Итни случаи:  

Повикај доктор

Само во 2021 година, се проценува дека една милијарда деца ширум светот доживеале некаков вид насилство или запоставување, од сексуална до физичка или емоционална злоупотреба. Ваквите искуства во детството претставуваат значителен ризик за физичкото и менталното здравје на децата и го скратуваат нивниот животен век. Во овој поглед, меѓународна студија во која учествуваше UOC обезбедува, за прв пат, научни докази кои покажуваат дека спроведувањето на медитациска интервенција од типот на свесност, во комбинација со активности за уметничко изразување и психолошка терапија за траума, е корисно за адолесцентите кои претрпеле трауматски искуства.
Резултатите од оваа работа, објавени на основа со отворен код во Scientific Reports, покажуваат дека овој пристап доведува до епигенетски промени во биолошките патишта чувствителни на траума поврзани со значително намалување на симптомите на посттрауматски стрес. Со оглед на ризикот од меѓугенерациско пренесување на навредливо и сурово однесување, овие резултати би можеле да претставуваат начин за прекинување на меѓугенерациските циклуси на страдање.
„Нашата студија дава, за прв пат, научни докази дека овој вид на интервенција функционира“, рече главниот автор на студијата, Перла Калиман, курс инструктор за магистерски студии по исхрана и здравје од Факултетот за здравствени науки на UOC и истражувач на Центарот за здрави умови. Поради оваа причина, продолжи таа, „се надеваме дека нашите резултати помагаат да се поттикнат јавните здравствени политики насочени кон намалување на страдањето на децата и факторите на ризик за нивното здравје“.
Искусувањето насилство или занемарување во раното детство и адолесценцијата е поврзано со стекнување на маркери на епигенетско ниво што влијае на физичкото и менталното здравје на луѓето, со долгорочни последици. Децата кои доживуваат четири или повеќе ACE (физичка, емоционална или сексуална злоупотреба, физичка или емоционална занемарување или растат во дисфункционален дом со родители со ментални болести, зависности, алкохолизам, насилство, затворени членови на семејството или со разделени нивните биолошки родители) имаат зголемен ризик од развој на болести како што се дијабетес тип 2, проблеми со срцето, дебелина, рак, респираторни и ментални болести, како и поголема веројатност за злоупотреба на дрога и алкохол.
АКЕ, исто така, ја зголемуваат веројатноста да бидат поранливи на стрес, да имаат воспалителни реакции и ризично однесување. Исто така, видено е како овие епигенетски промени го забрзуваат процесот на биолошко стареење и можат да се пренесат од родителите на децата во текот на неколку генерации.
Оваа студија е соработка помеѓу истражувачката на UOC Перла Калиман, колумбиската невладина организација Невиност во опасност Колумбија, предводена од Сузана Роке, психијатарот Елкин Ланес Анаја од Универзитетот во Сантандер (Колумбија) и Центарот за здрави умови, предводен од Ричард Дејвидсон. беше заснован на примерок од 44 девојчиња на возраст меѓу 13 и 16 години кои страдале од четири или повеќе ACE и кои живееле во домови за деца.
„Кога некој живее низ ова ниво на кумулативни несакани искуства, тој е 14 пати поголем ризик од самоубиство, 11 пати поголема веројатност да зема интравенозни лекови, повеќе од четири пати поголем ризик од депресија и ризично однесување, а да не го спомнуваме тоа. се поврзани со повеќе од 40 здравствени состојби. Ваквите искуства се најголемата закана за јавното здравје на глобално ниво кое и понатаму недоволно се третира“, рече Калиман.
Тие ги поделија девојчињата во две групи: првата продолжи со своите вообичаени активности. Втората група, сепак, учествуваше во еднонеделна програма за мултимодална терапија организирана од Сузана Роке Лопез и вклучуваше 30-минутни јога сесии, водени практики за медитација на внимателност и активности за уметничко изразување како што се танц, музика, цртање и театар. Во текот на последните два дена, девојчињата беа подложени на групни сесии на еден вид психолошка терапија наречена ЕМДР, која вклучува десензибилизација и преработка на траума. Истражувачите земале примероци од плунката на учесниците пред и по интервенцијата, од кои била изолирана нивната ДНК за да се извршат епигенетските анализи.
Во нивната првична работа, истражувачите покажаа како следењето на оваа програма доведе до значително намалување на ризикот од страдање од проблеми со менталното здравје поврзани со траума. Сега, во оваа неодамна објавена последователна студија, тие видоа како епигенетските промени се јавуваат во некои гени поврзани со ефектите од траумата, како што се ранливоста на стрес, воспалителни реакции и склоност кон ризично однесување. Како одговор на програмата, научниците открија стотици епигенетски промени поврзани со подобрување на менталното здравје.
„Видовме многу значајно намалување на резултатите од анкетите за посттрауматски стрес, под дијагнозата на посттрауматски стрес. И овие придобивки траеја најмалку два месеци по завршувањето на програмата“, рече Калиман, објаснувајќи дека намалувањето на стресот преку медитација и уметнички активности поттикна каскада од невротрансмитери и хормони кои делуваат на мозокот и ја менуваат генската и епигенетската експресија.
Авторите веруваат дека овој вид на програма може да помогне поефикасно да се регулираат емоциите и да се поттикне отпорноста кај оние кои се погодени од траума во детството.
Повеќе информации:
Перла Калиман и сор., Епигенетско влијание на 1-неделна интензивна мултимодална групна програма за адолесценти со повеќекратни негативни искуства од детството, научни извештаи (2022). DOI: 10.1038/s41598-022-21246-9
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview