Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Кралскиот колеџ во Лондон
Новото истражување од Институтот за психијатрија, психологија и невронаука (IoPPN) на Кралскиот колеџ во Лондон и Сити Универзитетот во Њујорк, објавено во JAMA Psychiatry, покажа дека начинот на кој се памети и обработува злоупотребата и/или занемарувањето во детството има поголемо влијание врз подоцна менталното здравје отколку самото искуство.
Авторите сугерираат дека, дури и во отсуство на документирани докази, лекарите можат да ги користат самопријавените искуства на злоупотреба и занемарување на пациентите за да ги идентификуваат оние кои се изложени на ризик да развијат потешкотии во менталното здравје и да обезбедат рани интервенции.
Истражувачите спроведоа голема лонгитудинална студија следејќи 1.196 учесници до 40 години за да истражат како искуствата од злоупотреба во детството и/или занемарување (малтретман) влијаат на развојот на емоционалните нарушувања во зрелоста.
Студијата покажа дека младите возрасни кои ретроспективно самопријавувале искуства за малтретирање во детството пред 12-годишна возраст, имале поголем број на депресивни или анксиозни епизоди во текот на следната деценија отколку оние кои не се сеќавале на малтретирање, дури и ако имале официјално судско досие.
Спротивно на тоа, учесниците кои имале официјална евиденција за малтретирање во детството, но без ретроспективно потсетување на искуството, имале сличен број епизоди на емоционално растројство во зрелоста како оние без искуство на малтретирање.
Андреа Данезе, професор по детска и адолесцентна психијатрија на Кингс IoPPN и заеднички автор на студијата, рече: „Нашата студија открива дека како личноста ги перцепира и памти искуствата од злоупотреба или занемарување во детството има поголеми импликации врз идните емоционални нарушувања отколку самото искуство. ”
„Наодите покажуваат дека, дури и во отсуство на документирани докази за малтретирање во детството, лекарите можат да ги користат информациите обезбедени од нивните клиенти за да ги идентификуваат оние кои се изложени на поголем ризик за последователни тешкотии во менталното здравје. Наодите, исто така, сугерираат дека раните интервенции кои помагаат да се справат со сеќавањата на злоупотребата и/или занемарувањето може да ги спречи емоционалните проблеми подоцна“.
Учесниците беа интервјуирани за нивните самопријавени ретроспективни искуства за малтретирање во детството и нивното сегашно и минатото ментално здравје. Тие потоа беа повторно интервјуирани за да се измери текот на симптомите на депресија и анксиозност.
Понатамошните анализи открија дека поврзаноста помеѓу самопријавените искуства за малтретирање во детството и поголем број последователни епизоди на анксиозност и депресија делумно се објаснува со сегашното и минатото ментално здравје на учесниците, што беше објавено за време на нивното прво интервју. Авторите објаснуваат дека тоа би можело да биде затоа што емоционалните пореметувања можат негативно да ги пристраснат сеќавањата, со што учесниците имаат поголема веројатност да се потсетат на негативни настани.
Професорот Данез рече: „Подоброто разбирање за тоа како сеќавањата за малтретирање деца се одржуваат и се влошуваат со текот на времето, и како сеќавањата влијаат на секојдневното функционирање, може да обезбеди нови сознанија за развој на ефективни интервенции“.
Повеќе информации:
Андреа Данезе и други, Асоцијации помеѓу објективни и субјективни искуства на малтретирање во детството и курсот на емоционални нарушувања во зрелоста, JAMA Psychiatry (2023). DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2023.2140
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview