Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Меди Маси-Вестроп, Универзитетот во Нов Јужен Велс
За време на пандемијата COVID-19, забележан е скок на бројот на австралиски деца и адолесценти кои се јавуваат во болница со проблеми со менталното здравје, според новата студија од истражувачите на UNSW Сиднеј. Бројот на посети на одделот за итни случаи (ЕД) и приеми на болници малку се намали по олеснувањето на ограничувањата за COVID-19, но остана повисок од нивото пред пандемијата.
Истражувањето, објавено во Педијатрија, е едно од првите студии за проценка на влијанието на пандемијата COVID-19 врз болничките презентации поврзани со менталното здравје кај децата и адолесцентите ширум Австралија. Овие наоди се прошируваат на претходната студија на истражувачите, која анализираше слични податоци за оваа возрасна група во Сиднеј помеѓу јануари 2020 и февруари 2021 година.
„Прашањата со менталното здравје се водечка здравствена грижа за децата и адолесцентите во Австралија“, рече водечкиот автор д-р Џахид Кан од UNSW Medicine & Health.
„Студијата го истакнува зголемениот број деца и адолесценти кои се јавуваат во болниците во ментална здравствена криза за време и по пандемијата COVID-19.
Истражувачите ги анализираа записите на пациентите, за деца и адолесценти, од шест големи јавни педијатриски болници низ Нов Јужен Велс, Викторија, Западна Австралија, Јужна Австралија и Квинсленд. Тие добија податоци од над 130.000 посети на ЕД и приеми на пациенти, за време на ограничувањата за COVID-19 од март 2020 до декември 2021 година и кога ограничувањата се олеснија од јануари до јуни 2022 година.
За време на почетниот период на ограничување COVID-19, имаше 15% зголемување на посетите на ЕД за сите состојби на ментално здравје. Имаше и зголемување од 8,9% за прием на болници, но тоа не беше статистички значајно.
Трендот беше подраматичен за одредени сценарија. На пример, имаше 82% зголемување на приемите на болници за намерно однесување на самоповредување (DSH) и 76% зголемување на посетите на ЕД поврзани со нарушувања во исхраната.
„Овие две состојби резултираа со околу 1.100 дополнителни посети на ЕД поврзани со нарушувања во исхраната и околу 1.500 или повеќе дополнителни приеми во болница поврзани со однесувањето на DSH за време на периодот на ограничување на COVID-19“, рече коавторот д-р Нан Ху од UNSW Medicine. & Здравје.
Во текот на јануари до јуни 2022 година, имаше мало намалување на презентациите во болницата за ментално здравје за деца и адолесценти. Сепак, бројките останаа повисоки од нивоата пред пандемијата.
Многу аспекти на пандемијата COVID-19 и поврзаните ограничувања имаат потенцијал да влијаат на менталното здравје на младите луѓе. Тие вклучуваат неизвесност за иднината, болест, социјална изолација, финансиски стрес и нарушување на образовните и животните рутини.
Во меѓувреме, пандемијата влијаеше на начинот на кој се обезбедуваше грижата за менталното здравје. Имаше прекини на услугите за ментално здравје во заедницата, на пример поради ограничувања и отсуства на персоналот. Исто така, некои луѓе доживеаја технолошки и емоционални бариери за телездравствените услуги. Ова може да доведе до зголемена употреба на болничките услуги за проблеми со менталното здравје.
„Бројот на болнички презентации поврзани со менталното здравје остана висок откако беа олеснети ограничувањата за пандемијата на COVID-19. Ова може да биде резултат на континуираниот стрес поврзан со пандемијата и одложувањето на барањето грижа за менталното здравје“, рече д-р Кан.
Овие наоди покажуваат дека пандемијата го зголеми постоечкиот стрес врз системот за ментално здравје во Австралија. Притисокот не се намали заедно со ограничувањата за COVID-19 во 2022 година, што е загрижувачко бидејќи Австралија влегува во „нормалност на COVID“.
„Ова може да доведе до криза на услугите за ментално здравје, како што е исцрпеноста на здравствените работници и подолго време на чекање во собата за итни случаи и амбулантско чекање“, рече постар автор професор Рагу Лингам, кој е академик во UNSW Medicine & Health и Институтот за црни кучиња. , и педијатар во мрежата на детските болници во Сиднеј.
„Ова за возврат може да резултира со повеќе деца и адолесценти да имаат акутни и влошени состојби на менталното здравје, поради потенцијално намалениот пристап до навремени и соодветни услуги за ментално здравје и одложеното лекување“.
Според истражувачите, потребни се дополнителни ресурси и поддршка за да се зголеми капацитетот на педијатрискиот систем за ментално здравје. Потребно е да се инвестира во раните интервенции кои го подобруваат менталното здравје на децата, спречувајќи ги да имаат потреба од користење болнички услуги. Следењето на болничките презентации поврзани со менталното здравје исто така ќе биде важно во иднина.
„Подобрувањето на менталното здравје на децата и адолесцентите во Австралија треба да биде главен приоритет со оглед на долгорочните ефекти на лошото ментално здравје врз социјалните, академските и развојните резултати“, рече проф. Лингам.
Повеќе информации:
Џахидур Рахман Кан и сор., COVID-19 и педијатриски хоспитализации за ментално здравје, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-058948
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview