и причини.
Истражувачката статија „Присуството на баба го подобри преживувањето на внуците против инфекции во детството, но не и покриеноста со вакцинација кај историските Финци“, е објавена во списанието Proceedings of the Royal Society B.
Во историските и во неколку современи општества, децата со живи баби имаат поголема веројатност да преживеат до зрелоста, но механизмот зад овој ефект останува слабо познат.
Бидејќи детските инфекции се водечка причина за смрт кај децата на возраст под 5 години, истражувачите имаа за цел да истражат дали ефектот на бабите врз преживувањето во детството е поврзан со обезбедувањето знаење во грижата за децата, особено за време на критични времиња како што се епидемии. Еден начин бабите да го сторат тоа може да биде охрабрување на вакцини или претходна вакцинација против инфекции во детството, како што е забележано кај некои современи популации.
Истражувачите најпрво ги проучувале ефектите на бабите врз смртноста кај децата, врз основа на историските записи за пет причини за смрт: сипаници, сипаници, белодробни инфекции, смртни случаи од дијареа и несреќи. Големата мултигенерациска база на податоци на прединдустриски фински семејства опфати 9.705 лица од 12 парохии низ Финска, каде што опстанокот на поединците до 15-годишна возраст беше следен од 1761 до 1900 година.
Во вториот дел од студијата, истражувачите утврдија дали зголеменото преживување против детската инфекција вариола сипаници е посредувано со вакцинација. За таа цел, тие користеа 1.594 записи за вакцинација од две рурални парохии и ги усогласија со нивните индивидуални семејни истории.
Резултатите покажуваат дека бабите ја намалуваат смртноста од сите причини, ефект кој беше посредуван преку подобрување на преживувањето од сипаници, белодробни и дијареални инфекции, но не и од сипаници или несреќи. Сепак, истражувачите не нашле докази за зголемена или претходна вакцинација помеѓу деца со или без баби.
„Нашите резултати покажуваат дека присуството на бабата штити од некои детски инфекции, што може да укаже дека во историското финско општество, помошта дадена од бабите во грижата за децата веројатно била важен фактор за да се обезбеди преживување на децата“, вели главниот автор на студијата. , докторски истражувач Сузана Уконахо од Катедрата за биологија на Универзитетот во Турку, Финска.
Иако грижата за баба обезбеди здравствени придобивки во многу историски општества, овие придобивки можеби повеќе не се релевантни во современите општества. Напредокот во здравствената заштита во текот на 20 век, особено во земјите со високи приходи, веројатно ја намалил улогата на бабите. Сепак, некои студии покажуваат дека бабите го подобруваат детскиот опстанок во неколку современи земји со среден и низок приход.
„Типот на придобивки што ги обезбедуваат бабите може да варира во зависност од културните контексти и индивидуалните околности. Иако во многу општества бабите повеќе не се суштински за опстанок во детството, нивните напори во грижата за децата остануваат вредни за благосостојбата на целото семејство“, вели Уконахо.
Студијата беше спроведена во соработка со конзорциумот Nordemics, интердисциплинарен конзорциум посветен на разбирање на тоа како фактори како што се урбанизацијата, зголемената трговија и патување, миграцијата од големи размери, вакцините и другите интервенции во јавното здравје, климатските промени и еколошката деградација влијаат на динамиката на епидемии на заразни болести во историските нордиски општества.
Повеќе информации:
Сузана Уконахо и сор., Присуството на баба го подобри преживувањето на внуците против инфекции во детството, но не и покриеноста со вакцинација кај историските Финци, Зборник на трудови на Кралското друштво Б: Биолошки науки (2023). DOI: 10.1098/rspb.2023.0690
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview