Итни случаи:  

Повикај доктор

доверлив извор напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Sarah Neill, The Conversation
Како родител, вашата примарна грижа е секогаш да ја правите вистинската работа за вашето дете. Ниту еден родител не сака неговото дете да страда затоа што не успеало да побара помош.
Но, иако заштитата на здравјето на вашето дете е примарното општествено очекување со кое се соочувате како родител на болно дете, постојат и други, помалку јасни социјални очекувања. Овие очекувања може да направат да се чувствувате нејасно каде, кога и како да побарате помош.
Во моето истражување открив дека родителите пријавиле дека биле критикувани затоа што се консултирале со лекар предоцна – но исто така и затоа што побарале помош премногу рано во некоја болест. Една мајка објасни дека:
„Сите ние однесовме болно дете на лекар само за да биде пуф-пух, знаеш, Калпол во следните два дена и детето ќе биде добро, а потоа се чувствуваш глупаво… Па мислам дека добиваш неподготвеност што се зголемува горе.”
Оваа мајка го научила општественото правило дека од вас се очекува да имате помали детски болести во семејниот живот. Ова звучи очигледно, но ги остава родителите да треба да утврдат дали болеста е мала или сериозна.
Прекршувањето на ова општествено правило може да доведе до критики, претежно од здравствените работници, но понекогаш и од бабите и дедовците, персоналот во градинка и наставниците, како и чувство дека вашиот морален карактер е оценет и прогласен за слаб. Ова може да доведе до тоа некои родители да почувствуваат губење на самодовербата и може да ги натера да се сомневаат во сопственото расудување.
Работев на проект што истражуваше што се случи со децата пред да бидат примени во болница со сериозна заразна болест. Родителите во студијата споделија искуства од консултации со здравствен работник рано во текот на болеста на нивното дете.
За време на овие консултации на родителите им било кажано „вратете го ако се влоши“ или „вратете се ако сте загрижени“. Ниту една од инструкциите не беше корисна. Немаше информации кои ќе им помогнат да знаат колку полошо треба да биде нивното дете пред повторно да го вратат, а тие веќе беа загрижени.
Она со што останаа родителите е чувството дека побарале помош во погрешно време во текот на болеста. Во некои случаи тие беа отворено критикувани за користење на здравствената услуга кога нивното дете не се сметаше за доволно болно. Еден родител рече:
„Таа [сестрата] рече дека A&E е само итен случај и не треба само да се користи навистина. И тоа само ме натера да се чувствувам навистина ѓубре.
Овие искуства ги наведуваат родителите да избегнуваат идни вакви критики. Тие би можеле да избегнат повторно да користат одредена здравствена услуга, да го одложат барањето помош додека нивното дете не биде многу очигледно сериозно болно или да побараат помош од оние кои имале помала веројатност да критикуваат – како што се членовите на семејството, комплементарни терапевти или други делови од здравствената услуга.
На пример, ако родителот се плашел од критики од својот општ лекар, тие би можеле да го одведат своето дете во A&E, наместо тоа, каде што потоа би можеле да се соочат со критики за користење на погрешна услуга на погрешно ниво на болест.
Социјалната класа и хиерархијата исто така можат да влијаат на тоа дали родителите се чувствуваат удобно да бараат помош. Некои родители зборуваа за чувството дека се етикетирани како неспособни, помалку упатени, невротични или премногу анксиозни и, следствено, чувствуваа дека нивните грижи се отфрлени.
Дизајнот на здравствените услуги и проблемите со персоналот, исто така, придонесуваат за тешкотиите на родителите. Родителите можат да бидат збунети околу тоа кои услуги да ги користат и кога.
Не само што услугите се различни за различни нивоа на болест, туку и пејзажот на услугите е неконзистентен низ ОК. На пример, некои области обезбедуваат итна нега или услуги за одење, а други не. Некои области имаат специјализирана детска болница, но повеќето немаат.
Услугите се фрагментирани и има мал континуитет во грижата. Кога ги прашавме родителите за патувањата на нивното дете по болеста, тие ретко пријавија дека го виделе истиот здравствен работник повеќе од еднаш во текот на една епизода од болеста на нивното дете.
Не само што овој недостаток на континуитет доведува до губење на довербата меѓу родителите и здравствените работници, туку исто така ја нарушува способноста на професионалците да детектираат знаци на влошување кај детето доколку не го виделе детето порано во текот на болеста. Не може сè во консултација да се запише во белешките на детето.
Работењето во зафатени служби со недоволен персонал за да се задоволи побарувачката, исто така, може да влијае на способноста на здравствените работници да ги слушнат грижите на родителите и да ги забележат неколкуте многу болни деца, на пример со менингитис или сепса, меѓу поголемиот број деца со помали болести. Не само родителите, туку и некои здравствени работници пропуштаат знаци на сериозна болест кај засегнатите деца.
Родителите во нашите проекти ги споделија стратегиите што ги користеа за да ја обезбедат потребната здравствена заштита на нивните деца. Тие вклучуваат следење на промените кај вашето дете со текот на времето, барање информации за симптомите на вашето дете и локални услуги и повторно прашување дали сметате дека не сте слушнале.
Но, социјалните очекувања, социјалните хиерархии, неконзистентните и фрагментирани услуги и ограничениот број на професионалци квалификувани за детско здравје придонесуваат за тешкотиите со кои се соочуваат родителите. Може да биде борба да одлучите кое е вистинското ниво на болест, вистинското место и вистинското време да побарате помош за вашето дете.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview