Итни случаи:  

Повикај доктор

Детските итни одделенија и клиниките се пренатрупани со драматичното зголемување на детските респираторни вируси, оставајќи многу семејства вознемирени да се грижат за болните деца. Донесувањето одлуки за тоа што да се прави – или да не се прави – може да биде исцрпувачко, особено од речиси три години пандемични стравови, социјална изолација и исцрпеност. На родителите им требаат практични стратегии за да ги балансираат здравствените ризици и стресните фактори на децата кои се разболуваат додека се движиме низ вирулентниот грип, РСВ и зимската сезона COVID-19.
Како истражувачи на интервенциите за семејна благосостојба, обезбедуваме четири стратегии за управување со стрес засновани на докази засновани на вештините за дијалектичка терапија за однесување (ДБТ).
Во тешки ситуации, DBT поттикнува начин на размислување што го балансира прифаќањето на реалноста онаква каква што е моментално (дури и ако ова е реалност што никогаш не сме ја сакале!), истовремено идентификувајќи акциони чекори за да ја промениме нашата способност да се справиме, како што е внесување социјална поддршка и разбирање на нашите емоционални реакции на сочувствителен начин.
За да ви ги донесеме најрелевантните информации, соработувавме со педијатриски лекари за итни случаи за да ја интегрираме нивната експертиза во првите редови.
Обидете се со овие совети за да изградите доверба дека го правите токму она што им е потребно на вашите деца оваа година.
(1) Кои се моите најважни вредности?
За многу семејства, активностите на децата се повторно на распоред: забава со пријателите, време со роднините, прослави. Но, имањето кавалерски став за вклучување на болни деца на настани – како во предпандемиските времиња – може да има трошоци подолу.
Размислете за вашите сопствени вредности и идентификувајте ги активностите кои се најважни и размислете какви мерки на претпазливост сте спремни да преземете за да го одржите вашето семејство и заедницата здрави. Можеби има смисла да присуствувате на мала домашна забава со пријателите од дневен престој, но не и на поголем собир на локалната аркада?
Ако ограничувањето на деновите на боледување е важно за вас, фаќањето на засилувачи за COVID-19 или вакцини против грип може да ве спаси неколку недели болни деца дома. Сега е исто така одлично време да ги научите децата од која било возраст за основите на миење раце, употреба на марамчиња и „бетмен кашлица“.
Написите за новиот бонтон за кашлица ја нагласуваат вредноста на маските за преостанати симптоми и обновувањето на довербата со нашите заедници.
Конечно, навистина е важно да ги држите децата дома кога се болни. Исто така, ќе ви помогне да ги избегнете страничните очи во јавност.
(2) Како ќе се снајдам ако се разболат?
Ако имате мали деца дома, веројатноста е дека тие веќе биле болни и повторно ќе се разболат. Справувањето напред – предвидување и вежбање одговори на тешки ситуации – може да ја намали анксиозноста сега и да ви помогне ефективно да реагирате во иднина.
Со брановите на детска болест, вообичаено е да се најдете со исцрпени ресурси, физички и емоционално. Во пресрет на следниот почеток на болеста, мала подготовка може многу да помогне да го намали стресот во семејството и да го промовира закрепнувањето. Размислете за надополнување на основните работи, прегледување на планот за барање здравствена заштита, планирање за тешкотии во грижата за децата и управување со тешки емоции.
(3) Моето дете е болно. Колку треба да бидам загрижен?
Управувањето со болно дете е тешко кога има малку што да се направи, но почекајте и гледајте. DBT ви помага да прашате “кој е проблемот што треба да се реши?” Ова може да биде „едноставно“ како да се толерира семејната физичка и емоционална непријатност со сочувство и грижа.
Останувањето присутно и фокусирањето на подобрување на моментот може да помогне да се намали вознемиреноста кога ништо друго не може да се направи.
Алтернативно, потребни се повеќе активности засновани на промени. Кога ќе се соочите со болно дете, размислете да гледате од секој агол на ситуацијата. Запомнете дека нема апсолутна вистина и не можеме да ја предвидиме иднината. Бидете отворени за алтернативни опции, проверете ги вашите претпоставки и избегнувајте да користите екстремен јазик („секогаш“ и „никогаш“).
Клучно е критички да се процени валидноста на изворите на информации и да се даде приоритет на оние што се засновани на докази, вклучително и веб-страниците на владините или здравствените одбори. Нуркањето низ зајачката дупка на симптомите на гуглање обично ќе го зголеми стресот без да понуди значајни придобивки.
За среќа, шансите за сериозна болест или смрт се мали во Канада за повеќето деца. Прашајте го давателот на здравствена заштита ако сте загрижени дека вашето дете може да биде изложено на поголем ризик од сериозна болест (на пример, ако е предвремено, има основни болести на срцето или белите дробови, невромускулни нарушувања, имунолошки проблеми или зема лекови кои го потиснуваат имунолошкиот систем ).
(4) Назад на основите
Можеби веќе сте добро упатени во важноста на „основните“ кога станува збор за сервирање на вашите емоции. Има причина зошто „hangry“ е толку вообичаен концепт! Малите чекори можат многу да му помогнат на домаќинството да остане здраво, брзо да закрепне и да го одржува семејното расположение.
Како семејство, обидете се да дадете приоритет на многу сон, хранлива храна и излегување надвор еднаш дневно. И додека ова важи за целото семејство, родителите треба да го имаат на ум и правилото за авион: мораме да ги ставиме сопствените маски пред да им помогнеме на оние околу нас.
И на крај, социјалната врска нуди тампон за стрес. Најдете начини да бидете креативни со закажување квалитетни социјални врски во согласност со вашето ниво на удобност, како на пример поврзување со пријателите преку FaceTime или само состаноци на отворено.
За време на навистина тешки моменти, признајте ја тешкотијата на ситуацијата и потсетете се дека давате се од себе во навистина предизвикувачки период.
Нормално е да се биде на работ и исцрпен да управуваш толку многу, особено по три години пандемични нарушувања на семејниот живот. Се надеваме дека овие совети можат да обезбедат макар и мало олеснување оваа зима.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview