Итни случаи:  

Повикај доктор

Скоро 1 од 10 млади луѓе доживуваат и постојана физичка болка и самоубиствени чувства, според новиот труд од истражувачите од Универзитетот во Оксфорд, Кембриџ, Осло (Норвешка), Кралскиот колеџ во Лондон и паркот Санитари Сант Џоан де Деу (Шпанија). ). Истражувачите велат дека е потребна поголема свесност во низа здравствени, социјална грижа и училишни услуги за тоа како да се препознае ризикот од самоубиство, особено за оние кои исто така имаат физичка болка и имаат поголема веројатност да стапат во контакт со професионалци.
Податоците дојдоа од повеќе од 8.000 адолесценти на возраст меѓу 11 и 15 години низ ОК кои учествуваа во испитувањето My Resilience in Adolescence (MYRIAD). Тоа покажа дека:
Девет проценти од адолесцентите изјавиле дека доживуваат и постојана болка (постојана или повторлива болка во последните шест месеци) и самоубиство (од мисли за самоубиство и самоповредување до спроведување на овие мисли).
Исто така, се покажа дека тие се изложени на поголем ризик од депресија, анксиозност, проблеми со нивните врсници и почесто користење на лекови на рецепт.
Скоро три четвртини од групата која имала болка и самоубиство биле девојчиња (72,9%). Дваесет проценти (1 од 5) од адолесцентите во студијата пријавиле самоубиство, а 22% пријавиле постојана или повторлива болка.
Весникот истакна дека додека многу од оние кои чувствувале болка и самоубиство пристапувале до услугите за поддршка, помалку од половина биле во неодамнешен контакт со нивниот општ лекар, а четвртина (26%) воопшто не пристапувале до услуги за поддршка.
Авторите тврдат дека треба повеќе да се направи за да се осигура дека знаците на самоубиствен ризик биле подигнати од професионалци во контакт со адолесценти со болка.
Д-р Верена Хинзе, од Одделот за психијатрија во Оксфорд, рече: „Додека младите луѓе со болка и самоубиство имаат пристап до низа услуги, од витално значење е да има поголема свест за зголемениот ризик од самоубиство кај адолесцентите со постојана или повторлива болка.
„Релевантната обука за здравствена, социјална грижа и професионалци од училиштата, фокусирана на управување со болката, идентификација на ризик од самоубиство и соодветни упатувања каде што е потребно, може да има огромно влијание за младите луѓе со хронична болка преку спречување на прогресијата на самоубиствениот ризик.
„Ние тврдиме дека е потребен мултисекторски пристап за навистина да се одговори на ризикот од самоубиство, вклучително болничка и здравствена заштита во заедницата, социјална грижа и услуги базирани на училиште“.
Таа додаде: „Адолесцентите со болка и со самоубиство пријавија повисоки нивоа на употреба на лекови за болка и тешкотии со менталното здравје, отколку адолесцентите кои пријавиле само болка или само самоубиство. Овој пристап до лекови на рецепт може да го зголеми капацитетот за самоубиство.
„Затоа, проценките на безбедноста и тековното следење на ризикот (вклучувајќи го и следењето на оптоварувањето со препишаните лекови) кај адолесцентите со болка и/или самоубиство се клучни. ”
Целосниот труд „Употреба на услуги и трошоци кај адолесценти со болка и самоубиство: студија со пресек“ може да се прочита во eClinicalMedicine.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview