Итни случаи:  

Повикај доктор

Новите наоди од истражувачите од Медицинскиот факултет на Универзитетот Вејк Форест потврдуваат дека стапките на дијабетес тип 1 и тип 2 продолжуваат да се зголемуваат кај децата и младите возрасни. Нехиспанското црно и шпанско деца и млади возрасни лица, исто така, имаа повисоки стапки на инциденца на дијабетес. Студијата се појавува на интернет во тековното издание на The Lancet Diabetes & Endocrinology.
„Нашето истражување сугерира растечка популација на млади возрасни лица со дијабетес кои се изложени на ризик од развој на компликации од болеста“, рече Лин Е. Вагенкнехт, д-р. иследник. „Тоа е вознемирувачки тренд кај младите луѓе чии потреби за здравствена заштита ќе ги надминат оние на нивните врсници.
Наодите се од конечниот извештај од студијата SEARCH for Diabetes in Youth, најголемиот напор за следење на дијабетесот кај младите на возраст под 20 години, спроведен во САД до денес. Медицинскиот факултет на Универзитетот Вејк Форест служеше како координативен центар на студијата на повеќе локации, која беше лансирана во 2000 година и поддржана од Центрите за контрола и превенција на болести и Националниот институт за здравје.
Истражувачкиот тим идентификуваше повеќе од 18.000 деца и млади луѓе од доенчиња до 19-годишна возраст со лекарска дијагноза на дијабетес тип 1 и повеќе од 5.200 млади луѓе на возраст меѓу 10 и 19 години со дијабетес тип 2 во пет центри во САД помеѓу 2002 и 2018 година. Годишната инциденца на дијабетес тип 1 била 22,2 на 100.000 во 2017-18 година и 17,9 на 100.000 за дијабетес тип 2.
„Во нашата 17-годишна анализа, откривме дека инциденцата на дијабетес тип 1 се зголемувала за 2% годишно, а инциденцата на дијабетес тип 2 се зголемувала за 5,3% годишно“, рече Вагенкнехт.
Стапките на зголемување беа исто така повисоки кај расните и етничките групи отколку кај белите деца од нехиспанското потекло. Поточно, годишните процентуални зголемувања за дијабетес тип 1 и дијабетес тип 2 беа највисоки за азиските или пацифичките островјани, шпанските и нехиспанското црни деца и млади луѓе.
Највисоката возраст при дијагностицирање беше 10 години за дијабетес тип 1 и 16 години за дијабетес тип 2. Истражувачите, исто така, забележаа дека појавата на дијабетес тип 1 обично се јавува во зима, а врвот е во јануари. Можните објаснувања за оваа сезонска состојба вклучуваат флуктуација на дневните часови, пониски нивоа на витамин Д и зголемување на вирусните инфекции.
За дијабетес тип 2, врвот на почетокот беше август. Истражувачите го припишуваат ова на зголемувањето на спортските физички и рутински здравствени прегледи кои почесто се случуваат на почетокот на академската учебна година.
„Овие наоди ќе помогнат да се насочат фокусираните превентивни напори“, рече Вагенкнехт. „Сега кога имаме подобро разбирање за факторите на ризик, нашата следна фаза на истражување ќе биде проучување на основната патофизиологија на дијабетес кај младите.
Повеќе информации:
Lynne E Wagenknecht et al, Трендови во инциденцата на дијабетес тип 1 и тип 2 од младоста во САД, 2002-18: резултати од студијата SEARCH for Diabetes in Youth заснована на населението, The Lancet Diabetes & Endocrinology (2023). DOI: 10.1016/S2213-8587(23)00025-6
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview