Итни случаи:  

Повикај доктор

Со грижата за децата и училиштата што ја започнуваат новата година, родителите можеби нервозно се прашуваат како нивното дете ќе се прилагоди во новата средина за учење. Некои родители можеби се загрижени за развојот на нивното дете или дека им треба специјализирана поддршка. Едно од пет деца има развојна ранливост кога почнува на училиште. И еден од десет ќе ги исполни критериумите за невро-развојна состојба, како што е аутизам или нарушување на хиперактивноста со дефицит на внимание (АДХД).
Добивањето вистинска проценка може да биде изненадувачки тешко. Но, постојат начини на кои можете да извлечете максимум од процесот.
Истражувањата покажуваат дека недостатокот на поддршка и лошите образовни средини може да придонесат за долгорочна неповолност за децата.
Сепак, може да потрае многу години за да се добие проценка. Неодамна откривме дека, за повеќе од 900 деца кои посетуваат јавна служба за проценка на развојот во Сиднеј, просечното време на чекање од моментот кога родителите првпат забележале загриженост до добивањето на проценката беше 3,5 години.
Постојат некои вообичаени работи што старателите ги забележуваат што ги поттикнуваат да размислат за проценка:
бавност во разговорот, пропуштање на пресвртници во комуникацијата или чудни начини на зборување, како што се повторувачки фрази
претпочитање за осамена или повторувачка игра (како постојано обложување на предмети). Тешкотии со реципрочна и имагинативна игра, контакт со очи и употреба на гестови
бавност при одење, некоординирани движења, повторувачки гестови со рацете или движења на телото, прекумерно одење со врвот на прстите
проблеми со одржување на вниманието (освен за посебни интереси), прекумерна раздразливост или хиперактивност
тешкотии со учење или преземање нови информации
упорни предизвикувачки однесувања и вознемиреност
екстремно пребирливо јадење и сериозни проблеми со спиењето.
Ако сте загрижени, првиот чекор е да разговарате со медицинска сестра од раното детство или општ лекар за вашите грижи. Тие може прво да го упатат вашето дете на тест за слух и вид. Следен е обично специјалист за развој, како што се педијатар, психолог, професионален терапевт, логопед или социјален работник.
Проценката не е за идентификување на нешто што не е во ред со вашето дете, туку утврдување каква поддршка може да биде потребна за да му помогне да го достигне својот потенцијал.
Децата може да имаат одредено доцнење што ќе одговори на одредена интервенција. Помал дел од децата може да имаат посложена развојна состојба која бара сеопфатна проценка и управување. Некои вообичаени невро-развојни потреби се опфатени со национални упатства за проценка и поддршка за АДХД и аутизам. Тие можат да бидат корисни за старателите, воспитувачите и лекарите да ги разберат практиките засновани на докази.
До 80% од децата кои имаат една невро-развојна состојба ќе имаат повеќе состојби кои бараат поддршка. Овие деца исто така се изложени на поголем ризик од други медицински состојби, како што се генетски состојби, епилепсија, кожни заболувања, алергии и астма.
Затоа често се препорачуваат мултидисциплинарни тимови за проценка, составени од професионалци со различна експертиза. Во приватниот сектор, семејствата можеби ќе треба да поминат низ неколку скапи специјалистички состаноци. Мултидисциплинарните тимови за оценување во јавниот сектор можат да го координираат оценувањето за неколку дена, но листите на чекање се долги.
Негувателите најдобро ги познаваат своите деца и вашиот придонес за време на оценувањето е клучен. Донесете училишни извештаи или препораки за лекар за да и помогнете на службата подобро да го разбере вашето дете.
Во деновите пред оценувањето, пополнете ги сите прашалници и објаснете што се случува за вашето дете да знае што да очекува. Некои услуги имаат ресурси за ова, вклучувајќи слики и видеа.
На тој ден, известете ја службата дали вашето дете се однесува многу поинаку од вообичаеното или е под стрес поради неодамнешните социјални или семејни промени.
Известете ја услугата дали постои омилена активност за која вашето дете ќе игра или дали има некои предизвикувачи што може да му предизвикаат вознемиреност или да побегне. Понесете омилена играчка, грицки или активност со вас ако тоа помага вашето дете да се чувствува удобно.
Откако ќе заврши проценката, ќе ви биде даден клинички извештај за исходите. Во нашата неодамнешна студија оценивме 85 извештаи од една служба за проценка на развојот. Откривме дека извештајот не може лесно да одговори на сите потреби на детето. Исто така, откривме дека извештаите често биле премногу сложени за многу старатели да ги разберат и веројатно ќе им треба дополнително објаснување и насоки.
Додека извештаите се фокусираа на развојните потреби (говор, дијагноза, моторен и когнитивен развој), тие беа со помала веројатност да истражуваат предизвикувачки однесувања, грижи за менталното здравје или пошироки семејни потреби. Затоа, многу е важно да разберете каква понатамошна проценка може да биде потребна по овој процес.
разговарајте за потребите за поддршка на вашето дете со службата и правете белешки за овие разговори
не плашете се да поставувате прашања и проверете како да поставувате дополнителни прашања на услугата. Подоброто разбирање ќе ја зголеми веројатноста вашето дете да има корист
прашајте дали е потребно повторување на оценувањето и кога
доставувајте извештаи до сите клучни професионалци вклучени во грижата за вашето дете. Дискусиите помеѓу оценувачите и тимовите за поддршка на учењето во училиштата се особено охрабрени и треба да се фокусираат на практична поддршка за вашето дете додека расте
следете го вашиот здравствен работник или служба за да се осигурате дека препораките се спроведуваат.
Честа фрустрација за родителите е неврзаниот однос помеѓу оценувањето и поддршката. По годините на чекање за да добијат развојна проценка, семејствата честопати се оставаат да чекаат со години подолго за услуги за поддршка на потребите на децата.
Пристапот мора да се подобри, особено за семејствата од обесправени средини кои се повеќе зависни од јавните услуги. Нашето истражување покажува дека овие семејства на кои им е потребна поддршка, со најниско образование и финансиски средства, најдолго чекаат да го добијат она што им е потребно на нивното дете.
Пред две години, Комисијата за ментално здравје препорача формирање на регионални и урбани центри каде семејствата ќе можат да добијат проценки за развој, медицински и ментално здравје комплетирани на едно место. Наскоро ќе бидат објавени мал број хабови. Меѓутоа, доколку тие не се поврзани со непосредна поддршка и интервенции, ќе продолжиме да гледаме подолги листи на чекање и фрустрации за семејствата.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview