Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Медицинскиот центар на Универзитетот Вандербилт
Соединетите Држави се среде ментална здравствена криза со зголемени стапки на хоспитализација за самоубиства и самоповредување кај децата и адолесцентите.
Студијата „Карактеристики поврзани со сериозни настани за самоповредување кај децата и адолесцентите“, која требаше да биде објавена во јунското издание на Педијатрија, се занимаваше со тоа како најдобро да се одреди кои деца се изложени на зголемен ризик за самоповредување.
Истражувачите идентификуваа четири посебни профили за да им помогнат на медицинските професионалци подобро да ги проценат децата со зголемен ризик за настан на самоповредување.
„Предвидувањето кои деца се изложени на ризик за сериозни настани за самоповредување, како што се обиди за самоубиство или самоповредувачко однесување, во одделот за итни случаи е исклучително предизвик“, рече постар автор, д-р Џејмс Антон, д-р, д-р, MPH, асистент. професор по педијатрија и болничка медицина во детската болница Монро Карел Џуниор во Вандербилт. „Нашата студија обезбедува важен чекор во оценувањето на целото дете во однос на проценката на ризикот од самоповредување. Овие профили може да се користат за подобро информирање на клиничкото донесување одлуки со обезбедување подобра проценка на севкупниот ризик од самоповредување.
Беа идентификувани четири различни профили на психијатриска коморбидитет кај деца и адолесценти со различни нивоа на ризик за сериозен настан на самоповредување – низок ризик, умерен ризик, висок ризик и многу висок ризик. Според студијата, клиничките профили се засноваат на посеопфатна и флексибилна рамка која ги надополнува претходните проценки и може да помогне да се идентификуваат децата со зголемен ризик за настан на самоповредување.
Наодите, исто така, покажаа уникатни и различни модели на коморбидитет кои исто така се разликуваат помеѓу возраста и полот.
Студијата идентификуваше 1.098 деца на возраст од 5 до 18 години хоспитализирани со невропсихијатриски настан во Монро Карел и детската болница во Колорадо во Аурора, Колорадо помеѓу април 2016 и март 2020 година. Од хоспитализираните, 406 (37%) беа дијагностицирани со само- штетен настан.
Преглед на наодите:
Профилите ги земаа предвид демографските фактори како возраста и полот, како и целокупните основни психијатриски и медицински состојби.
„Постојат многу фактори на интеракција кај децата со настани за самоповредување, почнувајќи од индивидуална, семејна, социјална поддршка и специфични животни настани“, рече водечкиот автор Мерт Секмен, истражувачки асистент во Одделот за болничка медицина во Монро Карел. „Знаеме дека психијатриските дијагнози се добро воспоставен фактор на ризик за самоповредување. На пример, 70% од децата кои умираат од самоубиство имаат повеќе од две психијатриски дијагнози.
Според авторите на студијата, претходните студии се фокусирале на независниот ризик од психијатриски дијагнози, како што се депресија или биполарно растројство, за настани на самоповредување.
„Значи, откако ќе се земе во предвид сè друго, какви се шансите за самоповредување кај некој со биполарно растројство? Или кај дете со аутизам? Овој пристап не ги зема предвид холистичките и сложени интеракции што го сочинуваат ризикот за самоповредување. изјави Секмен. „Не можеме да ги оцениме овие настани без да го земеме предвид целото дете. На пример, земајќи ја предвид интеракцијата помеѓу возраста, полот, аутизмот и АДХД во исто време.
„Нашата студија обезбедува нов пристап кој го зема предвид целиот медицински и психијатриски профил на детето и проценува кои севкупни констелации на фактори се поврзани со неизбежно самоповредување“, рече Антон.
Авторите на студијата се согласуваат дека е потребна дополнителна студија за да се потврдат овие профили на ризик кај поголемите популации и да се развијат апликации за поддршка на прогностички и клинички одлуки кои обезбедуваат проценки на ризик во реално време за давателите на услуги.
Повеќе информации:
Карактеристики поврзани со сериозни настани за самоповредување кај деца и адолесценти, педијатрија (2023).

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview