Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Nicole Swenarton, Rutgers University
Антипсихотичните лекови на рецепт за деца значително се намалија, според студијата на Рутгерс која покажа пад од 43 отсто за децата запишани во Медикеид од 45 држави.
Објавено во јулското издание на Health Affairs, студијата ги испита податоците за тврдењата на Медикејд помеѓу 2008 и 2016 година, гледајќи ја употребата на овие лекови надвор од етикетата и откри дека употребата на рецепти за антипсихотици нагло се намалила кај децата од различни возрасти, полови, расни и етнички групи и статус на згрижување.
„Падот што го забележавме веројатно ја одразува конвергенцијата на повеќе државни политики за побезбедна употреба заедно со образовните иницијативи и имплементацијата на квалитетни метрики за безбедно препишување антипсихотици“, рече Стивен Кристал, директор на Центарот за истражување на здравствените услуги на Институтот за здравје Рутгерс. Политика за здравствена заштита и истражување за стареење (IFH) и постар автор на студијата. „Тие ги одразуваат резултатите од многу меѓудржавни и внатредржавни напори за решавање на националните грижи за безбедното препишување.
Одредени антипсихотични лекови се одобрени од Администрацијата за храна и лекови (ФДА) за лекување на деца на кои им се дијагностицирани ментални здравствени состојби, вклучувајќи шизофренија, раздразливост поврзана со аутизам, биполарно растројство и Туретов синдром. Овие лекови се препишани и за неодобрени состојби како што е нарушување на хиперактивноста со дефицит на внимание, иако има потенцијално сериозни несакани ефекти, како што се дијабетес тип 2 или ненадејна срцева смрт.
Според студијата, додека најголем дел од употребата на антипсихотици сè уште продолжува да се користи кај деца без ментални здравствени состојби одобрени од FDA, препишувањето антипсихотици почна да се повеќе се фокусира на деца со одобрени дијагнози.
„И покрај падот на употребата на педијатриски антипсихотици, останува загриженоста за безбедноста“, рече Грета Бушнел, автор на студијата, член на факултет во Центарот за фармакоепидемиологија и наука за третман на ИФХ и доцент на Факултетот за јавно здравје Рутгерс. „Нашите наоди ја нагласуваат потребата од континуирано фокусирање на разумно препишување на антипсихотици кај оваа млада популација.
Истражувачите рекоа дека е потребна дополнителна студија за да се расветли разликите во употребата на антипсихотици, вклучително и потенцијално несоодветно препишување, како и недоволно препишување за деца со потреба од третман.
Повеќе информации:
Грета Бушнел и други, Употребата на антипсихотични лекови кај деца осигурени со Медикејд значително се намали помеѓу 2008 и 2016 година, здравствени работи (2023). DOI: 10.1377/hlthaff.2022.01625
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview