Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Медицинскиот центар на Универзитетот Вандербилт
Тешката инфекција со респираторниот синцицијален вирус (RSV) долго време е поврзана со појава на болести на отежнато дишење кај децата, но врската помеѓу RSV инфекцијата за време на доенчињата и развојот на детската астма остана нејасна.
Новата опсервациска студија на истражувачите од Медицинскиот центар на Универзитетот Вандербилт покажа дека инфекцијата со РСВ во првата година од животот е поврзана со значително зголемен ризик од астма кај децата. Студијата, прва што ги разгледа ефектите на RSV инфекциите од сите различни степени на тежина врз ризикот од детска астма на ниво на население, беше објавена во The Lancet.
РСВ е сезонски респираторен вирус кој ги погодува скоро сите деца до 2-годишна возраст и постојано во текот на животот. Тоа е водечка причина за бронхиолитис, инфекција на долниот респираторен тракт која се манифестира како кашлање и отежнато дишење кај доенчиња и мали деца. Симптомите се благи кај повеќето деца и обично исчезнуваат за околу една недела, но може да доведат до сериозни болести и смрт особено кај предвремено или многу мали доенчиња и кај оние со хронични белодробни заболувања или вродени срцеви заболувања.
Тоа е најчеста причина за хоспитализација ширум светот поради респираторни проблеми во првата година од животот, рече Кристијан Росас-Салазар, д-р, MPH, доцент по педијатрија во Одделот за алергија, имунологија и пулмонална медицина, првиот автор на проучување.
„Веќе 60 години истражувачите постојано ја идентификуваа врската помеѓу тешкиот РСВ и астмата; сепак, покажавме дека оваа врска делумно се објаснува со заедничката наследност и со тешкиот РСВ и со астмата“, рече главниот истражувач на студијата и постар автор Тина Хартерт. , MD, MPH, професор по медицина и педијатрија, директор на Центарот за истражување на астма и еколошки науки, потпретседател за преведувачки истражувања и професор по медицина Лулу Х. Овен.
„Решението во нашата студија беше да се разбере врската помеѓу РСВ и астмата со тоа што ќе се осигураме дека сите инфекции со РСВ ќе бидат фатени со помош на молекуларни техники и постсезонска серологија“, рече таа.
„Во нашата студија, меѓу здравите деца родени во термин, неинфицираноста со РСВ во првата година од животот беше поврзана со значително намален ризик од развој на детска астма, која влијае на околу 8% од децата во САД“, Росас- – изјави Салазар. „Нашите наоди покажуваат поврзаност зависна од возраста помеѓу инфекцијата со РСВ за време на детството и детската астма“.
„Се фокусиравме на првата година од животот бидејќи мислиме дека првата година е многу важен период на развој на белите дробови и имунолошкиот систем“, рече Росас-Салазар. „Веруваме дека кога детето е заразено со РСВ во првата година од животот, кога белите дробови и имунолошкиот систем се уште се во развој, тоа може да доведе до одредени абнормалности кои подоцна можат да предизвикаат астма“, рече тој.
Студијата INSPIRE (осетливост на новороденчиња на белодробни инфекции и астма по изложеност на RSV) опфати 1.946 здрави доенчиња кои ги исполнуваа условите, кои беа стари 6 месеци или помлади на почетокот на сезоната на РСВ (ноември до март во Тенеси). Доенчињата беа регрутирани од 11 педијатриски ординации низ Среден Тенеси. Двонеделен надзор и серолошки тестови беа користени за класифицирање на доенчињата како заразени или неинфицирани во првата година од животот. Педесет и четири проценти од доенчињата биле инфицирани со РСВ во првата година од животот; 46% биле неинфицирани.
Доенчињата беа следени годишно, а потоа се оценуваа за астма на 5-годишна возраст. Студијата покажа дека доенчињата кои не биле заразени со РСВ во првата година од животот имале 26% помал ризик од астма на 5-годишна возраст.
„Се надеваме дека резултатите од оваа студија мотивираат долгорочно следење на заедничките респираторни исходи кај децата во тековните клинички испитувања на превентивните производи за РСВ, вклучувајќи вакцини и моноклонални антитела кои можат да ја намалат сериозноста на инфекцијата“, рече Росас-Салазар.
„Покажувањето на ефикасноста на RSV вакцините против детска астма ќе го зголеми интересот за јавното здравје и навлегувањето на вакцините“, рече Хартерт.
Повеќе информации:
Кристијан Росас-Салазар и сор., Респираторна синцицијална вирусна инфекција за време на детството и астма за време на детството во САД (INSPIRE): проспективна кохортна студија за раѓање базирана на население, The Lancet (2023). DOI: 10.1016/S0140-6736(23)00811-5
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview