Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот Џон Хопкинс
Студијата на Детскиот центар Џон Хопкинс користејќи медицински досиеја од меѓународен регистар заклучува дека женските бебиња со вродена дијафрагмална хернија (CDH) имаат малку поголема веројатност да умрат во рок од 30 до 60 дена од раѓањето отколку машките бебиња со истата состојба.
Во извештајот објавен на 19 јуни во The Journal of Pediatrics, истражувачите ја испитуваат улогата што биолошкиот секс ја игра во исходите за пациентите со ЦДХ, и откриле дека жените имаат околу 32% поголем ризик да умрат од мажите. Истражувачите велат дека тоа е мала, но значајна разлика и дека потеклото е нејасно, но може делумно да се поврзе со вкупната помала родилна тежина на женските новороденчиња.
ЦДХ, за која експертите од Џонс Хопкинс велат дека влијае на едно од 4.000 живородени годишно во Соединетите Држави, има историски висока стапка на смртност од 30% или повеќе. Се смета дека е вкоренета во генетски промени кои влијаат на развојот на органите за време на бременоста, состојбата е означена со дефекти во формирањето на дијафрагмата – голем мускул што ги дели градите од абдоменот и кој е од витално значење за дишењето. Оштетувањето во развојот остава дупка или руптура во мускулот што им овозможува на цревата, желудникот, црниот дроб и другите абдоминални органи да испакнат во градите. Најзначајно, го нарушува нормалниот развој на белите дробови на доенчето.
Додека некои претходни студии покажаа дека машките бебиња имаат поголема веројатност да имаат ЦДХ од женските бебиња, влијанието на сексот врз преживувањето на пациентот е нејасно од други студии.
„Иако расните и етничките разлики во исходот се документирани во ЦДХ, разликите меѓу мажите и жените не се добро познати“, вели Шон Кунисаки, м-р, м-р, постар автор на студијата, професор по хирургија на Универзитетот Џон Хопкинс. и директор на програмата за вродена дијафрагмална хернија во Детскиот центар. „Навистина е важно да се разбере дали постојат тие разлики, бидејќи тоа може да промени како можеме подобро да управуваме со овие пациенти.
Во обид да се спореди тежината на болеста и да се анализираат разликите во преживувањето помеѓу женските и машките пациенти, Кунисаки и Ј. Мајкл Колако, д-р, м.р. голем меѓународен регистар-Студиска група за вродена дијафрагмална хернија. Развиен од Универзитетот во Тексас во Хјустон, регистарот се состои од податоци за 7.288 неонатални пациенти со ЦДХ – 41% жени и 58% мажи. Сите податоци беа собрани од јануари 2007 година до декември 2018 година од 105 болници во 17 земји, вклучувајќи ги и Соединетите држави.
Истражувачите откриле дека женките, кои во просек тежеле помалку при раѓање од мажјаците, имале пониска стапка на преживување на 30 дена по раѓањето: 77,3%, во споредба со мажјаците кои имале 80,1% стапка на преживување на 30 дена. На 60 дена по раѓањето, женските пациенти имале 70,2% стапка на преживување, во споредба со 74,2% кај мажите.
„Половите разлики во стапката на смртност не се огромни“, вели Кунисаки. Но, додава тој, бидејќи смртта е толку катастрофален исход, откритието има потенцијал подобро да ги води интервенциите за да се спречи.
Една таква интервенција, вели Кунисаки, е да се подигне свеста кај лекарите кои се грижат за луѓето кои се бремени и новороденчињата.
„Можеби треба да бидеме поагресивни во лекувањето на женски пациенти со ЦДХ отколку што сме во моментов“, објаснува Кунисаки. „Тоа може да значи користење на лекови за оптимизирање на функцијата на белите дробови и развој на различни клинички критериуми за поставување на женски пациенти со ЦДХ на ECMO, [машина срце-бели дробови] за заштита на нивните бели дробови“.
Кунисаки, исто така, неодамна беше автор на посебна студија, објавена во JAMA Network Open, која користеше различна база на податоци за да го испита влијанието на расата и етничката припадност врз пациентите со ЦДХ. Студијата покажа дека болниците кои третираат расно и етнички поразновидна популација на пациенти биле поврзани со помала смртност за црните и шпанските пациенти со ЦДХ. Немаше ефект врз смртноста кај белите пациенти со ЦДХ. Тој вели дека наодите од двете негови студии претставуваат повик за акција за истражувачите подобро да ги разберат разликите во ранливите популации на пациенти.
„За жал, со сексот, како и со расата и етничката припадност, знаеме дека постојат разлики“, вели Кунисаки. „Одредувањето зошто – без разлика дали тоа е предизвикано од биологија или други аспекти што можат да се модифицираат – ќе биде важно во напорите за нивно спречување.
Истражувачите предупредуваат дека се потребни дополнителни истражувања за да се потврдат наодите на тековната студија поради ограничувањата во собирањето податоци, како што се погрешно кодирање на дијагнозата и исчезнати податоци за пациентите во регистарот.
Кунисаки и тимот на истражувачи веруваат дека, сепак, нивните наоди обезбедуваат патоказ за такво истражување и на крајот до подобри терапии.
Повеќе информации:
Шелби Р. Сфера и сор., Пол специфични разлики во смртноста од вродена дијафрагмална хернија, Журнал за педијатрија (2023). DOI: 10.1016/j.jpeds.2023.113481

Шелби Р. Сфера и сор., Расни и етнички разлики во исходите кај новороденчињата со вродена дијафрагмална хернија, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.10800.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview