Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Депресијата во претходните генерации е поврзана со пониски когнитивни перформанси кај потомството, според студијата објавена на интернет на 19 април во JAMA Psychiatry.
Д-р Бреда Кален од Универзитетот во Глазгов во Обединетото Кралство и колегите ја испитуваа поврзаноста помеѓу семејниот ризик за депресија и когнитивните перформанси во четири независни групи: Трите генерации со висок и низок ризик од депресија следени надолжно (TGS ) семејна студија, студија за когнитивен развој на мозокот на адолесцентите (ABCD), Национална надолжна студија за здравје од адолесценти до возрасни (Додај здравје) и Биобанка на Обединетото Кралство. Вклучени беа вкупно 57.308 учесници.
Истражувачите откриле дека семејната историја на депресија е главно поврзана со пониски перформанси во доменот на меморијата во групите TGS, ABCD и Add Health (возраст од 6 до 42 години), и имало индикации дека тоа е делумно поврзано со образовните и социо-економските фактори . Асоцијациите беа забележани со брзина на обработка, внимание и извршна функција во постарата група на Биобанка во Обединетото Кралство (возраст од 44 до 83 години); беа видени малку докази за образование или социоекономски влијанија. Дури и кај учесниците кои никогаш не биле депресивни, но имале семејна историја, овие асоцијации биле очигледни. Најголемите стандардизирани средни разлики во примарните анализи беа -0,55, -0,09, -0,16 и -0,10 во групите TGS, ABCD, Add Health и U.K. Biobank, соодветно. Во анализите на полигенскиот резултат на ризик, резултатите беа генерално слични.
„Депресијата во претходните генерации беше поврзана со пониски когнитивни перформанси кај потомството“, пишуваат авторите. „Следниот предизвик е да се разјаснат патиштата по кои се појавува ова.
Еден автор откри финансиски врски со издавачката индустрија.
Повеќе информации:
Бреда Кален и други, Когнитивна функција кај луѓе со семеен ризик од депресија, JAMA психијатрија (2023). DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2023.0716

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview