Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Gunilla Sonnebring, Karolinska Institutet
Во систематски преглед објавен во Acta Paediatrica, истражувачите од Каролинска институт, Универзитетот во Гетеборг, Универзитетот Умеа и шведската агенција за здравствена технолошка проценка и проценка на социјалните услуги го мапираа тековното знаење за хормоналниот третман кај младите под 18 години со родова дисфорија. .
Недостигаат податоци за ефектите врз психосоцијалното здравје, но има некои докази дека хормоналниот третман може да влијае на созревањето на коските. Истражувачите заклучуваат дека хормоналниот третман на родовата дисфорија кај оваа возрасна група треба да се смета како експериментален третман наместо како стандардна процедура.
Родовата неусогласеност се однесува на неусогласеност помеѓу биолошкиот пол и перципираниот родов идентитет. Кога родовата неусогласеност предизвикува значителна непријатност, тоа се нарекува родова дисфорија. Неодамнешните податоци укажуваат на драматично зголемување на родовата дисфорија кај младите луѓе во западниот свет. Исто така, има зголемување на бројот на млади кои бараат хормонски третман, но досега малку се знае за долгорочните последици од таквиот третман.
Во систематски преглед, истражувачите процениле повеќе од 9.900 апстракти од 15 научни бази на податоци и идентификувале 24 релевантни студии.
„Во нашиот преглед, се фокусиравме на психосоцијалните ефекти, здравјето на коските, телесниот состав и метаболизмот, како и упорноста на терапијата кај деца (<18 години) со родова дисфорија кои се подложени на третман со таканаречени блокатори на пубертетот, аналози на гонадотропин-ослободувачки хормон (GnRHa ),“ вели водечкиот автор професор Јонас Ф. Лудвигсон, педијатар во Универзитетската болница во Оребро и професор на Одделот за медицинска епидемиологија и биостатистика, институт Каролинска. „Изненаден сум од недостигот на студии во оваа област. Не најдовме рандомизирани испитувања, а само 24 релевантни набљудувачки студии“, додава тој. Прегледот заклучи дека долгорочните ефекти на хормонската терапија врз психосоцијалното здравје не може да се евалуираат поради недостаток на студии со доволен квалитет. Што се однесува до здравјето на коските, третманот со GnRHa го одложува созревањето на коските и зголемувањето на коскената минерална густина што, сепак, се чини дека делумно се опоравува за време на терапијата со вкрстена хормонска терапија кога се проучува на возраст од 22 години. „Нашата работа е важна не само затоа што инциденцата на млади луѓе со родова дисфорија се зголеми за краток временски период, туку и поради промената во мешањето на случаи. Не знаеме која е природната траекторија за овие деца. Студии прво треба да се разјасни до кој степен родовата дисфорија спонтано исчезнува кај адолесцентите кои не покажале родово неусогласено однесување во детството. Несаканите ефекти на хормоналните третмани. Важно е дека ваквите студии треба да ги следат пациентите долги години“, вели соодветниот автор, професор Микаел Ланден, од Институтот Каролинска и Универзитетот во Гетеборг. „Наспроти позадината на речиси непостоечките долгорочни податоци, заклучуваме дека третманот со GnRHa кај деца со родова дисфорија треба да се смета за експериментален третман наместо стандардна процедура. Ова значи дека третманот треба да се администрира само во контекст на клиничко испитување под информирана согласност“, додава тој. „Најдовме значителни ограничувања во претходните истражувања за родовата дисфорија, а неколкуте лонгитудинални набљудувачки студии беа попречени од малиот број и високите стапки на абење“, додава Лудвигсон. „Од таа причина направивме контролна листа, списокот за проверка GENDHOR, која се надеваме дека ќе го олесни и зголеми квалитетот на идните истражувања во оваа област“. Повеќе информации:
Jonas F. Ludvigsson et al, Систематски преглед на хормонски третман за деца со родова дисфорија и препораки за истражување, Acta Paediatrica (2023). DOI: 10.1111/apa.16791
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview