Итни случаи:  

Повикај доктор

Пренаталната изложеност на изменети нивоа на витамин Д и/или тироидни хормони има потенцијал да влијае на развојот на детето долго по раѓањето, според новата студија на истражувачите од Медицинскиот факултет Џоан Ц. Едвардс од Универзитетот Маршал. Ретроспективна студија анализирала присуство на 20 различни елементи, тироидни хормони и нивоа на витамин Д во крвта од папочната врвца собрана при раѓање. Нивоата беа споредени со тоа колку детето ги исполнило развојните пресвртници како дел од нивните добро детски прегледи спроведени од раѓање до 5-годишна возраст.
Наодите, објавени во Biomedicine & Pharmacotherapy, покажаа дека нивото на витамин Д е поврзано со доцнење во финиот моторен развој, а нивоата на тироидните хормони се поврзани со когнитивниот развој. Одредени метали како олово, жива, бакар и манган биле поврзани со развојот на јазикот, когнитивните или моторните вештини.
„Нашата студија ја демонстрира важноста на околината во матката“, рече м-р Џеси Котрел, асистент професор по акушерство и гинекологија на Медицинскиот факултет Џоан К. Едвардс и главен автор на студијата. „Студијата откри повеќекратна поврзаност помеѓу есенцијалните и токсичните елементи на папочната врвца, нивоата на тироидната жлезда и витаминот Д врз развојот на детството за изразено време по раѓањето.
„Многу малку постоечки истражувања се занимаваат со долгорочните ефекти врз развојот на детето од изложеноста во матката на еколошки агенси“, рече д-р Моника Валентовиќ, професор по биомедицински науки и координатор на кластерот за истражување на токсикологија на Медицинскиот факултет Џоан К. Едвардс. и соодветниот автор на студијата. „Со оригиналните примероци на крв од папочната врвца собрани во 2013 година, долгорочното следење на развојните резултати значително додава во литературата“.
Тимот продолжува да го истражува развојот на децата над 5-годишна возраст, како и изложеноста во матката на метали од околината и влијанието врз развојот на новороденчето или здравствените ефекти поврзани со нивото на витамин Д.
Повеќе информации:
Џеси Котрел и сор., Ефект на есенцијалните и токсични елементи од папочната врвца, нивоата на тироидната жлезда и витаминот Д врз детскиот развој, Биомедицина и фармакотерапија (2022). DOI: 10.1016/j.biopha.2022.114085
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview