Итни случаи:  

Повикај доктор

Родителите треба двапати да размислат пред да ги стават децата од предучилишна возраст во конкурентни спортски програми, велат експертите од Универзитетот Флиндерс кои се загрижени за нивото на учество во спортот во текот на училишните години до младата полнолетност. Предупредувањето следи по опсежните интервјуа со 16 родители на деца на возраст од три до пет години за да се проценат мотивите, верувањата и ставовите на родителите кои ги ангажираат своите деца во организирани натпреварувачки спортови на млада возраст.
Децата на возраст од три до пет години редовно учествуваа во 11 спортови кои варираат од модифицирани форми на нетбол, фудбал, кошарка и крикет, до часови по пливање, танцување и гимнастика, а родителите сакаат да воспостават здрави животни навики кај своите деца од млада возраст.
Покрај придобивките од развојот на моторните компетенции, социјалните вештини, позитивната само-ефикасност и зголеменото психолошко здравје и благосостојба, раното учество може да доведе до повреда, досада или психолошко исцрпување, што исто така придонесува за зголемување на стапката на напуштање на спортот во средината на доцното детство.
Една претходна студија покажа дека децата кои учествуваат пред шест години имаат зголемена тенденција да се откажат од организираниот спорт во период од четири години.
Пошироките општествени и културни сили, исто така, играат улога во мотивацијата и верувањето на родителите за придобивките и предизвиците на современиот спорт, вели водечкиот автор Емилеа Миско, чија докторска студија го опкружува учеството во спортот на децата и родителското моделирање.
„Она што го открија ова и другите студии е дека родителите треба да бидат добро информирани за краткорочните и долгорочните придобивки и ризици од одлучувањето да се приклучат на натпреварувачки спорт, особено на млада возраст“, ​​вели г-ѓа Миско.
„Родителите и [старателите] треба да ги поминат социјалните норми, спортските групи и владините спортски кампањи и да размислат дали да го запишат своето дете во организирана спортска програма.
„На повисоко ниво, креаторите на политики за младински спорт треба да го преиспитаат тековниот модел на учество на младински спорт за да се осигураат дека оние што почнуваат со спорт остануваат во спортот – што не се случува многу време во текот на детскиот развој.
Коавторот, вонреден професор Сем Елиот, експерт во областа на спортско родителство, учество и задржување, вели дека има многу психо-социјални исходи што треба да се земат предвид во младинскиот спорт.
„Од една страна, можеме да мислиме дека раното вклучување во спортот, ако внимателно се испорача, може да понуди придобивки за децата.
„Но, од друга страна, започнувањето деца во натпреварувачки спорт на возраст од три години – честопати наречено „ефект на Тајгер Вудс“ – е поврзано со голем број потенцијални ризици сега и во иднина“.
Трудот е објавен во Квалитативно истражување во спортот, вежбањето и здравјето. Третиот автор на студијата, професорот Мареј Драмонд, директор на Истражувачкиот центар за спорт, здравје, активност, перформанси и вежбање (SHAPE) на Универзитетот Флиндерс, е автор на Телата на момчињата: спорт, здравје и физичка активност (Палгрејв Мекмилан) и сега истражува новонастанатата област на ментална благосостојба и улогата на спортот.
Повеќе информации:
Емилеа Миско и други, Разбирање на мотивите и верувањата на родителите за запишување на деца од три до пет години во организирани спортски програми, Квалитативно истражување во спортот, вежбањето и здравјето (2022). DOI: 10.1080/2159676X.2022.2152082
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview