Итни случаи:  

Повикај доктор

Педијатриските пациенти со ограничено познавање на англискиот јазик (LEP) може да се соочат со дополнителни предизвици кога ќе се појават во собата за итни случаи. Меѓутоа, истражувачите од Детската болница во Филаделфија (CHOP) откриле дека мултидисциплинарниот пристап помогнал порано да се имплементираат услугите на преведувачите и значително ја подобрил идентификацијата на овие пациенти за да им помогне да ја добијат потребната нега. Наодите беа објавени на интернет од страна на списанието Pediatrics. Пациентите со ЛЕП се соочуваат со голем број предизвици, вклучително и зголемен ризик од несакани настани поради потенцијална грешка при земање лекови, како и долги или повторени посети на одделот за итни случаи. При лекување на деца, јазичните потреби и на пациентот и на негувателот мора да бидат задоволени, со што се додаваат дополнителни предизвици за да се обезбеди најдобра можна грижа.
Медицинските преведувачи се од витално значење за да се осигури дека пациентите со LEP добиваат соодветен третман; сепак, многу старатели не се свесни дека оваа услуга им е достапна. Прегледот покажа дека само околу 2,5% од средбите со пациентите во одделот за итни случаи користеле преведувач, но податоците од пописот сугерираат дека во регионот на CHOP, приближно 10% од пациентите имаат барем еден родител со LEP.
„Податоците што ги имавме пред оваа студија сугерираа дека има недоволно препознавање на јазичните потреби во нашиот оддел за итни случаи“, рече авторката на првата студија, д-р Кетрин М. Гупта, лекар во одделот за итни случаи во CHOP. „Сакавме да ја подобриме раната идентификација на пациентите и старателите кои би можеле да имаат корист од преведувач и да се погрижиме тие услуги правилно да се следат во здравствените досиеја за да можеме да продолжиме да ги задоволуваме нивните јазични потреби“.
Истражувачкиот тим ги идентификуваше областите кои би можеле да помогнат во подобрувањето на работниот тек на одделот за итни случаи за пациентите со LEP и воведе серија интервенции за да се зголеми идентификацијата на јазичните потреби и да се понудат толкувачи по потреба. Овие процеси вклучуваа прашање за скрининг за време на тријажата за медицинска сестра, икона на таблата за следење на одделот за итни случаи што помага да се комуницираат јазичните потреби со персоналот на одделот за итни случаи и предупредувања за електронски здравствени досиеја.
По спроведувањето на овие мерки шест месеци, тимот забележа неколку забележителни подобрувања во идентификувањето на јазичните потреби во одделот за итни случаи. Стапките на идентификација на пациентите со LEP за време на тријажата за нега се зголемија од 60% на 77%, користењето преведувачи се зголеми од 77% на 86%, а соодветната документација за употребата на преведувач се зголеми од 38% на 73%.
„Со имплементирање на методите што се користат во оваа студија, имаме можност да добиеме посигурни метрики за пациентите со ЛЕП и да го истражиме вистинскиот степен на јазични разлики во грижата“, рече постариот автор на студијата Џозеф Зорк, д-р Џозеф Зорк, лекар кој посетува. Одделот за итни случаи и директорот на информациони системи за итни случаи во CHOP. „Нашиот персонал стана свесен за јазичните потреби за време на посетите на одделот за итни случаи и расте интересот за решавање на проблемите со LEP и истражување на изводливоста на посветени лични преведувачи специјално доделени за случаи на одделот за итни случаи.
Повеќе информации:
Кетрин М. Гупта и сор., Подобрување на идентификацијата на потребата од преведувач во Одделот за итни случаи кај децата, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-057330
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview