Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Акира кјан, Минору Такакура, Универзитетот Коби
Студијата, предводена од доцентот Кјан Акира (Универзитет во Кјото и Универзитетот Коби) и професорот Такакура Минору (Универзитетот на Рјукиус), за прв пат откри дека социоекономската нееднаквост во постигнувањето на препорачаните нивоа на физичка активност кај јапонската младина се зголемила, додека разликата во внесот на појадок е намален за време на пандемијата COVID-19 во споредба со нивоата пред пандемијата. Трудот е објавен во Journal of Physical Activity and Health.
Истражувачкиот тим претходно идентификуваше социо-економска нееднаквост во физичката активност меѓу возрасните Јапонци за време на пандемијата COVID-19. Оваа студија се фокусираше на прашањето за социо-економските разлики во однесувањето на адолесцентното здравје.
Здравствената нееднаквост во Јапонија е умерена во споредба со западните земји, но ситуацијата неодамна се влоши, принудувајќи ја владата да преземе акција од 2013 година. Различностите во здравствените однесувања забележани во западните земји се засноваат на економскиот статус на домаќинствата и населбите, но ситуацијата во Јапонија не е добро разбрана бидејќи таквата нееднаквост неодамна почна да привлекува внимание во Јапонија.
За време на пандемијата COVID-19, здравствените однесувања на адолесцентите се влошија ширум светот. Националните студии во Јапонија, исто така, покажаа влошување на здравствените однесувања, вклучително и значително намалување на физичката активност и зголемување на времето пред екранот. Истражувачите, исто така, укажаа на можноста дека пандемијата може да ги влоши здравствените разлики со зголемување на нееднаквоста во приходите на домаќинствата.
Оваа студија имаше за цел да ги идентификува трендовите во социо-економските разлики во здравствените однесувања на јапонските адолесценти пред и за време на пандемијата COVID-19, особено во основните здравствени однесувања, вклучувајќи физичка активност, време на екранот, внесување појадок и фреквенција на движење на дебелото црево. Се надеваме дека разбирањето на овие разлики ќе доведе до развој на интервентни стратегии и политики за да им се обезбеди на младите потребната поддршка.
Студијата користеше податоци од Националното истражување за животот на децата и младите од 2019 и 2021 година, спроведено од Фондацијата за спорт Сасакава. Истражувањето се фокусира на вежбањето и спортското учество после училиште и викендот на децата и младите, спортските средини и здравствените однесувања како што се времетраењето на спиењето, времето на користење на медиумите и фреквенцијата на движењето на дебелото црево.
Податоците се собираа од јуни до јули секоја година од истражувањето со помош на само-администрирани прашалници од адолесценти и нивните родители/старатели. Учесниците во истражувањето беа избрани со користење на двофазен стратификуван случаен метод на примерок од 225 локации пропорционално распределени од слоевите по големина на област и град врз основа на популацијата на Основните регистри на жители. Истражувањето опфатило 3.000 лица на возраст од четири до 21 година.
Анализата на студијата опфати адолесценти на возраст од 12-18 години и ги исклучи 18-годишните кои не посетуваа средно училиште. Бројот на учесници кои ги исполнија критериумите за вклучување за возраста и запишувањето во училиште беше 1.076 за 2019 година и 1.025 за 2021 година. По исклучувањето на лицата со променливи што недостасуваат, истражувачкиот тим анализираше податоци за 766 и 725 лица во 2019 и 2021 година.
Истражувачкиот тим користел еквивалентен приход на домаќинството како мерка за социо-економскиот статус. Во согласност со прифатените здравствени упатства, поволните здравствени однесувања беа дефинирани како дневна умерена до енергична физичка активност (MVPA) од најмалку 60 минути, време на екранот (ST) помалку од два часа, сон од осум до 10 часа, дневен внес на појадок, и фреквенција на движење на дебелото црево најмалку еднаш на секои три дена.
Оваа студија е единствена по тоа што користела наклон и релативни индекси на нееднаквост за да ги земе предвид разликите во процентот на населението во секоја категорија на социо-економски фактор (во оваа студија, приход).
Анализата открила проширување на социо-економската нееднаквост меѓу јапонските адолесценти во постигнувањето на препорачаните нивоа на физичка активност пред и за време на пандемијата, заедно со намалувањето на нееднаквоста во внесот на појадок. Поточно, и покрај тоа што не се забележани разлики во физичката активност според приходите во 2019 година, до 2021 година, адолесцентите од семејства со помали еквивалентни приходи на домаќинството имале помала веројатност да се занимаваат со физичка активност.
Имаше тренд кон стеснување на јазот за времето на екранот, но тоа не беше статистички значајно. Не беа забележани социо-економски разлики за времетраењето на спиењето и зачестеноста на дефекацијата и во 2019 и во 2021 година.
Потребно е континуирано следење за да се утврди дали мерките за промовирање физичка активност пред пандемијата COVID-19, исто така, придонесоа за намалување на проширувањето на социо-економските разлики. Фактот дека оваа студија откри разлики во физичката активност меѓу адолесцентите во зависност од нивниот социо-економски статус ја поткрепува важноста на континуираното следење на здравјето (и здравственото однесување). Оваа студија ветува дека ќе послужи како референца за разгледување на насоките на политиката.
Повеќе информации:
Акира Кјан и сор., Влијанието на пандемијата COVID-19 врз социоекономската нееднаквост на здравственото однесување кај јапонските адолесценти: 2-годишно повторено пресечно истражување, весник за физичка активност и здравје (2023). DOI: 10.1123/jpah.2022-0489
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview