Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Од 2019 до 2020 година, имаше зголемување на стапката на синдром на ненадејна смрт на доенчиња (SIDS), а стапките на ненадејна необјаснета смрт на доенчиња (SUID) се зголемија кај црните доенчиња од нехиспанското потекло, според студијата објавена на интернет на 13 март во Педијатрија.
Кери К. Шапиро-Мендоза, д-р, М.П.Х., од американските центри за контрола и превенција на болести во Атланта и колегите ги испитуваа стапките на SUID во текот на 2015 до 2020 година користејќи податоци за раѓање и смрт поврзани со периодот во САД. SUID вклучуваше СИДС, непозната причина и случајно задушување и гушење во кревет. Промените во стапките беа испитани од 2019 до 2020 година, а линеарните трендови беа оценети за време на предпандемскиот период (2015 до 2019 година).
Истражувачите открија дека по опаѓачкиот линеарен тренд на СИДС во текот на 2015 до 2019 година, има значително зголемување на стапката на СИДС од 2019 до 2020 година, додека стапката на СИДС не се зголеми значително во целина. Не е забележана значајна промена кај другите причини за SUID. Во анализата на расата и етничката припадност, стапките на SUID значително се зголемија за нехиспанското црни доенчиња од 2019 до 2020 година, зголемувајќи ги разликите забележани од 2017 до 2019 година. Помалку од 10 од 3.328 случаи на SUID во 2020 година имале код за COVID-19.
„Нашите наоди поддржуваат докази дека зголемената стапка на СИДС во 2020 година во споредба со 2019 година веројатно не е поврзана со директните ефекти на болеста COVID-19, но може да се припише на дијагностичко поместување во стапките на SUID специфични за причините“, пишуваат авторите.
Еден автор откри финансиски врски со CyberData Technologies.
Повеќе информации:
Кери К. Шапиро-Мендоза и други, ненадејни неочекувани смртни случаи на доенчиња: 2015-2020 година, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-058820

Ребека Ф. Карлин и сор. DOI: 10.1542/peds.2022-060798
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview