Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Стапките на смртност кај педијатриските случаи се зголемија во текот на изминатата деценија, поттикнати од намалувањето на нефаталните повреди и зголемувањето на фаталните повреди, според истражувањето објавено на интернет на 5 октомври во Педијатрија.
Корделија Маникс, од училиштето Мидлсекс во Конкорд, Масачусетс, и неговите колеги ги споредија трендовите на фатални и нефатални повреди кај децата според намерата и механизмот на повреда. Добиени се податоци од 2011 до 2021 година за фатална повреда и од 2011 до 2020 година за нефатална повреда.
Истражувачите откриле дека стапките на фатални повреди се зголемиле од 14,07 на 17,30 на 100.000 од 2011 до 2021 година. Спротивно на тоа, имало намалување на нефатални повреди, од 11.592,56 на 5.359,73 на 100.000. Забележано е намалување на нефатални ненамерни повреди и напади (54,9 и 59,8 проценти, соодветно), додека се случило зголемување од 57,1 проценти на нефатални повреди на самоповредување. Зголемување од 87,1, 133,3 и 12,5 проценти е забележано кај смртните случаи од огнено оружје, смртните случаи од труење со лекови и смртните случаи поврзани со задушување, соодветно.
Водечките причини за нефатални повреди се намалија кај повеќето механизми, вклучително и 52,8 отсто намалување на повредите од падови, 66,7 отсто намалување на повредите од прекумерен напор и 47,3 отсто намалување на повредите на патниците од моторно возило. Но, не беше забележана промена во повредите од давење, а нефаталните повреди поврзани со огнено оружје и отров се зголемија (113,1 и 9,9 проценти, соодветно). Вкупната стапка на смртност се зголеми за 250 проценти од 2011 до 2020 година, со највисоки стапки на смртност забележани за повреди од огнено оружје, давење и гушење.
„Дивергентните трендови помеѓу фатални и нефатални повреди ја нагласуваат потребата за сеопфатен пристап за превенција од повреди кај децата“, пишуваат авторите.
Повеќе информации:
Cordelia Mannix et al, Трендови во педијатриски нефатални и фатални повреди, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2023-063411

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview