Итни случаи:  

Повикај доктор

Финансиското нарушување како резултат на политиките за ограничување на пандемијата во Соединетите држави негативно влијаеше на менталното здравје на децата, според новата студија предводена од Weill Cornell Medicine и истражувачите од Универзитетот Колумбија. Според истражувачите, ублажувањето на овие економски ефекти може да помогне да се заштити благосостојбата на децата доколку во иднина се потребни строги политики за ограничување. Студијата, објавена на 13 март во JAMA Network Open, ја испитуваше врската помеѓу училишните и финансиските нарушувања со спиењето и менталното здравје на децата за време на COVID-19, што е одговорно за различни политики поврзани со пандемијата. Ова дело се надоврзува на претходната публикација од водечкиот автор д-р Јунју Ксијао, асистент професор по здравствени науки на населението во медицината Веил Корнел; постар автор д-р Џ. Џон Ман, Пол Јансен професор по преведувачка невронаука (по психијатрија и радиологија) на Универзитетот Колумбија; и колегите кои известија дека психолошкиот статус на децата бил под влијание на социо-економските фактори како што се пристапот до здравствена заштита, несигурноста во храната и стапката на вакцинација.
„Менталното здравје на децата и изложеноста на стрес во раниот живот може да има долгорочно влијание во подоцнежниот живот“, вели д-р Ксијао. „Истовремено, политиките за ограничување се неопходни како итна стратегија во пандемија за да се спречи преносот на болеста.
„Треба да го разбереме влијанието на овие политики врз менталното здравје на децата за подобро да ја информираме јавната политика и да се подготвиме за итни случаи на јавното здравје“, рече таа. „Значи, кога имаме воспоставено политики за ограничување, можеме да ги ублажиме нивните ефекти.
Во новата студија, д-р Ксијао, д-р Ман и истражувачите од Универзитетот во Калифорнија, Беркли (д-р. Тимоти Браун, Лони Сноуден и Џулијан Чун-Чунг Чау), спроведоа истражување на национално ниво на 6.030 деца помеѓу 10 и 13 години. години стар. Тие користеа податоци од Студијата за когнитивен развој на мозокот на адолесцентите, долгорочна студија за менталното здравје на децата низ 21 град во САД, и ги анкетираа децата и нивните старатели за менталното здравје и спиењето помеѓу 2020 и 2021 година. Тимот, исто така, собра информации за COVID-19 политика, инциденцата на COVID-19 и стапките на невработеност за да се измери врската помеѓу резултатите од менталното здравје на децата и овие фактори за време на пандемијата.
Тимот откри дека финансиските пореметувања, како што е родител кој ја губи работата или зема намалување на платите, е поврзано со зголемување на стресот, тагата и грижата поврзана со COVID-19 – но нема поврзаност со спиењето – кај испитаните деца . Нарушувањето на училиштето не е поврзано со промени во менталното здравје или спиење, што ги изненадува истражувачите. Едно можно објаснување за овој неочекуван резултат е ако децата имаат повеќе заштитни фактори како зголемена родителска грижа дома за време на заклучувањето, што би помогнало за менталното здравје, рече д-р Ксијао.
„Претходните истражувања ја испитуваа поврзаноста на пандемијата COVID-19 за менталното здравје, но малку информации се објавени за нејзините причински ефекти врз децата“, рече д-р Ман. „Оваа студија е прва лонгитудинална опсервациска студија кај деца за проценка на коригирана пристрасност поврзаноста на училишните и финансиски нарушувања со менталното здравје и спиењето“.
Студискиот тим се состоеше од истражувачи со широка експертиза. Др. Браун и Сноуден донесоа увид во истражувањето на здравствените услуги, особено разликите во пристапот до здравствената заштита. Д-р Чау придонесе со експертиза за потребите на социјалната заштита на децата од недоволно застапените заедници, а д-р Ман понуди критични сознанија за клиничките импликации.
„Наодите од оваа студија го нагласуваат негативното влијание на финансиските нарушувања врз менталното здравје на децата, нагласувајќи ја потребата за решавање на економските, еколошките, физичките и менталните влијанија на пандемијата COVID-19 и ја нагласува важноста на мултидисциплинарниот пристап во развојот креирање политики засновани на докази“, рече д-р Јјотишман Патак, началник на Одделот за здравствена информатика и професор по медицинска информатика на Френсис и Џон Л. Лоеб во Веил Корнел Медицина.
Д-р Ксиао планира да го продолжи ова истражување со фокус на оние кои се соочуваат со здравствени разлики. Таа ја истакна потребата од истражување за влијанието на омразата и расизмот поврзан со пандемијата врз менталното здравје на Азиските Американци. Таа, исто така, сака да го процени влијанието на политиката COVID-19 врз самоубиствата и да воспостави соработка со организации во заедницата за да одговори на социјалните потреби за време на пандемија.
„Ние не само што мора да се грижиме за клиничките потреби, туку и да проучуваме други фактори кои влијаат на луѓето“, рече таа. „За да ја спроведеме најдобрата наука насочена кон подобрување на животите, треба да развиеме холистички пристапи за јавно здравје кои го надминуваат лекувањето на биолошките причини за болеста и решавањето на социјалните детерминанти на здравјето“.
Повеќе информации:
Yunyu Xiao и соработници, Политики за COVID-19, пандемични нарушувања и промени во менталното здравје и спиењето на децата во Соединетите Држави, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.2716
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview