Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Лори Соломон
Расната резиденцијална сегрегација е поврзана со контролата на гликемијата кај црните млади со дијабетес тип 1 (T1D), според студијата објавена на интернет на 25 април во Педијатрија.
Дебора А. Елис, д-р, од Државниот универзитет Вејн во Детроит, и колегите ги истражуваа ефектите на расната сегрегација на станбени простории врз здравјето на дијабетесот кај младите црни адолесценти со T1D. Анализата опфати 148 учесници видени во една од седумте клиники за педијатриски дијабетес во два американски градови.
Истражувачите откриле дека хемоглобинот A1c (HbA1c) е значително поврзан со расната сегрегација на станбени простории, додека управувањето со дијабетесот пријавено од младите не било. Семејниот приход, возраста и методот на испорака на инсулин беа значително поврзани со HbA1c во моделот 1 на хиерархиска регресивна анализа, но само расната резиденцијална сегрегација, возраста и методот на испорака на инсулин беа значително поврзани со HbA1c во моделот 2. Една четвртина од варијансата во HbA1c беше објаснето со моделот 2, дури и по контролирањето на неповолните соседски услови.
„Расната резиденцијална сегрегација беше поврзана со контрола на гликемијата кај примерок од црни млади со T1D и беше одговорна за варијансата на HbA1c дури и по контролирањето на неповолните соседски услови“, пишуваат авторите. „Политиките за намалување на сегрегацијата на домовите, заедно со подобрениот скрининг за ризик на ниво на соседството, го имаат потенцијалот за подобрување на здравјето на ранливата популација на младите“.
Повеќе информации:
Дебора А. Елис и сор., Расна сегрегација на станови и здравјето на црните млади со дијабетес тип 1, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-058856

J’Mag Karbeah et al, Повеќедимензионални пристапи за разбирање на влијанието на структурниот расизам врз дијабетес тип 1, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-060800
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview