Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од страна на UT Southwestern Medical Center
Скоро половина од младите од Тексас кои се лекувале од депресија или самоубиствени мисли пријавиле барем еден обид за самоубиство, а 90% доживеале самоубиствени идеи, според студијата предводена од истражувачите на UT Southwestern Medical Center. Наодите, објавени во списанието Самоубиство и опасно по живот однесување, ги претставуваат податоците од регистарот основан во 2020 година од Тексасската младинска истражувачка мрежа за депресија и самоубиства (TX-YDSRN).
Студијата нуди основни податоци за скоро 1.000 учесници собрани за време на пандемијата COVID-19, кога проблемите со менталното здравје се зголемија кај децата на училишна возраст и тинејџерите. TX-YDSRN е истражувачка иницијатива финансирана од 86-то законодавно тело на Тексас како дел од Конзорциумот за грижа за менталното здравје на децата во Тексас (TCMHCC) што е создаден за да ја подобри евалуацијата и одговорот на зголемувањето на депресијата и самоубиството кај младите.
UT Southwestern служи како координативен центар на мрежата и извор на истражувачки надзор и обука под раководство на Мадукар Триведи, М.Д.
„Со оглед на тоа што депресијата и самоубиствата кај младите се зголемуваат на национално ниво и дека Тексас е рангиран многу ниско во однос на пристапот до грижа за ментално здравје, овие наоди ни даваат идеја за опсегот на предизвикот. Студијата исто така ќе обезбеди патоказ за подобрување на грижата за депресија и самоубиство кај младите низ Тексас“, рече Бет Д.
Во изминатата деценија, смртните случаи од самоубиства, стапките на обиди за самоубиство и самоубиствените идеи се зголемени кај младите. Извештајот од 2023 година од Истражувањето за ризичното однесување на младите на учениците од деветто до 12-то одделение во САД, кои одговориле во 2019 и 2021 година, покажа дека 14,3% од мажите и 30% од жените изјавиле дека сериозно размислувале за самоубиство во претходните 12 месеци.
Студијата предводена од UTSW опфати податоци за разновидна популација од 8- до 20-годишници кои примаат нега во клиника-учесничка кои покажаа позитивни резултати за депресија и/или самоубиствени идеи или однесување. Истражувачите откриле дека имале умерена до тешка депресија и анксиозност. Податоците покажаа дека оние кои се обиделе да се самоубијат или имале самоубиствени идеи имале потешки ментални болести, послабо прилагодување на училиштето и социјална поврзаност, пониска отпорност и повисоки стапки на изложеност на траума од оние без самоубиство.
„Студијата неверојатно покажа дека речиси половина од овој примерок пријавил барем еден претходен обид за самоубиство и многумина имале значителна самоубиствена намера“, рече д-р Триведи, кој е професор по психијатрија, шеф на Одделот за нарушувања на расположението и основачки директор. на Центарот за истражување на депресија и клиничка нега (ЦДРЦ) на UTSW.
„Постои итна потреба од стратегии за превенција и интервенција за самоубиствени мисли и однесување кај младите. Овие наоди нагласуваат важни демографски и клинички корелации, кои можат да ги информираат идните напори за повеќе насочени третмани“, додаде д-р Кенард, кој исто така е директор на Програма за превенција и отпорност на самоубиства во Детско здравје.
Оние кои се обиделе да се самоубијат имале повисоки нивоа на злоупотреба на супстанции (34,4%) во споредба со оние со идеја (16%) и оние без обиди или идеи (10,7%).
Како дел од TX-YDSRN, UTSW ги поврза младите кои имаат потреба од услуги за ментално здравје со лекарите, истовремено обезбедувајќи можности за учење за лекарите и другите во истражувачките методи и практиките за проценка. Надолжниот проект ќе ги следи учесниците две години за да ги идентификува факторите на ризик, најдобрите практики и придонесувачите за здравствените разлики.
„Овој проект има неверојатна можност не само да ни помогне подобро да ја разбереме моменталната состојба на депресија и самоубиствени симптоми кај нашите млади од Тексас, туку и да не доведе до решенија за подобрување на третманите“, рече д-р Триведи. „Во моментов, само околу една третина од младите се подобруваат со првиот третман за депресија што го добиваат. Преку овој проект и ангажманот на психијатриските експерти во сите 12 академски медицински центри во Тексас, ќе најдеме подобри решенија за намалување на депресијата и самоубиството деца“.
Повеќе информации:
Бет Д. DOI: 10.1111/sltb.12980
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview