Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Перцепцијата и свесноста за ризикот од дијабетес не се поврзани со поголем ангажман во однесувањето за намалување на ризикот кај младите во САД на возраст од 12 до 17 години со прекумерна тежина или дебелина, според студијата објавена на интернет на 3 мај во JAMA Network Open.
Патриша Чу, М.Д., од Детската болница во Филаделфија и колегите ги искористија податоците од Националното истражување за здравствена и исхрана на САД од 2011 до 2018 година за да ја испитаат поврзаноста помеѓу перцепцијата на ризикот од дијабетес и/или свесноста и здравствените однесувања кај младите. Примерокот опфати 1.341 млади на возраст од 12 до 17 години со индекс на телесна маса во 85-тиот перцентил или повисок, без познат дијабетес, што претставува 8.716.794 млади од САД.
Истражувачите откриле дека 8,6 отсто од учесниците имале покачен хемоглобин A1c (HbA1c). Севкупно, 30,1 и 26,5 проценти од младите со покачен HbA1c пријавиле перцепција за ризик и имале свесност за ризикот, соодветно. Перцепцијата за ризик беше поврзана со зголемено гледање телевизија и приближно еден ден помалку неделно со најмалку 60 минути физичка активност, но не и со исхрана или обиди за губење на тежината.
Не беше забележана поврзаност за свесноста со здравствените однесувања. Беа забележани мешани асоцијации за потенцијалните бариери: поголемите домаќинства пријавија помала потрошувачка на оброци кои не се подготвени дома и пониско време на екранот, додека околу 20 минути помалку на ден физичка активност беа забележани за јавното наспроти приватното осигурување.
„Перцепцијата и свесноста за ризикот од дијабетес не беа поврзани со поздрав начин на живот, нагласувајќи дека само подигањето на свеста за ризикот може да биде недоволно за да се мотивираат промени во однесувањето“, пишуваат авторите.
Еден автор откри дека добивал авторски авторски права од Routledge.
Повеќе информации:
Патриша Чу и сор., Перцепција и свесност за ризикот од дијабетес и пријавените однесувања за намалување на ризикот кај адолесцентите, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.11466

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview