Итни случаи:  

Повикај доктор

Како вештачката интелигенција и камерите го револуционизираа следењето на пациентите од далечина

Далечинското следење на пациентите сега е клучна апликација во медицинските простори каде камерите и вештачката интелигенција ја револуционизираат испораката на нега. Така, оваа статија ќе зборува за тоа како двете технологии работат заедно за да им го олеснат животот на пациентите и старателите.
Усвојувањето на вештачката интелигенција е во пораст во сите сектори. Иако сегашната вештачка интелигенција не може да се натпреварува со когнитивната способност на човечкиот мозок, таа веќе почна да доминира кога станува збор за извршување на секојдневни, но и интелигентни задачи – и медицинското поле не е исклучок од ова.
Беше волшебно да се видат новите апликации и да се користат во случаи каде што вештачката интелигенција работи во хармонија со другите технологии за да ги подобри човечките искуства. Една таква апликација во медицинското поле е далечинско следење на пациентите, во кое вештачката интелигенција користи податоци од слики и видео снимени со помош на модули на камерата за да автоматизира серија задачи.
Ако ги погледнете овие две технологии повнимателно, може да откриете како вештачката интелигенција помогнала да се подобри искуството на пациентот и старателот. Овие сознанија може да се искористат и за да се види како може да изгледа иднината за далечинско следење на пациентите кога станува збор за проширена употреба на вештачка интелигенција и камери.

Стариот наспроти AI-овозможениот начин за далечинско следење на пациентите
Далечинското следење на пациентите (RPM) не е нов концепт и постои веќе некое време. Сепак, пандемијата ја забрза (или подобро кажано принуди) имплементацијата на системот во здравствените установи.
Сепак, конвенционални RPM метод вклучува поставување на камера за пренос на видеото преку мрежа за пренос на екран на друга локација за рачно следење. Иако може да помогне во следењето на пациентот, персоналот сепак требаше да биде достапен за да го гледа екранот 24/7. На овие системи, исто така, им недостигаат какви било способности за анализа преку искористување на податоците од видео материјалот.
Ова е местото каде што вештачката интелигенција може целосно да ги промени работите. Примената на вештачката интелигенција во далечинско следење на пациентите овозможи да се автоматизира процесот додека се собираат податоци кои потоа може да се внесат во различни типови на модели засновани на предвидливо ML (машинско учење) за донесување заклучоци.

Улогата на вештачката интелигенција и камерите во подобрувањето на ефикасноста на уредите за далечинско следење на пациентите
За ефикасно да се примени вештачката интелигенција во далечинските сценарија за следење на пациентите, потребна беше еволуција во технологијата на вградениот вид камера. Од камери со висока резолуција до NIR камери и RGB-IR камери, иновативните вградени камери го олеснија снимањето на висококвалитетни слики без оглед на условите на осветлување во собата на пациентот.
Далечинското следење на пациентите зависи од едно или повеќе соодветни решенија за дигитална слика што може да се интегрираат во болничките мрежи. Тоа им овозможува на здравствените работници да следат неколку пациенти и клинички тимови за да ги проценат состојбите на пациентот од далечна локација.
Со искористување на вештачката интелигенција, следењето на пациентите од далечина напредува, преминувајќи од основно следење до вршење анализи на однесувањето, како што се откривање на пад, следење на движењата на пациентот, следење на луѓето во соба и многу повеќе.
Однесувањето на пациентот потоа се анализира и категоризира во согласност со рамки како PeopleNet за да се спречи појава на какви било идни инциденти.

Пример сценарио
Замислете си силно седатиран пациент кој се обидува да се разбуди од болничкиот кревет. Модел на вештачка интелигенција обучен да открива кога пациентите се движат при минимална свесна состојба може да го предупреди старателот или медицинската сестра за итно обрнување внимание.
Ова е олеснето со континуирано снимање на однесувањето на пациентот преку видео со помош на камерата во уредот за RPM, со што се храни моделот со вештачка интелигенција со соодветни податоци за слика и видео.
Целосната автоматизација на овој процес со помош на камери и вештачка интелигенција ги дава следните предности:
• Ја спречува можноста за човечка небрежност или грешка при следењето, особено во случај на пад на пациент.
• Ја елиминира потребата од 24/7 мануелно следење.
Процесот на избор на камера е клучна компонента кога станува збор за развој на систем за далечинско следење на пациенти базиран на вештачка интелигенција. Се советува секогаш да барате помош од експерт за видео и фотографија, како што е e-con Systems, за да може да ви помогне да ги објасните фазите на оценување, селекција и интеграција на камерата.

Камери и вештачка интелигенција во далечинско следење на пациентите – како изгледа иднината
Додека далечинското следење на пациентите е клучна иновација во апликациите за медицинска нега, тоа сè уште покренува прашања поврзани со приватноста на пациентот. Ова се должи на фактот дека податоците од видеото на пациентот ќе се пренесуваат преку мрежа и ќе се складираат за анализа.
Со оглед на тоа што овие податоци се исклучително чувствителни и нема голема контрола за тоа како ќе се користат, не сите пациенти се задоволни со овој метод на следење.
Ова најверојатно ќе доведе до усвојување на технологии за 3D мапирање на длабочина во апликациите за далечинско следење на пациентите. Со користење на 3D длабински камери, вклучувајќи го времето на активност или двојните камери, можно е да се следи движењето на пациентот со собирање податоци за длабински проценки наместо податоци во боја или реално видео преку континуиран пренос.
Користејќи ги овие податоци за длабочина, алгоритмот за вештачка интелигенција сè уште може да се тренира за откривање падови. Ова ја подобрува приватноста на пациентите додека сè уште им се нуди приватност.
Е-con Systems веќе е подготвена за таква промена со понуда на 3D длабински камери, вклучувајќи:
• DepthVista – 3D камера за следење
• Тара – USB стерео камера
Покрај напредокот во технологијата на камерата, алгоритмите за вештачка интелигенција брзо стануваат пософистицирани. Ова значи дека зголемен број на развивачи на производи ќе осмислат иновативни случаи за употреба за далечинско следење на пациентите.
Со постојано подобрување на камерите и алгоритмите за вештачка интелигенција, се случуваат брзи промени во апликациите за следење на пациентите.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview