Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Џес Бертолд, Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско
Жените во САД ги доеле своите доенчиња две недели подолго кога важеле директивите за засолниште за COVID-19 во споредба со пред пандемијата, објави новото истражување предводено од УК Сан Франциско.
„Политиките за останување дома им овозможија на родителите да продолжат да дојат дома наместо да се вратат на работното место“, рече првата авторка Рита Хамад, д-р, д-р, вонреден професор по семејна и заедничка медицина на UCSF и директор на социјалната служба на UCSF. Програма за истражување на политики за здравствена еднаквост. „Ова укажува на затворена побарувачка за доење што може да биде спречено од недостатокот на национална политика за платено семејно отсуство во САД“.
Академијата за педијатрија препорачува шест месеци ексклузивно доење, бидејќи е добро познато дека оваа практика го подобрува здравјето и на доенчето и на родителите.
Добивките во времетраењето на доењето за време на засолништето беа најдраматични за белите жени и оние со повисоки приходи, веројатно затоа што овие групи имаа работи што може полесно да се извршуваат дома, забележа студијата. Според студијата, родителите од шпанско потекло имале „суштински“ работни места со пониски плати за време на пандемијата, така што придобивките од доењето во оваа група биле поскромни.
„Уште еднаш, пандемијата служеше да ја истакне областа на здравствена нееднаквост – разлики на работните места што го олеснуваат доењето“, рече Хамад.
Студијата се појавува во американскиот весник за јавно здравје.
Истражувачите го користеа затворањето на работното место за време на раната временска рамка на пандемијата (март-април 2020 година) како природен експеримент за да видат дали способноста да се остане дома ги смени моделите на доење кај новите родители.
Тие користеа национално истражување од 2017-2020 година и податоци од извод од матичната книга на родените за 118.139 постпартални лица за да испитаат дали доенчето било доено, и ако е така, колку долго. Тие го споредија започнувањето и времетраењето на доењето за бебињата родени пред и по политиките на засолниште.
Додека стапките на започнување на доењето не се променија за време на пандемијата, жените го зголемија времето на доење од 12,6 недели на 14,8 недели, или 18%. Белите жени имале најголемо зголемување на времетраењето со 19%, додека Хиспанците имале најмало со 10,3%. Жените со високи примања имале поголем пораст од жените со пониски примања, 18,5% и 16,8% соодветно. Подолгото траење траеше најмалку до август 2020 година пред да паднат на нивоата пред пандемијата.
Фактот дека започнувањето на доењето воопшто не се променило во раните месеци на пандемијата може да сугерира дека бариерите за започнување на доењето се разликуваат од оние за продолжување. Сепак, црнците и подгрупите со ниски приходи покажаа пад во иницијацијата за време на пандемијата, што може да рефлектира помал пристап до поддршката за доење за време на засолништето за овие групи, се вели во студијата.
САД се рангирани полошо од повеќето врснички земји во започнувањето и времетраењето на доењето и се единствената земја со високи приходи без национална политика за платено отсуство за новите родители. Само 25% од вработените во американската приватна индустрија имаат пристап до платено семејно отсуство преку работодавците, а луѓето со боја и работниците со ниски плати имаат најмала веројатност да ги исполнуваат условите.
„Нашата студија сугерира дека времетраењето на доењето во САД би било повисоко и поспоредливо со врсничките земји доколку на вработените родители им се плаќа додека остануваат дома за да се грижат за своите новороденчиња, особено родителите со боја и оние со пониски работни места кои не можат да си дозволат неплатено отсуство од работа“, рече Хамад.
Повеќе информации:
Рита Хамад и соработниците, Затворената побарувачка за доење кај жените во САД: Трендови по засолништето за COVID-19, Американско списание за јавно здравје (2023). DOI: 10.2105/AJPH.2023.307313. ajph.aphapublications.org/doi/ … 105/AJPH.2023.307313
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview