Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
од Филип Стирм, DIPF | Leibniz-Institut für Bildungsforschung und Bildungsinformation
Нова студија на DIPF | Институтот за истражување и информации во образованието Лајбниц покажува дека употребата на социјалните медиуми е поврзана со намалената благосостојба кај децата и адолесцентите. Истражувачите на DIPF првенствено го истражуваа прашањето како се појавува оваа врска. Резултат: нагорните социјални споредби играат централна улога. Студијата сега е објавена во списанието Communications Psychology.
„Видовме дека преку употребата на социјалните медиуми, децата и адолесцентите постојано се изложени на споредби со луѓе за кои сметаат дека се социјално подобри – кои ги сметаат за поубави, на пример, или кои им се чини дека се побогати, попопуларни и посреќна“, објаснува д-р Андреа Ирмер, истражувач на DIPF задолжен за студијата.
Таа додава: „Исто така, можевме да покажеме дека овие нагорни социјални споредби се поврзани со благосостојбата на децата и адолесцентите. Значи, колку повеќе тие се соочуваа со наводниот подобар живот на другите на социјалните мрежи, толку полошо се чувствуваа“. Не само тоа, „Нашето истражување дополнително покажа дека нагорните споредби ја воспоставија врската помеѓу користењето на социјалните медиуми и пониската благосостојба. Така, тие се чини дека се централен фактор“, рече Ирмер.
Истражувачите на DIPF ја спроведоа студијата со вкупно 200 деца и адолесценти на возраст од 10 до 14 години и по еден родител. Беа користени онлајн прашалници, кои учесниците можеа да ги пополнат дома во секојдневниот живот. Истражувањето се состоеше од четири дела: (1) Прво, од родителите беше побарано да дадат информации за потеклото на нивните деца и адолесценти – на пример, за нивната личност и нивните браќа и сестри; (2) Дополнително, децата и адолесцентите учесници дадоа основна самооценка за нивната благосостојба и личност, како и за тоа како ги користат платформите за социјални медиуми Instagram, TikTok и YouTube.
(3) Потоа, во текот на 14 дена, учесниците секојдневно одговараа на прашања за нивната употреба на социјалните мрежи тој ден, споредбите нагоре што ги доживеале и нивната благосостојба. На тој начин, променливите беа одговорени на скали од 5 точки. Истражувачите ја процениле благосостојбата со две димензии: проценка на самопочит и проценка на расположението. Онлајн линкот до анкетата им се испраќаше на децата и адолесцентите секоја вечер – со упатства да ја пополнат непосредно пред спиење. (4) Конечно, испитаниците пополнија прашалник за аспекти како оние од делот (2).
За статистичката анализа, истражувачите користеа модели на структурни равенки на повеќе нивоа за да ги анализираат односите меѓу променливите. Севкупно, тие продолжија на два начина: Прво, ги споредуваа децата меѓу себе (научен термин: интериндивидуални). Притоа, тие истражувале дали децата кои користеле повеќе социјални медиуми од другите деца во текот на 14 дена од студијата, исто така, пријавиле пониска благосостојба. Истражувачите, исто така, го гледаа секое дете поединечно – практично одвоено од другите – и секој ден (интраиндивидуално). Овде, тие анализираа дали детето пријавило пониска благосостојба во деновите кога користело повеќе социјални мрежи од вообичаено. Истражувачите, исто така, ја испитуваа улогата на нагорните споредби на овие два начина. Тие се надеваат дека интраиндивидуалниот пристап ќе обезбеди повеќе информации за начините за поддршка на децата по потреба.
Споредувајќи ги децата едни со други, истражувачите заклучија дека учесниците кои користеле повеќе социјални медиуми пријавиле помала самодоверба и повеќе негативно расположение. Анализирајќи го дневното индивидуално ниво, истражувачите откриле и дека учесниците пријавиле помала самодоверба кога користеле повеќе социјални медиуми, но не генерално полошо расположение.
Употребата на социјалните мрежи беше поврзана со нагорни социјални споредби. Овие нагорни споредби беа поврзани со пониска самодоверба и повеќе негативно расположение во просекот на групата, како и во секојдневните индивидуални набљудувања.
Тимот на DIPF потоа откри дека споредбите нагоре биле тие што ги воспоставиле (посредувале) односите помеѓу општата употреба на социјалните медиуми и благосостојбата. Ова беше точно за двете димензии на благосостојбата кога се споредуваат децата едни со други; тоа беше точно само за самопочит кога се гледаат поединечни деца на дневно ниво.
Д-р Ирмер вели: „Во зависност од методот на анализа, постои барем врска помеѓу употребата на социјалните медиуми и самопочитта на децата и адолесцентите. А нагорните социјални споредби што се случуваат на социјалните медиуми играат одлучувачка улога овде.”
Претходните истражувања за односите меѓу социјалните медиуми и благосостојбата понекогаш дадоа мешани резултати. Новите наоди на DIPF, а со тоа и вклучувањето на променливата „нагорни социјални споредби“ може да помогне подобро да се објасни оваа хетерогеност. Д-р Ирмер ги споменува и потенцијалните педагошки импликации. „Би можело да има смисла да се едуцираат децата и адолесцентите повеќе за фактот дека социјалните мрежи не ја прикажуваат целосната реалност, и наместо тоа дека постои многу поголема тенденција кај многу актери да се претстават во особено позитивно светло – дури и до точка користење на филтри за подобрување на пропорциите на лицето“.
Во исто време, истражувачите предупредуваат дека се потребни дополнителни студии за да се консолидираат новите наоди и подобро да се разбере каузалноста на ефектите. Понатаму, на резултатите можеше да влијае и фактот што главно деца од социјално поповолни семејства учествуваа во студијата и дека истрагата се фокусираше на социјалните медиуми со првенствено визуелна содржина. Други варијабли кои досега не биле земени предвид – како што е социјалната интеракција меѓу пријателите – исто така би можеле да бидат важни.
Повеќе информации:
Андреа Ирмер и други, Асоцијациите помеѓу секојдневното користење на социјалните медиуми на младите и благосостојбата се посредувани од нагорни споредби, Психологија на комуникациите (2023). DOI: 10.1038/s44271-023-00013-0
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview