Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Скот Хесел, Медицински центар на Универзитетот во Рочестер
Возрасните кои биле жртви на истрели од огнено оружје, нож и нападни рани како деца имале повисоки стапки на ПТСН
Студијата на млади возрасни лица кои биле жртви на насилни повреди како деца открила значително повисоки нивоа на посттрауматско стресно растројство (ПТСН) во оваа група отколку општата популација.
Студијата – спроведена од истражувачи од Медицинскиот центар на Универзитетот во Рочестер (URMC) – анкетираше 24 испитаници кои биле жртви на прострелни рани, убоди или нападни рани како деца во периодот од 2011 до 2020 година. Од учесниците, 15 претрпеле прострелна рана, осум се здобил со убодна рана, а еден бил нападнат. Испитаниците биле првенствено тинејџери во моментот на повредата, со средна возраст од 16,6 години. Во просек поминале шест години од првичната повреда до времето кога испитаниците биле контактирани за студијата.
Десет (41,7%) од овие испитаници биле позитивни за веројатна ПТСН, значително повисоко од 6,8% од општата популација на која обично им е дијагностициран ПТСН. Пациентите кои скринирале позитивно пријавиле најмалку три од следните пет карактеристики:
Дополнително, 46% од испитаниците пријавиле злоупотреба на супстанции во изминатите 30 дена (освен алкохол или лекови на рецепт) во споредба со приближно 13% од општата популација, додека скоро 17% пријавиле постојани симптоми поврзани со нивната повреда.
Овие трајни физички и ментални ефекти ја нагласуваат потребата болниците, организациите во заедницата и мрежите за социјална поддршка да работат заедно за да помогнат во следењето на овие пациенти долгорочно, според водечкиот автор Никол А. Вилсон, д-р, д-р, доцент во одделенијата за хирургија, педијатрија и биомедицинско инженерство на URMC.
„Големата порака е дека треба подобро да ги следиме луѓето кои имаат ваков вид повреди, без разлика дали се од истрели или други насилни дејствија, и треба да им помагаме и да нудиме ресурси“, рече таа.
За време на оваа студија, која беше објавена во списанието за детска хирургија, на испитаниците им беа понудени ресурси за помош со физичките и менталните ефекти од нивните повреди. Речиси 63% ја прифатиле оваа понуда, што покажува дека има голема побарувачка за поддршка кај оваа популација.
„Кај кој било пациент, има низа материјали достапни за помош, но понекогаш сме ограничени како лекари бидејќи можеме само да контролираме што се случува кога тие се во болница“, рече Вилсон.
Жртвите на насилство во детската болница UR Medicine Golisano (GCH) се упатени на Pathways to Peace – тим на ниво на улица кој обезбедува поддршка и ненасилни алтернативи за младите кои прибегнуваат кон насилство за да ги решат споровите или се вмешани во банди и дрога – но многумина се намалуваат оваа опција.
Главната причина зошто пациентите ја одбиваат оваа опција е нејасна, според Вилсон, но таа шпекулира дека семејствата може да ја сметаат оваа опција наметлива или дека долгорочната недоверба во здравствениот систем од историски маргинализираните заедници ги спречува да ги прифатат партнерствата што ги нуди болницата. .
„Мислам дека би било корисно доколку имаме поширок опсег на интервенции и ресурси што би можеле да ги понудиме, бидејќи одредени семејства можеби претпочитаат поинаква услуга или пристап“, рече Вилсон. „Дополнителното финансирање, истражување и време ќе ни помогнат да ги развиеме овие опции.
Има напор значително да се прошири ова првично истражување со дополнителна соработка помеѓу GCH и неколку други детски болници во државата и западен Њујорк. Вилсон се надева дека оваа соработка ќе создаде поцврста група на испитаници, со повеќе контролни групи и на крајот ќе им помогне на овие институции да обезбедат долгорочно финансирање за да продолжат да ја проучуваат оваа тема.
„Користејќи го овој тип на истражување во поголем обем, можеме да ја разгледаме и улогата на социјалните детерминанти на здравствените и социо-економските услови, а исто така може да се обидеме да набавиме средства за дополнителни интервенции“, рече Вилсон.
Дополнително, неодамнешното назначување на GCH како Центар за траума на ниво 1 и даде мандат на институцијата да се вклучи во проширени партнерства во заедницата за да се справи со насилството со оружје кај младите и да едуцира други центри за траума.
Вилсон верува дека постојаната достапност на последователни здравствени ресурси за однесување може значително да им помогне на младите со последиците од насилството.
„Во идеален свет, би имало механизам каде автоматски би можеле да видат советник за три месеци“, рече таа.
Повеќе информации:
Naomi S. Ganpo-Nkwenkwa et al, Долгорочни функционални, психолошки, емоционални и социјални исходи кај педијатриски жртви на насилство, Журнал за детска хирургија (2022). DOI: 10.1016/j.jpedsurg.2022.07.021
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview