Итни случаи:  

Повикај доктор

Искусувањето на злоупотреба или запоставување како дете може да предизвика повеќе проблеми со менталното здравје, открива новото истражување предводено од истражувачите на Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL). Истражувањето, објавено во Американското списание за психијатрија, се обиде да ги испита причинско-последичните ефекти на малтретирањето во детството врз менталното здравје со сметководство за други генетски и еколошки фактори на ризик, како што се семејна историја на ментална болест и социо-економска неповолност.
Првото истражување од ваков вид анализираше 34 квази-експериментални студии, во кои беа вклучени над 54.000 луѓе.
Квази-експерименталните студии можат подобро да ја утврдат причината и последицата во податоците од набљудувањето, со користење на специјализирани примероци (на пример, идентични близнаци) или иновативни статистички техники за да се исклучат други фактори на ризик. На пример, во примероците на идентични близнаци, ако малтретираниот близнак има проблеми со менталното здравје, но нивниот немалтретиран близнак нема, асоцијацијата не може да се должи на генетиката или на семејната средина споделена меѓу близнаците.
Во текот на 34-те студии, истражувачите открија мали ефекти од малтретирањето на децата врз низа проблеми со менталното здравје, вклучително и интернализирачки нарушувања (на пример, депресија, анксиозност, самоповредување и обиди за самоубиство), надворешни нарушувања (на пр., злоупотреба на алкохол и дрога, АДХД , и проблеми со однесувањето), и психоза. Овие ефекти беа конзистентни без оглед на користениот метод или начинот на кој беа мерени малтретирањето и менталното здравје.
Наодите сугерираат дека спречувањето на осум случаи на малтретирање на деца би спречило едно лице да развие проблеми со менталното здравје.
Дописниот автор д-р Џеси Болдвин (UCL Psychology & Language Sciences) рече: „Добро е познато дека малтретирањето на децата е поврзано со проблеми со менталното здравје, но не беше јасно дали оваа врска е причинска или е подобро објаснета со други фактори на ризик. студијата обезбедува ригорозни докази кои сугерираат дека малтретирањето во детството има мали причинско-последични ефекти врз менталните здравствени проблеми. проблеми и рана смртност. Затоа, интервенциите кои го спречуваат малтретирањето не се само од суштинско значење за благосостојбата на децата, туку може да спречат и долгорочно страдање и финансиски трошоци поради ментална болест“.
Како и да е, истражувачите исто така открија дека дел од севкупниот ризик од проблеми со менталното здравје кај лицата изложени на малтретирање се должи на претходно постоечка ранливост – кои може да вклучуваат други неповолни средини (на пример, социо-економска неповолност) и генетска одговорност.
Др.
Истражувачите го дефинираа малтретирањето во детството како секое физичко, сексуално или емоционално злоставување или запоставување пред 18-годишна возраст.
Ограничувања на студијата
Секоја од анализираните квази-експериментални студии можеби била предмет на потенцијални предрасуди. Сепак, наодите беа конзистентни низ студиите кои користат различни квази-експериментални методи, што сугерира дека резултатите се робусни.
Дополнително, не беше можно да се извлечат цврсти заклучоци за специфичните ефекти на различните видови на малтретирање, бидејќи е вообичаено различни видови злоупотреба/занемарување да се случуваат во исто време, а студиите ретко го објаснуваат тоа.
Недостигот на достапни податоци значи дека не беше можно да се испитаат ефектите од времето на малтретирање, интервалот помеѓу малтретирањето и проблемите со менталното здравје, или разликите меѓу расните или етничките групи. Потребни се идни квази-експериментални истражувања за да се решат овие прашања.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview