Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Вашингтон
Повредата од огнено оружје сега е водечка причина за смрт кај децата и адолесцентите во САД. Како што расте, истражувачите се фокусираа на запирање на насилството во моментите пред да се случи. Но, новото истражување предводено од Универзитетот во Вашингтон сугерира дека интервенциите направени порано во животот на младите луѓе може да ги намалат шансите тоа воопшто да се случи.
Студијата, објавена на 6 април во JAMA Network Open, покажа дека системот за превенција на UW Communities That Care (CTC) го намалува носењето пиштоли кај адолесцентите кои растат во руралните области. До 12-то одделение, адолесцентите во заедниците на CTC имале 24% помала веројатност да пријават дека носат пиштол отколку оние во заедниците без програма. Претходните истражувања покажаа дека носењето пиштол е важен фактор на ризик за повреда и штета од огнено оружје.
„Ова дава уште еден доказ дека научно-базираните превентивни системи, како што е CTC, вредат понатамошни инвестиции и зголемување, во различни заедници“, рече Али Рохани-Рахбар, професор по епидемиологија на UW и привремен директор на УВ за повреди и политика со огнено оружје. Истражувачка програма. „Наодите од оваа студија сугерираат дека интервенциите засновани на заедницата, базирани на наука, возводно, фокусирани на ризик и заштитни фактори рано во животот може да играат важна улога во намалувањето на штетата поврзана со огненото оружје“.
Студијата анкетираше повеќе од 4.000 адолесценти во 24 рурални заедници, од кои 12 спроведоа координиран сет на превентивни интервенции прилагодени на локалните приоритети. Секоја година од 6-то до 12-то одделение, истражувачите ги прашуваа учениците за широк спектар на однесувања, вклучително и дали тие носеле пиштол во изминатата година.
Адолесцентите во заедниците кои имплементирале CTC, исто така, имале 27% помали шанси да пријават дека носат пиштол во дадено одделение отколку оние во контролните заедници.
Тие наоди, рече Рохани-Рахбар, заслужуваат подлабоко истражување за тоа дали намаленото носење пиштол во адолесценцијата доведува до намален ризик од насилство поврзано со огнено оружје во текот на животот на една личност. Тоа е особено точно во руралните области, каде што контекстот околу огненото оружје може да биде различен отколку во урбаните средини.
Рохани-Рахбар и неговиот тим направија низа студии за употреба на огнено оружје кај адолесцентите кои растат во руралните области. Претходниот труд покажа дека околу една третина од младите мажи и 1 од 10 жени во руралните заедници носат пиштол, и дека некои млади од руралните средини почнале да носат пиштоли уште во шесто одделение.
„Вкупниот товар на смртноста од огнено оружје во руралните области е приближно ист како и во урбаните области, со разлики забележани во начинот на кој се јавува на ниво на население“, рече Рохани-Рахбар. „За жал, руралните заедници и понатаму се недоволно истражени и недоволно опслужени.
Податоците за оваа анализа дојдоа од тековната евалуација на ефективноста на CTC во текот на изминатите две децении.
Развиен во UW, CTC е превентивен систем заснован на докази кој им помага на заедниците да користат решенија засновани на наука за да го поттикнат здравиот развој на младите луѓе. Центарот на UW за заедници што се грижат моментално помага да се имплементира системот во 150 заедници низ целата земја, покрај 14 земји.
Наодите за носење пиштоли произлегуваат од долгорочно испитување на ефикасноста на CTC. Вклучувајќи повеќе од 4.000 адолесценти, тоа испитување покажа дека CTC води до долгорочно намалување на употребата на алкохол и дрога, асоцијално однесување и насилство почнувајќи од адолесценцијата, меѓу другите придобивки.
Намалувањето на ризикот поврзан со оружјето не беше експлицитна цел на CTC. Тоа се случило во секој случај, рече професорката за социјална работа на UW, Маргарет Куклински, укажува на моќта на фокусирање на ризичните фактори нагоре за да се создадат широки промени во животот на младите луѓе – промена што може да трае цел живот.
„Однесувањата во адолесценцијата – и позитивните однесувања и однесувањата што сакаме младите да ги избегнуваат – имаат тенденција да споделуваат ризик и заштитни фактори“, рече Куклински, кој е вонреден професор по превенција во социјална работа на UW и исто така директор на Истражувачката група за социјален развој. . „Кога CTC им помага на заедниците да имплементираат пристапи за превенција кои – на пример – ја зајакнуваат посветеноста на училиштето, ги зголемуваат позитивните активности за младите луѓе, ги намалуваат семејните конфликти или ги зајакнуваат нормите против употребата на алкохол и дрога, заедниците може да очекуваат да видат различни позитивни промени во однесувањето во млади луѓе. Сега знаеме дека тие промени вклучуваат намалено носење пиштоли“.
Други автори се Сабрина Остерле (државен универзитет во Аризона), Ема Гаус, Кимберли Далве, Јулија Шлајмер (Оддел за епидемиологија, Универзитетот во Вашингтон), Елизабет Вејбрајт (државен универзитет во Вашингтон), Џон Брини и Дејвид Хокинс (Истражувачка група за социјален развој, Факултет за Социјална работа, Универзитетот во Вашингтон).
Повеќе информации:
Али Рохани-Рахбар и други, Ефектот на заедниците што се грижат за системот за превенција на адолесцентното носење пиштоли, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.6699
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview