Итни случаи:  

Повикај доктор

Спонтаните, случајни движења на бебето помагаат во развојот на нивниот сензомоторен систем, според новото истражување предводено од Универзитетот во Токио. Деталното снимање на движења на новороденчиња и доенчиња беше комбинирано со мускулно-скелетни компјутерски модел за да им овозможи на истражувачите да ја анализираат комуникацијата меѓу мускулите и сензациите низ целото тело. Истражувачите открија модели на мускулна интеракција кои се развиваат врз основа на случајното истражувачко однесување на бебињата што подоцна ќе им овозможи да вршат последователни движења како доенчиња. Подоброто разбирање како се развива нашиот сензомоторен систем може да ни помогне да добиеме увид во потеклото на човечкото движење, како и претходни дијагнози на развојни нарушувања.
Веднаш од раѓање – па дури и во утробата – бебињата почнуваат да клоцаат, мрдаат и се движат навидум без цел или надворешна стимулација. Тие се нарекуваат „спонтани движења“, а истражувачите веруваат дека тие имаат важна улога во развојот на сензомоторниот систем, т.е. способноста да се контролираат мускулите, движењето и координацијата. Ако истражувачите можат подобро да ги разберат овие навидум случајни движења и како тие се вклучени во раниот човечки развој, можеби ќе можеме да идентификуваме и рани индикатори за одредени развојни нарушувања, како што е церебралната парализа.
Во моментов, има ограничено знаење за тоа како новороденчињата и доенчињата учат да се движат. „Претходните истражувања за сензомоторниот развој се фокусираа на кинематичките својства, мускулните активности кои предизвикуваат движење во зглоб или дел од телото“, рече асистент професор на проектот Хошинори Каназава од Факултетот за информатички науки и технологија.
„Сепак, нашата студија се фокусираше на мускулната активност и сензорните влезни сигнали за целото тело. Со комбинирање на мускулно-скелетниот модел и невронаучната метода, откривме дека спонтаните движења, кои се чини дека немаат експлицитна задача или цел, придонесуваат за координиран сензомоторен развој.
Прво, тимот ги снимил движењата на зглобовите на 12 здрави новороденчиња (помалку од 10 дена) и 10 мали доенчиња (околу три месеци) користејќи технологија за снимање на движење. Следно, тие ја процениле мускулната активност на бебињата и сензорните влезни сигнали со помош на целото тело, мускулно-скелетни компјутерски модел во размер на новороденче, што тие го создале. Конечно, тие користеа компјутерски алгоритми за да ги анализираат просторно-временските (и просторни и временски) карактеристики на интеракцијата помеѓу влезните сигнали и мускулната активност.
„Бевме изненадени што за време на спонтано движење, движењата на доенчињата „залутаа“ и тие спроведуваа различни сензомоторни интеракции. „Обично се претпоставува дека развојот на сензомоторниот систем генерално зависи од појавата на повторени сензомоторни интеракции, што значи дека колку повеќе ја правите истата акција, толку е поголема веројатноста да ја научите и запомните.
„Сепак, нашите резултати имплицираа дека доенчињата развиваат сопствен сензомоторен систем заснован на истражувачко однесување или љубопитност, така што тие не само што го повторуваат истото дејство, туку различни дејства. Покрај ова, нашите наоди обезбедуваат концептуална врска помеѓу раните спонтани движења и спонтана невронска активност“.
Претходните студии на луѓе и животни покажаа дека моторното однесување (движењето) вклучува мал сет на примитивни модели на мускулна контрола. Ова се обрасци кои обично може да се видат во специфичните задачи или циклични движења, како одење или достигнување. Резултатите од оваа најнова студија ја поддржуваат теоријата дека новороденчињата и доенчињата можат да стекнат сензомоторни модули, т.е. синхронизирани мускулни активности и сензорни влезови, преку спонтани движења на целото тело без експлицитна цел или задача.
Дури и преку сензомоторно талкање, бебињата покажаа зголемување на координираните движења на целото тело и на антиципативните движења. Движењата што ги изврши групата доенчиња покажаа почести обрасци и последователни движења, во споредба со случајните движења на групата новороденчиња.
Следно, Каназава сака да погледне како сензомоторното талкање влијае на подоцнежниот развој, како што се одење и достигнување, заедно со посложени однесувања и повисоки когнитивни функции. „Моето првобитно потекло е рехабилитација на доенчиња. Мојата голема цел преку моето истражување е да ги разберам основните механизми на раниот моторен развој и да пронајдам знаење што ќе помогне да се промовира развојот на бебето“.
Работата е објавена во списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview