Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Southern Methodist University
Една неодамнешна студија од SMU психологот Сара Кукер и студентката која таа ја менторираше на Државниот универзитет во Оклахома сугерира дека срамежливоста може да влијае на перформансите на детето во проценките на јазикот, во зависност од нивото на социјална интеракција потребно за да се заврши тестот.
Срамежливите деца имаат тенденција да бидат резервирани во секојдневниот живот, вклучително и во комуникацијата со другите. Студијата заклучува дека однесувањето може да го направи прецизното проценување на јазичните способности на детето попредизвикувачки бидејќи на срамежливите деца им е потешко вербално да се вклучат со лекарите и наставниците отколку за време на тестови со помалку општествени барања.
Истражувањето на Лисл Мелник, сега дипломиран студент на Универзитетот во Источен Илиноис, и Кукер беше објавено во списанието за истражување на говор, јазик и слух, и вклучуваше 122 деца со различен темперамент на возраст меѓу 17 и 42 месеци.
Секое дете беше подложено на серија од три јазични задачи кои бараа различни нивоа на социјална интеракција: задача за гледање, задача за покажување и задача за производство која бараше од децата да го кажат одговорот вербално. Во секоја, од децата беше побарано да најдат познат предмет од збир на слики. Редоследот на задачите беше рандомизиран за непристрасни резултати и податоците беа собрани преку Зум. Родителите пријавиле срамежливост на своето дете користејќи прашалник за однесување во раното детство.
Резултатите открија значителни разлики во перформансите на децата низ задачите во зависност од срамежливоста. Срамежливите деца поминаа полошо во производствената задача од нивните помалку срамежливи колеги. Сепак, сите деца добро ја завршија задачата со покажување без оглед на нивото на срамежливост. Задачата за гледање даде повеќе нијансирани резултати, што покажува дека посрамежливите деца понекогаш биле попрецизни, но со помала веројатност да одговорат.
„Темпераментот на детето, особено неговата срамежливост, може силно да влијае на тоа како тие ќе работат во јазичните задачи“, рече Кукер, доцент по психологија на SMU. „Кога на децата им се даваат оценки за да ги проценат нивните јазични способности, лекарите и наставниците треба да го земат предвид нивото на срамежливост на детето, можеби користејќи задачи што се помалку оптоварувачки за нив, како што се посочувајќи задачи наместо вербални.
Кукер верува дека признавањето на влијанието на срамежливоста ќе им помогне на професионалците да обезбедат јазични проценки да бидат поефективни и да обезбедат посеопфатно разбирање на лингвистичкиот развој на детето. Одејќи напред, таа и нејзиниот тим планираат да ги истражат перформансите на срамежливи и помалку срамежливи деца на стандардизирани јазични проценки.
Повеќе информации:
Лисл Мелник и сор., Влијанието на срамежливоста врз јазичната проценка, весник за истражување на говорот, јазикот и слухот (2023). DOI: 10.1044/2023_JSLHR-22-00362
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview