Итни случаи:  

Повикај доктор

Новите резултати од студија предводена од USC откриваат дека 3 проценти од сите деца имаат зголемени сензорни особини кои навидум се влошуваат како што растат од доенчиња/мали деца во деца на училишна возраст. Од оние кои одговараат на профилот на оваа таканаречена група „Покачено-сето влошување“, на 82 проценти им бил дијагностициран аутизам или покажале зголемени аутистички особини до 3-6-годишна возраст. Податоците ја демонстрираат силната поврзаност помеѓу раните сензорни траектории на децата и подоцнежните сензорни предизвици кои влијаат на нивните развојни и бихејвиорални резултати. Резултатите беа објавени на интернет денес во Развој и психопатологија.
„Иако секое дете со аутизам е уникатно, претходните истражувања сугерираат дека аутизмот има сензорни подтипови – конзистентни шеми на прекумерна и недоволна реактивност кога станува збор за видот, звукот, допирот и движењето“, вели главниот автор на статијата Јун-Џу Клер Чен. д-р. „Овие резултати не само што покажуваат како се менуваат сензорните преференции во текот на раното детство за сите деца, туку откриваат одредени модели поврзани со различни подоцнежни клинички и бихејвиорални исходи“.
Чен моментално е постдокторски научен соработник на Универзитетот МекМастер во Онтарио, Канада, а неодамна го заврши својот докторат. диплома по професионални науки на USC Chan.
Шест години, како дел од проектот Истражување за детскиот развој во Северна Каролина, истражувачите следеле повеќе од 1.500 деца родени во Северна Каролина во 2013 година. Истражувачите ги прашувале родителите за сетилните однесувања на нивните деца во три точки во текот на трите развојни фази: како доенчиња/мали деца ( 6-19 месеци), како деца од предучилишна возраст (3-4 години) и како деца на училишна возраст (6-7 години). Родителите, исто така, беа прашани за аутистичките симптоми на нивните деца, за различните развојни проблеми и дали нивните деца добиле некакви дијагнози или не.
Чен и колегите проучувале подгрупа од 389 траектории за подобро да разберат како се перципирано сетилно однесување на секое дете дека се менува со текот на времето и дали некој од тие шеми на промена е поврзан со клинички и адаптивни/неприлагодливи резултати додека детето растело во училишна возраст.
Истражувачите откриле дека 62 проценти од траекториите се генерално стабилни или подобрени, со благи до умерени сетилни карактеристики и некои предизвици во одредени области. Тие категоризираа 35 проценти од траекториите како „Прилагодливи – се подобруваат“, со многу ниски сензорни грижи и севкупни подобри резултати на училишна возраст.
Но, 3 проценти од децата имаа траекторија „Подигната-сето влошување“, која се карактеризира со високо покачени сензорни карактеристики и драматично влошени обрасци со текот на времето, со значителни предизвици во доменот на однесувањето на училишна возраст. Вкупно 82 проценти од децата „покачени – сите влошени“ добија дијагноза на аутизам или покажаа покачени аутистички особини помеѓу 3 и 6 години. Групата е составена од значително повеќе момчиња и од деца на родители кои имаат пониски образовни достигнувања. Децата кои ги исполнуваат критериумите на оваа група, исто така, имаа поголема веројатност за дијагноза или грижи за АДХД, и значително повисоки нивоа на емоционални грижи како што е анксиозноста.
Бидејќи подтипот „Покачено – се влошува“ најпрво може да се открие на мерната точка од 6 до 19 месеци, истражувачите велат дека сензорните карактеристики треба да се сметаат за корисен ран бихејвиорален маркер на аутизмот и поврзаните предизвици подоцна во животот.
„Оваа студија потврдува дека сензорните искуства од раното детство се силно поврзани со клиничките и бихејвиоралните резултати подоцна во животот“, рече соработникот Дин и претседател Грејс Баранек, постар автор на статијата.
Баранек ја насочува истражувачката лабораторија за иновации во невроразвојна сензорна обработка – позната и како лабораторија insp!re – во USC Chan.
Истражувачкиот професор Џон Сидерис, кој е директор на USC Chan за развој на инструменти и психометриска/статистичка анализа, е исто така коавтор. Долгогодишните соработнички на Баранек, Линда Вотсон и Елизабет Крејс, истражувачи во Програмата за рано истражување, лидерство и служба за аутизам на Универзитетот во Северна Каролина во Чапел Хил, се дополнителни коавтори.
„Со карактеризирање на децата според нивниот ран сензорен развој, лекарите можат поефикасно и попрецизно да ги идентификуваат оние кои имаат поголема веројатност да искусат развојни предизвици откако ќе достигнат училишна возраст“, ​​рече Баранек. „И како што лекарите посветуваат се повеќе и повеќе внимание на детските сензорни особини како дел од холистичкиот здравствен профил, децата со зголемена веројатност за аутизам може да бидат упатени до критичните служби во претходните моменти со цел да пристапат до интервенции кои можат да ги оптимизираат нивните сетилни вештини и социјално учество. на долг рок“, рече Баранек.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview