Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
лекторирани
од RCSI
Информациите достапни при раѓање може да помогнат да се идентификуваат децата со поголема веројатност за развој на АДХД, според новото истражување од Универзитетот за медицина и здравствени науки RCSI.
Студијата, објавена во развој и психопатологија, испитуваше податоци од речиси 10.000 деца во Соединетите држави, покажувајќи информации за бременоста и раѓањето може да помогне да се предвиди степенот на симптомите на АДХД во детството.
Студијата за когнитивен развој на мозокот на адолесцентите (ABCD) е тековно истражување на деца во САД, родени помеѓу 2005 и 2009 година. Децата беа запишани во студијата на возраст од 9-10 години и нивните родители беа прашани за аспектите на бременоста и раѓањето, како како и моменталното ментално здравје на нивното дете.
Истражувачите од RCSI идентификуваа 40 фактори кои обично се познати по раѓањето, вклучувајќи го полот на бебето, возраста на родителите, какви било компликации за време на бременоста или породувањето и изложеноста на бебето во утробата на фактори како што е чадот од цигарите. Користејќи машинско учење и статистички техники, истражувачите откриле дека 17 од 40-те фактори се особено добри во предвидувањето на бројот на симптоми на АДХД во детството.
Ко-водечкиот истражувач, д-р Ниам Дули од Одделот за психијатрија на RCSI, објасни дека неколку студии досега разгледале како информациите за пренаталните и раѓањето би можеле да бидат корисни во предвидувањето на АДХД: „Знаеме дека одредени настани за време на нашето време во утробата можат да имаат долготрајни последици по нашето здравје. Но, не многу студии се обидоа да квантифицираат колку корисни пренатални информации би можеле да бидат за предвидување на симптомите на АДХД кај децата. Ова осигурува дека нашите резултати можат да се споредат со други студии кои користат медицински досиеја и дека тие се релевантни за јавното здравје“.
„Другиот клучен елемент на оваа студија беше признавањето на придонесот на социјалните, економските и демографските фактори за здравјето на мајките и децата. На пример, пренаталните информации не ги предвидуваа симптомите на АДХД подеднакво меѓу половите, семејните приходи или расните/етничките групи. “, рече д-р Дули.
Проф. предвидете кој ќе развие АДХД во детството само со информации за раѓање, но тоа може да помогне да се идентификуваат на кои деца најмногу им е потребна поддршка, особено кога се комбинираат со други фактори како генетиката или семејната историја и раната животна средина“.
„Во нашата студија, мајките беа прашани за бременоста и раѓањето на нивното дете, 9-10 години порано. Следниот чекор би бил да се спроведе студија во група која била следена во реално време низ бременоста, раѓањето и детството. Ова ќе ја зголеми нашата доверба во овие пренатални информации и довербата дека може да помогне да се идентификуваат децата со ризик од развој на АДХД, во многу рана фаза од животот.
Факторите кои се истакнаа во студијата како корисни за предвидување на симптомите на АДХД во детството вклучуваат да се биде маж, како и изложеност на фактори кога е во утробата, како што се чад од цигари, рекреативни дроги и мајката која има инфекции на уринарниот тракт или ниско ниво на железо. .
Повеќе информации:
Ниам Дули и сор., Предвидување на симптоми поврзани со АДХД во детството од пренатални и перинатални податоци во групата ABCD, Развој и психопатологија (2023). DOI: 10.1017/S0954579423000238
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview