Итни случаи:  

Повикај доктор

Истражувањето покажа дека проширувањето на федералниот даночен кредит за деца (CTC) во 2021 година значително ја намали детската сиромаштија, внесува храна во стомакот на децата и им помогна на семејствата да ги обезбедат своите финансии. Сега, една нова студија предводена од доцентот на Факултетот за јавна политика Линдзи Роуз Булингер покажува дека месечните исплати на проширувањето исто така помогнале да се намали злоупотребата и запоставувањето на децата – барем привремено. Студијата беше објавена на 16 февруари во JAMA Network Open и е прва што ја испитува врската помеѓу безусловните плаќања како што е даночниот кредит и промените во злоупотребата и занемарувањето на децата (CAN). Откри дека посетите на итни случаи поврзани со злоупотреба на деца и занемарување во Детската здравствена заштита на Атланта привремено се намалија во деновите по плаќањата на даночниот кредит во споредба со оние што доведоа до исплатите и во слични периоди во години без такви дознаки.
„Ова истражување додава на доказите кои покажуваат дека јавните политики за поддршка на приходите, како што е проширувањето на даночниот кредит на децата, подарежливите даночни кредити и зголемувањата на минималната плата ги поддржуваат родителите да ги чуваат своите деца безбедни и сигурни“, рече Булингер. „Ова е важно истражување за креаторите на политиките, застапниците на децата, навистина за секој кој е посветен да ги одржува децата здрави и безбедни“.
За да ги донесат своите заклучоци, Булингер и коавторката Ангела Бој од Центарот за безбедни и здрави деца на CHOA Стефани В. Бланк ги анализираа посетите на собите за итни случаи на системот пред и по имплементацијата на кредитот, што обезбеди приближно 38 милиони американски семејства со месечни исплати до 300 долари по дете во есента 2021 година.
Тие откриле дека во четирите дена по исплатите, болничкиот систем забележал 1,13 помалку дневни случаи на злоупотреба и запоставување на децата отколку во две недели пред исплатите. Во истите периоди во 2018 и 2019 година – кога немаше исплати – случаите пораснаа за 0,65 дневно.
Истражувачите знаат дека финансискиот стрес премногу често резултира со злоупотреба и запоставување на децата. Сепак, не е јасно како родителите би можеле да користат безусловни плаќања и какво влијание би можеле да имаат во намалувањето на малтретирањето. Иако не се дефинитивни, бројките во студијата прикажуваат слика на семејства кои се затекнати кои наидоа на финансиска помош од месечните исплати во 2021 година во споредба со 2018 и 2019 година кога беа под зголемен стрес како што одминуваше месецот и нивните средства се намалуваа.
„Бидејќи доживувањето материјални тешкотии е поврзано со малтретирање на децата, очекуваме овие плаќања CTC да бидат поврзани и со злоупотреба и запоставување на децата на краток рок со потенцијално намалување на материјалните тешкотии, намалување на родителскиот стрес и подобрување на функционирањето на семејството“, напишаа Булингер и Бој во нивната хартија.
Истражувачите, исто така, открија дека очигледно заштитниот ефект на плаќањата исчезнал со текот на времето, при што случаите на злоупотреба и занемарување се враќаат на приближно нивоа на пред плаќање по само четири дена.
Сепак, истражувањето покажа поголемо намалување на случаите на злоупотреба и занемарување во последните три месеци од шестмесечната програма, потенцијално поради кумулативните ефекти од плаќањата.
Истражувањето додава на се поголем број докази – вклучително и работата на Булингер за влијанието на зголемувањето на минималната плата и зголемената пристапност до придобивките од храна – дека зголемувањето на семејните приходи, вклучително и преку програмите за директни бенефиции, може значително да ја намали злоупотребата и запоставувањето на децата.
„Заедно, овие студии сугерираат како малтретирањето на децата може да биде под влијание на дури и скромни промени во распоредот на бенефиции за приход“, напишаа истражувачите.
Булингер рече дека законодавците треба да размислат за спречување на злоупотребата и занемарувањето на децата (CAN) кога размислуваат за донесување или продолжување на програми за безусловно плаќање, како што е даночниот кредит за деца.
„Злоупотребата и запоставувањето на децата се многу скапи, како за поединечните деца и семејства, така и за општеството. Ако можеме да ја намалиме изложеноста на ова негативно искуство со мали подобрувања на политиките овде и таму, придобивките се веројатно големи на долг рок“. таа рече.
Трудот, „Здружение на зголемени плаќања на даночни кредити за деца со злоупотреба и занемарување на децата“, се појавува во JAMA Network Open.
Повеќе информации:
Линдзи Роуз Булингер и други, Здружение на зголемени плаќања на даночен кредит за деца со посети на Одделот за итни случаи на злоупотреба и занемарување на децата, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.55639
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview