Итни случаи:  

Повикај доктор

Програмата за привремена помош за сиромашните семејства (TANF), која беше основана во 1996 година и обновена во 2005 година, претставуваше голема реформа на системот на социјална помош во САД. Но, од неговото обновување, неколку студии ги испитувале неговите ефекти врз децата.„Мрежата за социјална заштита е важна“, вели Дона Гинтер, угледен професор по економија на Рој А. Робертс на Универзитетот во Канзас.
„И пристапот до мрежата за социјална заштита има ефект врз злоупотребата на децата.
Нејзиниот нов напис „Асоцијации помеѓу државните политики на TANF, вклучувањето на услугите за заштита на децата и сместувањето на згрижувачко семејство“ открива дека зголемувањето на бројот на случаи на TANF било поврзано со значително намалување на бројот на запоставени жртви и сместувања во згрижување. Се појавува во декемвриското издание на Health Affairs.
„Видовме двојно зголемување на детската сиромаштија помеѓу 2000 и 2016 година овде во Канзас и во САД. Почна малку да се намалува. Служби за заштита на деца“, вели таа.
Напишана заедно со Мишел Џонсон-Мотојама од Државниот универзитет во Охајо, студијата користеше инструментални променливи, двонасочни фиксни ефекти и студии за настани за да ги испита асоцијациите помеѓу политиките на TANF на државно ниво, вклученоста на службите за заштита на децата и сместувањето во згрижување во текот на 2004 до 2016 година. Тие открија дека секоја дополнителна политика на TANF што го ограничува пристапот до бенефиции е поврзана со намалување од 13 проценти на оптоварувањето на случаите на TANF.
Дополнително, зголемувањето на бројот на случаи на TANF беше поврзано со значително намалување на бројот на жртви на запоставување и сместување во згрижување. Со оглед на тоа што ограничувањата за пристапот до TANF беа поврзани со повеќе од 44 дополнителни жртви на запоставување на 100.000 детска популација и помеѓу 19 до 22 дополнителни деца на 100.000 сместени во згрижување.
Но, и покрај овие бенефиции, политиката често се попречува на политиките на здрав разум.
„Има некои луѓе кои веруваат дека секоја субвенција создава зависност“, вели Гинтер. „Наместо тоа, нашето истражување покажува дека пристапот до мрежата за социјална заштита во форма на бенефиции од TANF помага да се намали занемарувањето и сместувањето во згрижување.
Сега во нејзината 20-та година во КУ, Гинтер е специјализирана за економија на трудот. Таа е и директорка на Институтот за политики и социјални истражувања, интердисциплинарен кампус центар за факултети и студенти кои вршат финансирана работа во социјалните и бихејвиоралните науки.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview