Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Oxford University Press
Синдромот на ненадејна смрт на доенчиња (SIDS) е случај кога смртта на очигледно здраво доенче пред нивниот прв роденден останува необјаснета дури и по темелна истрага. Се чини дека смртта генерално се случува кога доенчињата спијат.
Иако е редок, тој е водечка пост-неонатална смрт на новороденчиња во Соединетите Држави денес, која се јавува кај 103 од 100.000 живородени годишно. И покрај почетниот успех на националните кампањи за јавно здравје кои промовираат безбедни средини за спиење и поздрави позиции за спиење кај доенчињата во 1990-тите во Соединетите Држави, стапките на случаи останаа исти во последните три децении.
Истражувачите овде собраа ткиво од Канцеларијата на медицинскиот преглед во Сан Диего поврзано со смртни случаи на доенчиња помеѓу 2004 и 2011 година. Потоа ги испитаа мозочните стебла на 70 доенчиња кои умреа во тој период и ги тестираа за постојани абнормалности.
Тие откриле дека рецепторот на серотонин 2A/C се менува во случаи на ненадејна смрт на доенчиња во споредба со контролните случаи на смрт на доенчиња. Претходните истражувања кај глодарите покажаа дека сигнализацијата на рецепторот 2A/C придонесува за возбудување и автореанимација, заштитувајќи го статусот на мозочниот кислород за време на спиењето. Ова ново истражување ја поддржува идејата дека биолошката абнормалност кај некои доенчиња ги прави ранливи на смрт под одредени околности.
Истражувачите овде веруваат дека синдромот на ненадејна смрт на доенчиња се јавува кога три работи се случуваат заедно: детето е во критичен период на кардиореспираторен развој во првата година, детето се соочува со надворешен стрес како што е положбата на спиење со лицето надолу или споделувањето на креветот, и детето има биолошка абнормалност што го прави ранливо на респираторни предизвици додека спие.
„Претставената работа се надоврзува на претходната работа на нашата лабораторија и други кои покажуваат абнормалности во серотонергичниот систем на некои доенчиња СИДС“, вели главниот автор на трудот, Робин Хејнс.
„Иако идентификувавме абнормалности во рецепторот на серотонин 2A/C кај SIDS, врската помеѓу абнормалностите и причината за смртта останува непозната“.
„Останува многу работа во одредувањето на последиците од абнормалности во овој рецептор во контекст на поголема мрежа на рецептори за серотонин и не-серотонин кои ги штитат виталните функции во срцевата и респираторната контрола кога се предизвикуваат. Во моментов, немаме средства да ги идентификуваме доенчињата со биолошки абнормалности во серотонергичниот систем. Така, придржувањето кон практиките за безбеден сон останува критично“.
Истражувањето е објавено во Journal of Neuropathology & Experimental Neurology.
Повеќе информации:
Робин Хејнс и сор., Променето врзување на рецепторот за 5-HT2A/C во продолжениот мозок во синдромот на ненадејна смрт на доенчиња (SIDS): дел I. Ткивен доказ за сигнални абнормалности на рецепторот на серотонин во кола поврзани со кардиореспираторно и возбудување, весник на Невропатологија и експериментална неврологија (2023). DOI: 10.1093/jnen/nlad030
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview