Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Мајк МекНулти, Универзитетот во Јужна Калифорнија
Новите резултати од студијата предводена од истражувачите од USC во Детската болница во Лос Анџелес покажуваат дека сензорно адаптираното опкружување на стоматолошката клиника создава помалку вознемирувачки искуства за орална нега за децата со аутизам. Статијата за отворен пристап е достапна денес во JAMA Network Open.
„Покажавме дека комбинацијата на курирани визуелни, аудитивни и тактилни адаптации – од кои сите се лесно имплементирани, релативно евтини и не бараат обука за безбедно да се користат – доведе до статистички значајни намалувања на однесувањето и физиолошкиот стрес кај децата со аутизам за време на денталните чистење“, рече водечкиот автор Леа Штајн Дукер, асистент професор на Одделот за професионална наука и професионална терапија на USC Chan.
Во споредба со типичните врсници во развој, децата со аутизам доживуваат поголеми предизвици во грижата за оралното здравје, кои често се поврзани со зголемени одговори на сензорни информации. Стоматолошката ординација е исполнета со потенцијално огромни стимули како што се силно флуоресцентно осветлување, вртење електрични рачни алатки и лежечки столчиња. Штајн Дукер и истражувачкиот тим за сензорни адаптирани стоматолошки средини (SADE), вклучително и колеги од Стоматолошкиот факултет Остров од USC, идентификуваат и тестираат иновативни пристапи кои можат да помогнат во ублажувањето на тие предизвици со цел да се зголеми пристапот и ефикасноста на оралната нега.
Во оваа студија, децата со аутизам добија чистење и во стандардна клиника и во адаптирана средина. Во адаптираниот амбиент, стоматологот носеше хируршка лупа со прикачена светилка, завесите за затемнување беа закачени над прозорците и визуелниот ефект со бавно движење беше проектиран на таванот (децата можеа да изберат помеѓу подводна сцена „Наоѓајќи го Немо“ или ламба од лава- стилски апстрактни бои). Пренослив звучник свиреше смирувачки звуци од природата и тивка музика на пијано. Традиционална оловна рендгенска лигавче поставена на градите на детето и обвивка „пеперутка“ прицврстена околу стоматолошката столица обезбеди чувство на длабок притисок на гушкање од рамо до глужд, што се покажа дека го смирува нервниот систем.
Електродите поставени на прстите на детето ја мереле електродермалната активност, физиолошка корелација на активирањето на симпатичкиот нервен систем слично на одговорот „бори или бегај“. Истражувачите, исто така, ја набљудувале фреквенцијата и времетраењето на вознемирените однесувања што ги покажува детето за време на чистењето, како што се дркање од стоматологот, стегање со вилицата, намерно обидување да го гризат стоматологот или да ги задржат алатките надвор од устата, плачење и врескање. .
Истражувачите не откриле никакви разлики во квалитетот на грижата што се обезбедува во адаптираната средина, во споредба со редовната средина. Тие, исто така, не нашле значителни разлики во времето потребно за да се седне детето и да се подготви за чистење, што покажува дека приспособувањето не создава логистички пречки.
„Толку многу интервенции се обидуваат да ја променат личноста“, рече Штајн Дукер. „Наместо тоа, оваа интервенција ги гледа децата такви какви што се – не се обидува да ги поправи или промени – да ја фокусира интервенцијата за да ги измени проблематичните фактори на животната средина како начин да ги поттикне детето и семејството успешно да се вклучат во занимањето.
Оваа публикација е најнова од истражувачкиот проект SADE, предводен од главниот истражувач, професор Шарон Чермак, кој датира од 2011 година. Оттогаш, интервенцијата на SADE е реплицирана во пилот студии со голем број различни популации во неколку земји. Сепак, рече Штајн Дукер, оваа студија е прва со доволно голема големина на примерок за да се постигне целосна статистичка моќ.
„Бидејќи се работи за целосно моќна студија, успеавме да идентификуваме некои други многу возбудливи наоди“, рече Стајн Дукер. „На пример, нашите податоци покажаа дека физиолошкиот стрес кај децата опаѓа веднаш штом влегле во адаптираната просторија за чистење на забите пред да започне вистинското чистење, а тоа ниво на физиолошки стрес предвидува потреси во однесувањето за време на чистењето.
Истражувачите, исто така, идентификуваа фактори кои го предвидуваат успехот на интервенцијата за секој даден учесник: помладата возраст и понискиот коефициент на интелигенција и/или пониското ниво на експресивна комуникација беа поврзани со пропорционално поголемо намалување на стресот на учесниците.
Ќерка ми не може ни да го слушне зборот „стоматолог“, вели родител на еден од учесниците. „Но, откако беше во собата [SADE] малку, таа можеше да и ги прегледа забите за прв пат по повеќе од една година“.
Покрај разликите во оралната нега што ги доживуваат конкретно децата со аутизам, студијата може да помогне и да се затвори јазот на етничката диспаритет, бидејќи 72 отсто од родителите на децата запишани се самоидентификувале како Хиспано. (Забелешка: терминот „Хиспанец“ се користи во САД за да се однесува на луѓе кои се идентификуваат како шпанско, латино, чикано, латинско, латино, итн., што се чини дека е префериран пан-етнички термин меѓу оние кои изразиле предност) . Податоците покажаа дека шпанските деца во САД имаат разлики во оралното здравје: 52 проценти од младите Хиспано на возраст од 2-19 години имаат забен кариес (шуплини), што е највисока преваленца на населението во споредба со нехиспанското црно (44 проценти), азијците ( 43 проценти) и бела (39 проценти) млади. Двојазичните членови на истражувачкиот тим SADE обезбедија верност со учесниците и семејствата што зборуваат шпански.
Штајн Дукер и нејзината лабораторија за приспособени модификации на животната средина следно ќе ја проучуваат ефективноста на модифицираниот SADE за типично развојни деца со дентален страв и анксиозност, што е голем предизвик во детската стоматологија што го доживуваат приближно 20 проценти од сите деца во САД. Во блиска иднина, таа, исто така, планира да собира прелиминарни податоци за проучување на адолесценти и возрасни со интелектуални пречки во развојот и/или аутизам, популации за кои честопати добива прашања на стоматолошки конференции и истражувачки состаноци.
„Без разлика на населението, мојот совет до стоматолошките професионалци и родителите е да работат заедно за да најдат начини да го подобрат целокупното искуство во клиниката“, вели Штајн Дукер. „Во секоја стоматолошка ординација има пондерирани рендгенски лигавчиња кои можат да помогнат да се смири детето; тие можат да носат очила за сонце; тие можат да носат капа што ги покрива ушите за да ги пригушат звуците – сето тоа се целосно бесплатни и лесни адаптации кои имаат потенцијал за подобрување на искуството во клиниката за оние со сензорна чувствителност, без негативно влијание врз способноста на стоматолозите да пружат нега“.
Повеќе информации:
Леа И. Штајн Дукер и сор., Сензорни адаптации за подобрување на физиолошките и бихејвиоралните потреси за време на стоматолошки посети кај децата со аутизам, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.16346
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview