Итни случаи:  

Повикај доктор

Програма за зголемување на употребата на магнезиум сулфат, инјекција од 1 фунта која помага во спречување на церебрална парализа кај предвремено родени бебиња, е ефикасна според проценката на Националниот институт за истражување на здравјето и грижата (NIHR). Наодите, предводени од истражувачи од Универзитетот во Бристол, се објавени во Архива на болести во детството-фетално и неонатално издание. Предвременото раѓање е главната причина за повреди на мозокот и церебрална парализа кај бебињата. Доказите покажуваат дека бебињата можат да се заштитат од повреди на мозокот со давање магнезиум сулфат на жените кои се изложени на ризик од предвремено раѓање. Ова го намалува ризикот од церебрална парализа за една третина. Меѓутоа, во 2017 година само 64% ​​од подобните жени добивале магнезиум сулфат во Англија, Шкотска и Велс.
Програмата за спречување на церебрална парализа при предвремено породување (PReCePT) имаше за цел да ги поддржи сите породилни единици во Англија за да ја зголемат употребата на магнезиум сулфат кај предвремено породување. Пристапот PReCePT беше развиен во Западна Англија во 2014 година. Тој беше предводен од Академската здравствена научна мрежа на Западна Англија (AHSN) и Универзитетските болници Бристол и Вестон NHS Foundation Trust.
Потоа беше пилотиран во пет трустови на NHS во Западна Англија, а овој пилот беше оценет од страна на NIHR Applied Research Collaboration West (NIHR ARC West). Оттогаш, таа е распространета низ Англија преку мрежата AHSN како национална програма.
Евалуацијата на националната програма, исто така предводена од NIHR ARC West, покажа дека PReCePT е и ефективен и економичен. Истражувачите ги разгледаа податоците од Националната база на податоци за неонатални истражувања на Обединетото Кралство за годината пред и годината откако PReCePT беше имплементиран во породилиштата во Англија.
Додека употребата на магнезиум сулфат се зголемуваше претходно, студијата покажа дека PReCePT може да го забрза навлегувањето. Се зголеми за 6,3 процентни поени во просек во сите породилишта во Англија во текот на првата година, над и над зголемувањето што би се очекувало со текот на времето, бидејќи практиката органски се шири.
По приспособувањето за варијации во времето кога породилните единици ја започнаа програмата, зголемувањето на употребата на магнезиум сулфат беше 9,5 процентни поени. До мај 2020 година, во просек 86,4% од подобните мајки примале магнезиум сулфат.
Истражувачите, исто така, процениле дека првата година од програмата може да биде поврзана со животна заштеда на општеството од 3 милиони фунти. Ова ги опфаќа трошоците за програмата, администрирање на третманот и церебралната парализа на општеството во текот на животот, и поврзаните здравствени придобивки од избегнување случаи. Ова е за сите дополнителни бебиња што програмата помогна да се добие пристап до третманот во текот на првата година.
Во петте пилот-локалитети во Западна Англија, подобрената употреба на магнезиум сулфат се одржува со текот на годините откако беше имплементиран PReCePT. Бидејќи трошоците на програмата беа главно во првата година од имплементацијата, долгорочната национална анализа може да покаже дека PReCePT е уште поисплатлив во подолг период.
Џон Меклеод, директор на NIHR ARC Запад, професор по клиничка епидемиологија и примарна нега на Универзитетот во Бристол и главен истражувач на евалуацијата, рече: „Нашата длабинска анализа беше во можност да покаже дека програмата PReCePT е ефективна и економична. Програмата го зголеми внесувањето на магнезиум сулфат, за кој знаеме дека е рентабилен лек за спречување на церебрална парализа, многу побрзо отколку што инаку можевме да очекуваме“.
„Задоволни сме што одигравме улога во помагањето да се добие овој евтин, но ефикасен третман за повеќе бебиња.
Наташа Свинско, главен извршен директор за Западна Англија AHSN и Национален лидер за безбедност на пациентите за мрежата AHSN, рече: „Ние сме воодушевени што го поддржуваме развојот на PReCePT од неговиот почеток во универзитетските болници Бристол и Вестон до неговото ширење на сите пет болнички трустови во Западна Англија, а потоа го водат националното ширење преку мрежата AHSN.
„Ние сме неверојатно горди на она што перинаталната заедница го постигна преку оваа програма и разликата што таа ја прави во животите на толку многу предвремено родени бебиња и нивните семејства.
Оваа евалуација е дел од долгорочната соработка помеѓу главниот истражувач на PReCePT, професорката Карен Лујт, NIHR ARC West и Западна Англија AHSN за употребата на магнезиум сулфат за спречување на церебрална парализа кај предвремено родени бебиња.
Карен Лујт, професорка по неонатална медицина на Универзитетот во Бристол, рече: „Националната QI програма PReCePT покажува дека соработката и координираната програма за имплементација на AHSN, перинатална имплементација која ја поддржува секоја болница во Англија, може да го забрза прифаќањето на новите третмани базирани на докази. во рутинска практика, овозможувајќи еднакви здравствени придобивки за бебињата и на крајот намалување на општествените трошоци во текот на животот“.
Професорката Луси Чапел, главен извршен директор на Националниот институт за истражување на здравјето и грижата, рече: „Оваа важна студија го покажува влијанието на преземањето ветувачка интервенција за која се покажа дека делува во истражувачки амбиент и ја зголемува низ целата земја. магнезиум сулфат за спречување на церебрална парализа кај предвремено родени бебиња е едноставна, евтина интервенција која може да направи таква разлика за семејствата и здравствените услуги. Со нетрпение очекуваме да видиме постојана употреба на магнезиум сулфат во нашите породилишта за да продолжат овие придобивки.
Државниот министер за здравство Вил Квинс рече: „Оваа студија докажува дека оваа едноставна, ефикасна инјекција може да ги заштити бебињата, како и потенцијално да заштеди на општеството до 3 милиони фунти. Благодарение на нашето водечко истражување во овој простор, ова е веќе на национално ниво и од витално значење е на сите подобни жени да им се нуди магнезиум сулфат“.
„Толку е важно да се напредува во истражувањето во области како оваа и ги охрабрувам истражувачите со иновативни идеи да аплицираат за финансирање преку Националниот институт за истражување на здравјето и грижата.
„Пошироко, јас сум посветен на тоа да се осигурам дека сите луѓе кои живеат со церебрална парализа можат да го исполнат својот потенцијал во текот на нивниот живот – затоа поставивме принципи за водење на транзицијата на младите луѓе со церебрална парализа во зрелоста во здравството, социјалната заштита и образованието. системи“.
Студија на случај – приказната на Ели
На 24 август 2013 година, Ели Солсбери родила само 27 недели. Поради ризиците поврзани со предвременото породување, на Ели и беше понуден, а потоа и даден магнезиум сулфат.
Ова помогна да се намалат шансите на нејзините бебиња да развијат церебрална парализа.
Таа беше една од првите мајки на кои и беше даден магнезиум сулфат како дел од проектот PReCePT.
Ели подоцна родила близнаци, Џеј и Кормак во болницата Свети Мајкл во Бристол.
За жал, Џеј претрпел мозочно крварење од втор степен и четврт степен и бил префрлен на палијативна нега каде што починал неколку дена подоцна.
Сепак, Кормак преживеа наспроти шансите и сега е среќно и здраво деветгодишно дете.
Оттогаш, Ели е вклучена во PReCePT како јавен соработник, помагајќи да се обликува како програмата се комуницира со родителите во нејзината ситуација.
Ели вели: „Кормак е неверојатно момче, и тој воопшто нема знаци на церебрална парализа. Навистина верувам дека магнезиум сулфатот беше дел од тоа. Се чувствувам неверојатно среќен што ми дадоа магнезиум сулфат во тоа време“.
„Многу ми е драго што програмата PReCePT е спроведена преку AHSN на национално ниво и што евалуацијата на ARC West покажа дека програмата е толку ефикасна“.
„За мајките кои ќе се породат под 30 недели, тоа е од витално значење и затоа е неверојатно што на тие мајки сега им се нуди магнезиум сулфат без разлика каде ќе се породат во Англија“.
„Ме исполнува со гордост и радост што сега не се само среќниците како мене кои случајно се нашле во болница која понудила магнезиум сулфат. Сите мајки низ целата земја во мојата ситуација ќе добијат магнезиум сулфат благодарение на програмата PReCePT. И тоа ќе направи таква разлика за толку многу бебиња и нивните семејства“.
„Зад секоја инфузија на магнезиум сулфат стои мало момче или девојче, исто како Кормак, и семејство исто како нашето. Секое семејство треба да ја има таа шанса да му се даде овој лек“.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview