Итни случаи:  

Повикај доктор

Со оглед на тоа што едно од 44 деца во Соединетите Држави има аутизам, раното откривање и интервенција се составен дел за подобрување на резултатите. Бидејќи аутизмот се дијагностицира врз основа на однесувањето, а сè уште не постојат сигурни биомаркери за откривање на веројатноста за аутизам, постои потреба од стандардизиран скрининг за да се идентификуваат децата со голема веројатност за аутизам и да се упатат на дијагностички и интервентни услуги на млади возраст што е можно. Развиена од Дијана Робинс, д-р, директор на Универзитетот Дрексел А.Џ. Институтот за аутизам Дрексел, во 1999 година со нејзините колеги Дебора Фајн и Маријана Бартон од Универзитетот во Конектикат, Изменетата листа за проверка за аутизам кај мали деца (M-CHAT) и ажурираната верзија M-CHAT, ревидирана со следење (M-CHAT- R/F) се најчесто користените алатки за скрининг специфични за аутизмот за мали деца. Двете верзии – забележани како M-CHAT(-R/F) – се достапни за клинички, истражувачки и образовни цели на глобално ниво.
Сепак, Робинс и нејзината колешка Андреа Вицковски, д-р, доцент во Институтот за аутизам, откриле дека употребата на овие мерки во истражувањето и клиничката пракса често се разликува од оригиналните студии за валидација. Ова ја ограничува способноста на луѓето да разберат и измерат како функционира M-CHAT(-R/F) во откривањето на аутизмот.
Ново објавено во JAMA Pediatrics, студија на Вицковски, Робинс и нивните коавтори систематски ги прегледуваше и анализираше факторите што може да доведат до различни проценки на перформансите на тестовите M-CHAT(-R/F). Истражувачкиот тим ги прегледа студиите објавени помеѓу јануари 2001 и август 2020 година и откри 50 студии кои дадоа информации за перформансите на M-CHAT(-R/F) како испитувач на аутизам.
„M-CHAT(-R/F) покажува силни перформанси како прегледувач на аутизам“, рече Вицковски „Откривме дека низ студиите, има 83% чувствителност или способност да се открие аутизам кога е присутен. Специфичност или способност за прецизно владеење надвор од аутизам, беше 94%, што укажува на неговите силни перформанси“.
Сепак, имаше и голема варијабилност во резултатите. Забележани се повисоки перформанси во студиите кои користеле примероци со мала веројатност за аутизам – исто така познати како примероци „засновани на популација“ – за разлика од примероците со голема веројатност, како примероци од деца со постари браќа и сестри на спектарот на аутизам или други фактори кои го зголемуваат веројатноста за аутизам.
Изведбата на M-CHAT(-R/F) исто така варираше во зависност од стратегиите за потврда и употребата на следење. Поточно, дали стратегиите за потврдување на случајот се случиле приближно во исто време со скринингот (истовремено) или кога децата биле постари (идни), или дали студијата го користела структурираното следење за децата кои постигнале оценки во умерен опсег на првичниот прашалник, влијаело на перформанси на екранот. Други фактори кои влијаеле на изведбата на M-CHAT(-R/F) скринингот вклучувале употреба на неанглиски преводи на тестот, наспроти првенствено скрининг на англиски јазик и големината на испитуваниот примерок.
Авторите сугерираат дека наодот за висока варијабилност во чувствителноста и специфичноста врз основа на овие фактори треба да се земе предвид при користење на тестот во клинички и истражувачки услови. Генерално, резултатите од оваа студија ги поддржуваат тековните препораки од Американската академија за педијатрија (ААП) за универзален скрининг за аутизам при прегледи на добро дете на 18 и 24 месеци.
„За скринингот да биде ефективен, протоколите треба да се придржуваат до препорачаната употреба, а децата кои се позитивни треба да бидат упатени на евалуација и рана интервенција без одлагање“, рече Вицковски.
Според истражувачкиот тим, во моментов многу педијатриски практики не се придржуваат до упатствата на ААП за скрининг на сите деца. Други отстапуваат од препорачаната употреба со тоа што не спроведуваат следење, не повторуваат скрининг и не упатуваат позитивни случаи за евалуација и рана интервенција. Тие додаваат дека наодите од Работната група за превентивни услуги на САД, кои откриле недоволни докази за поддршка на универзалниот скрининг, доведуваат до конфузија околу најдобрите практики за рано откривање на аутизмот.
„Се надеваме дека овој систематски преглед и мета-анализа, што е најтемелното испитување на M-CHAT(-R/F) досега, ќе се користи за да се подобри пристапот до висококвалитетен скрининг за сите деца и да се идентификуваат аутизам кај многу мали деца“, вели Робинс.
Покрај Робинс и Вицковски, Лаша Н. Вилијамс, Џулиет Рандо и Кристен Лајал, СкД, од Дрексел, придонесоа за ова истражување.
Повеќе информации:
Андреа Трубанова Вицковски и сор., Чувствителност и специфичност на изменетата контролна листа за аутизам кај мали деца (оригинална и ревидирана), JAMA Pediatrics (2023). DOI: 10.1001/jamapediatrics.2022.5975
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview