Итни случаи:  

Повикај доктор

Умерено ниво на два загадувачи на воздухот на отворено, озон и ситни честички, се поврзани со невирусни напади на астма кај деца и адолесценти кои живеат во урбани области со ниски приходи, покажа студијата. Студијата, исто така, ги идентификува асоцијациите помеѓу изложеноста на двата загадувачи и молекуларните промени во дишните патишта на децата за време на не-вирусни напади на астма, што укажува на потенцијални механизми за тие напади. Набљудувачката студија е една од првите што ги поврзува покачените нивоа на специфични загадувачи на воздухот на отворено во одредени урбани локации со различни промени во дишните патишта за време на нападите на астма кои не се предизвикани од респираторни вируси, според истражувачите. Наодите беа објавени денеска во списанието The Lancet Planetary Health. „Силната поврзаност која оваа студија ја демонстрира помеѓу специфичните загадувачи на воздухот кај децата во сиромашните урбани заедници и нападите на невирусна астма дополнително ги зголемува доказите дека намалувањето на загаденоста на воздухот ќе го подобри здравјето на луѓето“, рече Хју Очинклос, м-р, вршител на должноста директор на Националниот институт за Алергија и заразни болести (НИАИД), дел од НИХ.
Студијата беше спроведена од страна на Конзорциумот за астма Inner City под водство на Matthew C. Altman, M.D., M.Phil., and Daniel J. Jackson, M.D.
Астмата е предизвикана од хронично воспаление на дишните патишта. За време на напад на астма, слузницата на дишните патишта отекува, мускулите околу дишните патишта се собираат, а дишните патишта произведуваат дополнителна слуз, значително стеснувајќи го просторот за движење на воздухот во и надвор од белите дробови. Децата кои живеат во урбани средини со ниски приходи во Соединетите Држави се изложени на особено висок ризик за астма склона кон напади. Нападите на астма предизвикани од респираторни вирусни инфекции – вообичаен предизвикувач – се опширно проучувани, но оние кои се јавуваат независно од таквите инфекции не се.
Во тековната студија, истражувачите ја испитуваа врската помеѓу нивоата на загадување на воздухот и нападите на астма што се случуваат во отсуство на респираторен вирус кај 208 деца на возраст од 6 до 17 години кои имале астма склона кон напади и живееле во населби со ниски приходи во една од деветте САД. градови. Потоа, истражувачите ги потврдија асоцијациите што ги открија помеѓу нивоата на загадување на воздухот и невирусни напади на астма кај независна група од 189 деца на возраст од 6 до 20 години со постојана астма, кои исто така живееле во населби со ниски приходи во четири градови во САД.
Истражувачите перспективно ги следеле децата до две респираторни заболувања или приближно шест месеци, кое било прво. Секоја болест беше класифицирана како вирусна или невирусна и како што вклучува напад на астма или не. Истражувачите ја усогласиле секоја болест со вредностите на индексот за квалитет на воздухот и нивоата на поединечни загадувачи на воздухот забележани од Агенцијата за заштита на животната средина во соодветниот град на датумите околу болеста. Истражувачите последователно ги прилагодија своите податоци за градот и сезоната за да го намалат влијанието на овие променливи врз наодите.
Научниците открија дека нападите на астма имаат невирусна причина кај речиси 30% од децата, два до три пати повеќе од пропорцијата забележана кај децата кои не се во град, според претходно објавените извештаи. Овие напади беа поврзани со локално покачени нивоа на фини честички и озон во воздухот на отворено. Истражувачите ги поврзаа промените во изразувањето на специфични групи на гени кои играат улога во воспалението на дишните патишта со покачените нивоа на овие два загадувачи преку анализа на примероци од назални клетки добиени од децата за време на респираторни заболувања. Некои од идентификуваните шеми на генска експресија сугерираат дека единствени биолошки патишта може да бидат вклучени во не-вирусни напади на астма.
Со оглед на наодите од студијата, ќе биде важно да се развијат и тестираат различни стратегии за да се види дали тие ги спречуваат или намалуваат нападите на астма поврзани со загадувањето кај урбаните деца. Овие стратегии може да вклучуваат третмани дизајнирани да се спротивстават на штетните ефекти на покачените нивоа на загадувачи на воздухот на отворено врз инфламаторните реакции на дишните патишта поврзани со не-вирусни напади на астма и уреди за персонализирано следење на локалните нивоа на загадувачки воздух на отворено за информирање за управувањето со астмата.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview