Итни случаи:  

Повикај доктор

Здравјето влијае на способноста на учениците да учат. Водачите на Боинг центарот за здравје на децата (MUSC BCCW) на MUSC веруваат дека лекциите за здрав живот можат да бидат дел од училишното искуство на секој ученик. „Поздравите студенти се подобри ученици, а подобрите ученици всушност живеат поздрав живот на возрасните“, рече Кетлин Хед, м-р, помошник медицински директор на MUSC BCCW.
Во една неодамнешна студија објавена во списанието за училишно здравје, истражувачки тим предводен од шефот и директорката на BCCW Џенис Ки, м. Велнес иницијатива. Тимот користеше податоци за БМИ од проектот SC FitnessGram, програма на целата држава за собирање и следење на податоците за здравјето и фитнесот на учениците во државните училишта.
Училиштата кои учествуваа во иницијативата забележаа дека нивниот просечен БМИ на учениците значително се намалува со текот на времето, без оглед на типот на училиште. Просечниот БМИ на учениците во училиштата кои користеле повеќе алатки и програми за велнес бил до 15% помал од училиштата кои користеле помалку.
Помеѓу 2014 и 2018 година, 103 училишта од Јужна Каролина во пет окрузи учествуваа во Иницијативата за добро здравје базирана на училишта. Програмата е насочена кон политиката, системите и промените на животната средина (ПСЕ), како што се проекти за градинарство на ниво на училиште или стратегии за намалување на стресот низ целата класа, наместо само индивидуални промени.
За да се постигне ова, иницијативата ја користи Списокот за проверка на добросостојбата во училиштето (SWC). ЦСР содржи седум категории на стратегии засновани на докази кои училиштата можат да ги користат за промовирање на култура на благосостојба која вклучува почеток, исхрана, физичка активност, социјално-емоционална благосостојба, велнес култура, здравје на персоналот и одржливост. Училиштата можат да изберат кои ставки на ЦСР им одговараат најдобро и им се доделуваат поени врз основа на тоа колку користат. Една од целите на студијата е да се утврди која од овие седум категории е најмногу поврзана со просечното намалување на БМИ на студентот.
Дизајнирањето велнес план за училиште кое користи ЦСР е напор на заедницата. Хед рече дека Одборот за здравје на секое училиште дизајнира план за здравје специфичен за потребите на тоа училиште, објаснувајќи дека комитетот вклучува наставници, персонал, администратори и родители, како и членови на заедницата, од кои некои може да имаат деца во училиштето или едноставно да живеат во област и се инвестираат во застапување.
Таа нагласи дека е особено важна училишната природа на иницијативата. „Околината што не опкружува како луѓе е критично важна за нашето целокупно здравје“, објасни таа. „Децата го поминуваат поголемиот дел од денот, пет дена неделно, на училиште, во јадење, учење и играње.
Донесувањето на иницијативата во училиштата, исто така, обезбедува еднаквост на програмата, бидејќи програмите базирани на училишта допираат до сите деца без оглед на медицинскиот пристап. „Сакаме да допреме до сите деца и да обезбедиме повеќе отколку што можеме при посета на лекар“, рече Ки. „BCCW мора да оди таму каде што се децата, што е училиште“.
Во текот на изминатите 40 години, стапките на дебелина кај децата се зголемија за 240%. Дебелината е состојба на БМИ поголем од 30, а терминот прекумерна тежина се однесува на оние со БМИ помеѓу 25 и 30. Оваа категорија се смени во 1998 година од БМИ помеѓу 27 и 30, префрлајќи 25 милиони Американци од нормална тежина на прекумерна тежина. категорија.
Околу една третина од студентите во студијата имале БМИ во категоријата дебели или со прекумерна тежина. Бидејќи децата сè уште растат, нивната тежина не може да се измери според претходно поставените опсези. Наместо тоа, педијатрискиот БМИ се групирани врз основа на возраста и полот. Децата од 85-тиот до 95-тиот перцентил од нивната група се сметаат за со прекумерна тежина, а оние над 95-тиот перцентил се сметаат за дебели.
Иако имањето прекумерна тежина или дебел БМИ не е гаранција еден на еден за негативен здравствен исход, Хед рече дека децата кои се категоризирани како дебели имаат четири пати поголема веројатност да бидат дијагностицирани со дијабетес до 25-тата година од животот.
Ки изрази дека има случаи во кои БМИ не дава точна слика за составот на телото на детето, како на пример кај атлетски ученик кој може да носи натпросечна мускулна маса.
„За нешто што е едноставно и лесно да се провери за цела училница со деца, висината и тежината се најдоброто што го имаме“, рече таа. „Но, кога гледате индивидуален пациент, би отишле подалеку од тоа“.
Просечниот БМИ се намали во училиштата кои учествуваа во иницијативата и се зголеми во училиштата кои не учествуваа. Дополнително, во училиштата кои учествувале две или повеќе години, повисок резултат на SWC бил поврзан со поголемо намалување на БМИ. Учениците во училиштата кои освоиле 250 SWC поени имале 15% помали шанси да имаат прекумерна тежина или дебели BMI отколку учениците во училиштата кои освоиле само 50 SWC поени.
Сепак, исто толку важно, резултатите беа рамномерно распоредени низ училиштата, објасни Хед.
„Резултатите ни беа исти без разлика дали училиштето е основно, средно или средно училиште, дали е рурално или урбано, или дали е училиште Title I или училиште кое не е Title I“, рече таа.
Минатите училишни велнес програми не успеаја да дадат здравствени придобивки во различни типови училишта.
Иако физичката активност имаше најголема поврзаност со намален БМИ, проследена со социјално-емоционална благосостојба и благосостојба на персоналот, образованието за исхрана не беше поврзано. „За нас беше разочарување што намалениот БМИ не беше поврзан со резултатот од интервенции во исхраната“, рече Ки.
Таа објасни дека тоа може да биде затоа што учениците можат активно да практикуваат физичка активност и социјално-емоционална благосостојба на училиште. Сепак, изборот на храна не се случува на ист начин. Повеќето избори и опции за храна за учениците, како што се ноќните вечери, се случуваат надвор од училиштето и велнес иницијативата.
И покрај ваквите предизвици, Ки рече дека нема да се откажат од исхраната.
Членовите на тимот, исто така, сакаат да ги диверзифицираат податоците што ги следат за да ја следат ефективноста на нивната програма. „Во иднина“, објасни Хед, „би сакаме да ги мериме знаењата, ставовите и однесувањата поврзани со некои од нашите интервенции наместо да прескокнуваме директно на БМИ“.
Повеќе информации:
Kathleen C. Head et al, Учество во иницијатива за добро здравје базирана на училиште, поврзана со подобрени трендови на индексот на телесна маса на учениците К-12, Журнал за училишно здравје (2022). DOI: 10.1111/josh.13292
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview