Итни случаи:  

Повикај доктор

Помеѓу педијатриските пациенти со рак на главата и вратот (HNCs), зголемената социјална ранливост е поврзана со значително намалување на приемот на нега и времето на преживување, според студијата објавена на интернет на 17 февруари во JAMA Network Open. Дејвид Џ. Феи-Жанг, од Медицинскиот факултет на Северозападниот универзитет Фајнберг во Чикаго, и неговите колеги процениле дали 15 социјални детерминанти на здравјето (SDoH) се поврзани со педијатриски диспаритети на ракот на главата и вратот (HNC). Базата на податоци на Програмата за надзор, епидемиологија и крајни резултати (1975-2017) беше искористена за да се идентификуваат 37.043 пациенти (на возраст од 19 години и помлади) со педијатриски HNC.
Истражувачите открија дека зголемената социјална ранливост е поврзана со намалување на месеците под надзор, кои се движат од 23,9 проценти за малигни меланоми за најниска наспроти највисока ранливост до 41,9 проценти за не-Хочкинови лимфоми. Наодите беа слични кога се испитуваа социо-економскиот статус, домувањето и транспортот, како и статусот на малцинствата и јазикот.
Сличен тренд беше забележан за пониско просечно време на преживување, кое се движи од 11,3 проценти за епендимоми и тумори на хориоидниот плексус до 61,4 проценти за глиоми кои инаку не се специфицирани за најниска наспроти најголема ранливост. Статусот на малцинствата и јазикот, социо-економскиот статус, составот на домаќинството и домувањето и транспортот беа значително поврзани со намаленото преживување.
„Нашите резултати не само што ги потврдуваат анегдотските сфаќања за SDoH кај педијатрискиот HNC, туку и дополнително ги истражуваат сложените интеракции низ мноштво SDoH преку воспоставување интегративна мерка применлива за пациенти од сите региони на САД со различни социодемографски и контекстуални влијанија“, пишуваат авторите.
Повеќе информации:
Дејвид Ј. Феи-Жанг и сор., Проценка на социјалната ранливост во педијатриската грижа и прогноза за рак на главата и вратот во Соединетите Американски Држави, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.0016

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview