Итни случаи:  

Повикај доктор

Децата на медицинските сестри кои се идентификуваат како републиканци имаат помала веројатност да добијат вакцинација против Ковид-19 во споредба со децата на медицински сестри кои се идентификуваат како демократи, според нашата неодамна објавена студија во Journal of Community Health.Истражувавме повеќе од 1.000 медицински сестри во Јужна Дакота во јуни и јули 2022 година. Од нив, 298 учесници изјавија дека имаат деца на возраст од пет до 17 години. Ја прашавме оваа група за статусот на вакцинација на нивните деца и откривме дека децата на медицинските сестри кои се идентификувале како демократи имале 13% поголема веројатност да бидат вакцинирани во споредба со потомците на медицинските сестри кои се идентификувале како републиканци.
Времето на нашата анкета ни овозможи само да ја измериме намерата за вакцинација на родителите на деца од шест месеци до четири години, бидејќи овластувањето на вакцините за COVID-19 за таа возрасна група се случи само неколку дена пред истражувањето. Од 123 медицински сестри кои пријавиле дека имаат деца од шест месеци до четири години, оние кои се идентификувале како демократи имале 14% поголема веројатност да ги вакцинираат своите деца во споредба со самоидентификуваните републиканци.
Дополнително, откривме дека оние медицински сестри кои примиле засилувачка доза COVID-19 имале поголема веројатност да ги вакцинираат своите деца. Од друга страна, полот, образованието и видот на легитимацијата за нега немаа ефект.
Зошто е важно
Од почетокот на пандемијата COVID-19, вакцинацијата за деца е спорно прашање. Во нашата студија, откривме дека поларизацијата меѓу медицинските сестри се подели по политички партиски линии на сличен начин како и пошироката јавност.
И покрај широката достапност на безбедни и бесплатни вакцини за Ковид-19 за деца и адолесценти во САД, стапките на вакцинација за лица под 18 години се пониски отколку за возрасни. Од 30 ноември 2022 година, повеќе од 60% од децата остануваат невакцинирани.
Иако децата имаат тенденција да бидат поотпорни на СОВИД-19, сепак постојат значителни ризици. Центрите за контрола и превенција на болести објавија повеќе од 1.500 смртни случаи на деца под 18 години од СОВИД-19, заклучно со крајот на ноември 2022 година. А децата се исто така подложни на „долги“ симптоми на КОВИД.
Медицинските сестри – и другите здравствени работници – се во првите редови на напорите за спречување на СОВИД-19. Тие ги советуваат и пациентите кои одлучуваат дали да се вакцинираат себеси и своите семејства. Нашата студија покажува дека меѓу медицинските сестри, се чини дека политичката партизација влијае на нивните ставови кон вакцинирањето на нивните деца.
Претставниците на јавното здравство се стремат да ги зголемат стапките на вакцинација против Ковид-19. Сепак, политизацијата на пандемијата продолжува да ги попречува овие напори.
Зголемувањето на стапките на вакцинација кај децата ќе ги заштити и најранливите членови на општеството, како што се постарите возрасни лица и луѓето со ослабен имунолошки систем. Сепак, некои родители продолжуваат да се спротивставуваат на вакцинирањето на нивните деца.
Нашата студија покажува дека родителите донесуваат одлуки за вакцинација против Ковид-19 за целото семејство. Откривме дека медицинските сестри кои примиле зголемена доза на вакцина против COVID-19 имаат поголема веројатност да ги вакцинираат своите деца и адолесценти. Сепак, медицинските сестри кои не примиле бустер доза имаат многу помала веројатност да ги вакцинираат своите деца.
Кои други истражувања се прават
Нашите наоди се усогласуваат со други истражувања спроведени од нас самите и од другите кои го покажуваат силното влијание на партиската самоидентификација врз ставовите и однесувањата за COVID-19.
Други студии што ги направивме покажуваат дека републиканците имаат помала веројатност од демократите да добијат вакцинација против Ковид-19 и помала е веројатноста да ја поддржат задолжителната вакцинација против Ковид-19. Откривме и дека медицинските сестри кои се идентификуваат како републиканци имаат помала веројатност да добијат засилувачка доза COVID-19.
Нашата студија се приклучува на растечкото тело на работа што се обидува да ги истражи факторите зад колебливоста за вакцината COVID-19 кај здравствените работници. Други студии ги поврзуваат расата и етничката припадност, како и довербата во владата, лекарите и фармацевтските компании, со ставовите на здравствените работници кон вакцинацијата против Ковид-19.
Што е следно
Со оглед на политизацијата на пандемијата и ерозијата на довербата во властите, важно е пораките кои ја охрабруваат вакцинацијата на децата да доаѓаат од доверливи извори.
Нашето претходно истражување сугерира дека верските водачи можат да помогнат да се поттикне усогласеноста со мерките за превенција од СОВИД-19. Во иднина, планираме да испитаме дали поддршката од доверливи водачи на заедницата може да ги убеди родителите да ги вакцинираат своите деца.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview