Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Детската болница Ен и Роберт Х. Лури во Чикаго
Студијата од детската болница Ен и Роберт Х. Лури во Чикаго покажа дека родителите со деца кои сè уште не биле вакцинирани против COVID-19 најверојатно ќе го вакцинираат своето дете откако го прочитале следното хипотетичко сценарио:
Слушате од други родители на кои им верувате дека ги вакцинирале своите деца против COVID-19. Некои од нив велат дека на почетокот не биле сигурни дали вакцината е безбедна за децата. Но, тие на крајот одлучија дека тоа е најдобриот начин за борба против COVID-19, и вакцинацијата помина добро. Тие сакаат да ги заштитат своите деца.
Оваа порака „доверливи родители“ беше особено ефикасна кај невакцинираните родители и родителите Црнци, кои најчесто се колебаат да ги вакцинираат своите деца.
Во друго хипотетичко сценарио, родителите прочитале дека лекарот или медицинската сестра на нивното дете испратил поинаква порака во која се нагласува дека вакцината против Ковид-19 е безбедна и темелно тестирана кај децата. Откако ја прочитаа оваа порака поврзана со пораката „доверливи родители“, родителите одговорија со значително повисоки намери да ги вакцинираат своите деца.
Зачудувачки, сите расни и етнички разлики во намерите да се вакцинираат нивните деца исчезнаа кога родителите заедно ги примија пораките „доверливи родители“ и „безбедни и тестирани“. Наодите сугерираат дека овие две пораки биле особено охрабрувачки за невакцинираните родители и родителите Црнците.
Студијата е објавена во списанието Pediatrics.
„Пандемијата COVID-19 имаше несразмерно негативно влијание врз историски маргинализираните расни и етнички групи и сакавме да разбереме дали некои типови пораки ќе бидат подобри во намалувањето на нееднаквостите во намерите за вакцинација меѓу родителите“, рече водечкиот автор Мари Хефернан, д-р. .Д., асистент на Мери Ен и Ј. Милбурн Смит за детските резултати, истражување и евалуација во Центарот за деца во Лури и Катедрата за педијатрија на Медицинскиот факултет Фајнберг на северозападниот универзитет.
„Во нашата студија севкупно, црните родители имаа најмалку намера да ги вакцинираат своите деца против COVID-19. Нашите наоди дека типовите пораки „доверливи родители“ и „безбедни и тестирани“ ги зголемија намерите на црните родители да ги вакцинираат своите деца може да ја информираат вакцинацијата кампањи и се надевам дека ќе помогне ефикасно да се допре до овие семејства“.
Еден тип на порака – дека вакцината е „добро толерирана“ со малку несакани ефекти, испорачана од докторот или медицинската сестра на детето во хипотетичко сценарио – беше откриено дека е неефикасна. Намерите за вакцинирање на децата кај родителите кои ја добиле оваа порака не се разликувале значително од пораката „контрола“, која едноставно давала информации за предвидениот временски рок за одобрување на вакцината кај децата.
„Нашата студија помага да се разјасни како различните видови пораки влијаат на намерите на родителите да ги вакцинираат своите деца против COVID-19. Ова е итна потреба бидејќи некои методи за поттикнување вакцинација, како што е исправката на митовите за вакцините, се покажаа како контрапродуктивни и ненамерно обесхрабрете ја вакцинацијата“, рече постариот автор Метју М. Дејвис, доктор на науки, MAPP, претседател на Одделот за медицина во Лури Детс, извршен потпретседател и главен директор за трансформација на здравјето на заедницата во Институтот за здрави заедници на Патрик М. Претседател по педијатрија на Медицинскиот факултет во Фајнберг на северозападниот универзитет.
„Покрај помагањето на кампањите за јавно здравје, нашите наоди може да помогнат во дискусиите на лекарите со семејствата кои се колебаат за вакцинација. Со оглед на важноста на ефективната вакцинација кај децата во контролирањето на идните бранови на болеста COVID-19, ваквите пораки може да бидат едни од најважните комуникации кои педијатрите во моментов ги обезбедуваат“.
Податоците беа собрани преку Анкета за родителски панел Voices of Child Health во Чикаго, тригодишно истражување на родители од Чикаго од сите 77 населби во градот на теми поврзани со здравјето на децата, адолесцентите и семејството. Истражувањето беше спроведено во октомври-ноември 2021 година, кога овластувањето за итна употреба на FDA (EUA) за вакцини против COVID-19 кај деца 5-11 години беше сè уште ново, а EUA за вакцини COVID-19 кај деца под 5 години сè уште не беше се случи.
Во оваа студија, секој родител кој одговорил дека има барем едно дете кое сè уште не било вакцинирано, било по случаен избор да прочита една од четирите различни пораки за вакцините за COVID-19 – „доверливи родители“, „безбедни и тестирани“, „добро- толерира“ и „контрола“.
Анализите беа засновани на одговорите на 898 родители за 1.453 деца кои сè уште не примиле вакцина против Ковид-19 во времето на истражувањето. Демографските податоци на родителите и децата не се разликуваа значително помеѓу групите за рандомизација на пораки.
Повеќе информации:
Педијатрија (2023).

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview